Hans hjärta stannade efter vinterbadet – de räddade hans liv och utses till Årets hjärt-lungräddare 2021

november 23, 2021

Efter vinterbadet på julafton förra året stannade Jonas Lundells hjärta. Tack vare hans sambo Jennys och grannarnas blixtsnabba ingripande med hjärt-lungräddning kunde han räddas till livet. Nu får de priset Årets hjärt-lungräddare 2021 av Riksförbundet HjärtLung och Svenska HLR-rådet.

Årets hjärt-lungräddare_2021_webb.jpg

Jonas Lundell överlevde sitt hjärtstopp tackvare snabbt ingripande av sambon Jenny och grannarna Christian Schmitt, Henrik Strömblad och Linda Jägard. De är nu Årets hjärt-lungräddare.

Himlen är klarblå och en lätt vind krusar vattenytan på den lilla sjön när Jonas Lundell ska ta klivet från badstegen, ner i det iskalla vattnet.

Tittar in kameran: "Tänk om jag dör!"

Han tittar in i kameran och säger ”tänk om jag dör!” med skräckblandad förtjusning, innan han doppar sig med ett frustande och snabbt tar sig upp på badbryggan igen.

Där slutar mobilfilmen som sambon Jenny Thorell spelade in. Det blev också slutet på den idylliska julaftonen 2020 i villaförorten Nysäter i Mölnlycke utanför Göteborg.

Drabbades av hjärtstopp

För när Jonas tog första steget uppför trappan till badplatsens bastu, bara ett tiotal meter från bryggan, kollapsade han och föll baklänges. Han hade drabbats av ett hjärtstopp.

Men tack vare snabbt ingripande med omedelbar inledd hjärt-lungräddning (HLR) av grannarna Henrik Strömblad, Linda Jägard, Christian Schmitt och sambon Jenny överlevde Jonas och lever idag ett normalt liv med arbete, sambon och barnen.

– Det går uppenbarligen att göra skillnad med HLR. Efter det här har jag tagit upp på jobbet att vi borde ha en kurs – jag hade ju varit helt oanvändbar om rollerna varit ombytta i julas, säger Jonas Lundell.

Avgörande att många hjälpte till

Jenny menar att det som blev helt avgörande för henne och Jonas var att det fanns så många runtomkring som kunde hjälpa till och utföra HLR under de cirka 25 minuter det tog tills ambulansen var på plats med hjärtstartare.

– Jag har sagt på mitt jobb att nästa gång vi gör en teamaktivitet ska vi inte spela boule, vi ska hålla en HLR-kurs, och det håller min chef helt med om. När man är med om något sånt här så blir man mer medveten om vad som kan hända, och känner att man måste kunna hjälpa till när det gäller, säger Jenny och tillägger:
– Det första de sa när de ringde från sjukhuset var att han hade fått så bra hjärtkompression – att det var det som räddade livet på honom.

Jonas hjärtstopp berodde på ett medfött hjärtfel som han inte visste att han hade. Nu har han fått en ICD, en kombinerad pacemaker och hjärtstartare inopererad.

Henrik Strömblad, Linda Jägard, Christian Schmitt och Jenny Thorell får nu Riksförbundet Hjärtlungs, Svenska HLR-rådets och Stiftelsen för HLR i Sveriges pris Årets hjärt-lungräddare 2021.

Årets hjärt-lungräddare 2021

Motivering till 2021 års pris: Henrik Strömblad, Linda Jägard, Christian Schmitt och Jenny Thorell har i samarbete bidragit till att rädda livet på en medmänniska som drabbats av plötsligt hjärtstopp.

Läs mer om priset och nominera till Årets hjärt-lungräddare 2022

Årets hjärt-lungräddare delas ut för det elfte året i rad och är instiftat av Riksförbundet HjärtLung, Svenska rådet för hjärt-lungräddning i Sverige och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige för att öka kunskapen om HLR.

Så gör du hjärt-lungräddning (HLR)

1. Larma 112
2. Starta med bröstkompressioner, placera händerna mitt på bröstet, tryck ned 5-6 centimeter. 30 kompressioner följt av 2 inblåsningar. Takt: 100-120 kompressioner per minut.
- HLR ska pågå hela tiden tills vårdpersonal tar över.
- För att hjärtat ska starta krävs ofta en strömstöt från en hjärtstartare.
- I samband med covid-19 rekommenderar HLR-rådet att enbart kompressioner ska utföras på vuxna i en akut situation, tillsammans med en hjärtstartare i väntan på ambulans.
Så gör du hjärt-lungräddning

Lär dig rädda liv med HjärtLung

Riksförbundet HjärtLungs föreningar erbjuder utbildningar i hjärt-lungräddning och hantering av hjärtstartare. Alla våra instruktörer är utbildade enligt HLR-rådets riktlinjer.
Lär dig rädda liv med HjärtLung

Läs mer om Årets hjärt-lungräddare

Jonas i TV4:s Efter fem

Se inslaget om Årets hjärt-lungräddare i TV4:s Efter fem där Jonas pratar på länk från hemmet.

Se inslaget om Årets hjärt-lungräddare i TV4:s Efter fem där Jonas pratar på länk från hemmet.

Läs om Årets hjärt-lungräddare i Aftonbladet

Läs artikeln om Årets hjärt-lungräddare och om Jonas som drabbades av hjärtstopp på julafton.

Läs artikeln om Årets hjärt-lungräddare och om Jonas som drabbades av hjärtstopp på julafton.