Alkohol och din hälsa – Måttlighet är nyckeln
Att njuta av ett glas vin eller en öl vid speciella tillfällen kan vara en trevlig del av livet. Men det är viktigt att vara medveten om hur alkohol påverkar kroppen, särskilt när det gäller hjärt- och kärl- och lunghälsa. Ny forskning visar att även små mängder alkohol kan ha en negativ påverkan på hjärtat och blodtrycket, vilket gör det extra viktigt att dricka med måtta.
Så påverkar alkohol ditt hjärta
Alkohol påverkar kroppen på flera sätt. När det gäller hjärt- och kärlsystemet kan alkohol leda till förhöjt blodtryck, oregelbunden hjärtrytm (känd som förmaksflimmer) och skador på hjärtmuskeln.
Dessa effekter kan öka risken för allvarliga sjukdomar som hjärtinfarkt och stroke.
Måttligt intag har negativa effekter
Även måttligt alkoholintag har i vissa studier visat på negativa effekter.
Enligt studier kan även små mängder alkohol öka risken för högt blodtryck och hjärt- kärlsjukdom.
Att dricka alkohol regelbundet över längre tid kan också leda till en rad andra hälsoproblem, särskilt för personer som redan har hjärt- eller lungsjukdomar.
Det är därför viktigt att vara medveten om dessa risker och fatta informerade beslut kring alkohol.
Är det säkert att dricka lite?
Svaret är att måttliga mängder, exempelvis ett glas vin eller en öl vid speciella tillfällen, ofta anses vara säkert för de flesta.
Men det är viktigt att komma ihåg att "måttligt" kan betyda olika saker för olika människor beroende på deras hälsa och livsstil.
Försiktighet vid hjärt- eller lungsjukdom
Om du redan har hjärt- eller lungsjukdomar bör du vara särskilt försiktig med alkoholkonsumtionen.
Det finns igen evidens för att du ska kunna förebygga hjärt- och kärlsjukdomar med (European Heart Journal) att regelbundet dricka alkohol.
Det europeiska hjärtförbundet (ESC) är enigt om att ju mindre desto bättre. Man bör ej dricka mer än 100 g/vecka – vilket brukar vara 7 standardglas utspridda på en vecka. (Se illustration för respektive dryck)
Inom rekommenderade gränser
Att dricka med måtta innebär att hålla sig inom rekommenderade gränser och vara medveten om hur ofta och hur mycket du dricker.
Enligt Världshälsoorganisationen är det säkrast att dricka så lite alkohol som möjligt för att skydda din hälsa. Alkohol kan också påverka effekten av olika läkemedel.
Riskbruk innebär att dricka något av följande:
- 10 standardglas eller mer per vecka
- 4 standardglas eller mer per dryckestillfälle (så kallad intensivkonsumtion) en gång i månaden eller oftare.
- Ett (1) standardglas (stgl) innehåller 12 gram alkohol. (Källa: Socialstyrelsen)
Här är några exempel:
Illustration: Nationellt vårdprogram vid ohälsosamma levnadsvanor – prevention och behandling. SKR
Alkoholens effekter på kroppen
Alkohol påverkar inte bara hjärtat utan hela kroppen. När du dricker alkohol går den snabbt in i blodet och påverkar flera organ:
- Blodtryck: Alkohol kan höja blodtrycket, vilket ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar.
- Levern: Levern bryter ner alkoholen, men regelbundet högt intag kan leda till leverskador och fettlever.
- Lungorna: Alkohol kan påverka lungornas förmåga att transportera syre, vilket är särskilt skadligt för personer med lungsjukdomar. · Ökar risken för vissa cancersjukdomar
Att hitta balansen – att njuta ibland
Livet handlar om balans, och det finns ingen anledning att känna sig skyldig för att ta ett glas på en fest eller middag.
Trots de risker som alkohol innebär, är det viktigt att betona att det är okej att njuta av ett glas ibland, så länge du gör det med måtta.
Nyckeln är att dricka medvetet och att inte överstiga de rekommenderade gränserna.
Rådgör med din sjuksköterska eller läkare
Om du har hjärt-, kärl- eller lungsjukdom är det alltid bra att rådgöra med din sjuksköterska eller läkare om vad som är säkert för dig.
Om du märker att alkoholkonsumtionen påverkar din hälsa eller ditt välbefinnande, kan det vara värt att överväga att skära ner eller ta en paus från alkohol.
Små förändringar kan göra stor skillnad
Om du vill minska ditt alkoholintag kan små steg göra stor skillnad för din hälsa. Här är några tips för att dricka med måtta:
- Sätt upp gränser: Bestäm i förväg hur mycket du planerar att dricka och håll dig till det.
- Vartannat glas vatten.
- Alkoholfria alternativ: Prova alkoholfria drycker som smakrikt alkoholfritt vin, öl eller alkoholfria cocktails när du känner för något festligt.
- Drick långsamt: Att dricka långsamt och varva med vatten kan hjälpa dig att hålla alkoholkonsumtionen på en hälsosam nivå.
Granskning och källhänvisning
Granskad av:
Matthias Lidin, sjuksköterska, Livsstilsmottagningen Karolinska univ.sjukhuset
Läs mer om Matthias Lidin