Stress vid hjärt- och lungsjukdom

Många som lever med hjärt-, kärl- och lungsjukdom upplever att stress påverkar deras sjukdom negativt. När vi känner oss stressade påverkas många av kroppens organ, bland annat hjärtat och lungorna. Om man då på grund av sjukdom redan har nedsatt funktion i dessa organ ökar obehaget.

Långvarig negativ stress är en riskfaktor

Att leva med en sjukdom kan också bidra till ökad stress genom att man oroar sig för framtiden eller på grund av nedsatt ork inte hinner med lika mycket som man brukade.

Forskning har också visat att långvarig negativ stress är en riskfaktor för att utveckla hjärt-och kärlsjukdom.

Kvalitet i återhämtningen är viktigt

Detta innebär inte att allt som stressar är farligt och måste undvikas. Kortvariga stresspåslag är i allmänhet inte skadliga. Det viktiga är att koppla av ordentligt och få kvalitet i återhämtningen mellan varven.

I dagsläget finns det mer forskning kring stress och hjärtsjukdom, än om hur stress påverkar lungsjukdom. Här kan du läsa mera om stress och hjärtsjukdom.

Här kan du läsa mer om stress och hjärtsjukdom.

Stressen gjorde sjuksköterskan sjuk

Sjuksköterskan Sofie Olofsson från Bromma var bara 39 år när hon fick en stresspasm i hjärtat.
– Jag arbetade 175 procent, var konstant stressad och tog mig inte tid att motionera och ta hand om mig själv, säger hon.

Sjuksköterskan Sofie Olofsson från Bromma var bara 39 år när hon fick en stresspasm i hjärtat. – Jag arbetade 175 procent, var konstant stressad och tog mig inte tid att motionera och ta hand om mig själv, säger hon.