Evas hjärta stannade på gymmet. Nicole räddade henne och får priset Årets hjärt-lungräddare

september 24, 2019

Eva föll av gymmets motionscykel och blev liggande livlös på golvet drabbad av plötsligt hjärtstopp. Men Nicole, som tränade alldeles intill, var snabbt framme vid Eva, påbörjade hjärt-lungräddning och räddade hennes liv. För sin insats har Nicole Kukuruzovic utsetts till Årets hjärt-lungräddare 2019 av Riksförbundet HjärtLung och HLR-rådet.

En äldre kvinna kramar om en yngre kvinna.

Nicole Kukuruzovic reagerade blixtsnabbt när 62-åriga Eva Karlsson föll av motionscykeln drabbad av plötsligt hjärtstopp.

Den här eftermiddagen i februari trampade 62-åriga Eva Karlsson på i makligt tempo på spinning-cykeln.

Det var tänkt som en kvarts uppvärmning, som brukade göra. Hon tog inte i mer än vanligt och märkte inga tecken på att något skulle vara annorlunda den här dagen.

En plötslig duns

Samtidigt tränade Nicole Kukuruzovic, 25 år, biceps på en maskin ett par meter därifrån. Plötsligt hörde hon en duns. Hon kunde inte se vad som hade hänt, sikten var skymd från hennes håll men hon mötte blicken från två tonårstjejer som stod på ett löpband alldeles intill.

De såg chockade ut och Nicole sprang på intuition till platsen där smällen kom ifrån och fick se Eva ligga med ansiktet mot golvet.

– Hon krampade och ryckte till. Jag tänkte först att det måste vara en person med epilepsi eller kanske diabetes. Men så blev hon helt livlös. Ena foten satt fast i cykel-pedalen. Jag slet för att få loss benet, la kroppen fritt på rygg. Jag kollade andningen. Kände inget. Fan, hon andas inte tänkte jag i panik. Jag skrek till de där tonårstjejerna att ringa 112. Jag var livrädd men samtidigt fanns ingen tvekan. Jag mindes mina lektioner i hjärt-lungräddning och började pumpa på med kompressioner, säger Nicole.

Hämtade hjärtstartaren

Maria Fridell, platschef på Wellness Studio i Alvesta, sprang efter hjärtstartaren och tog över kontakten med 112 från tonåringarna som larmat och inlett samtalet och hjälpte till med att få igång hjärtstartaren.

Kristina Hjertberg torkade bort svett från Evas kropp och bibehöll ett lugn och såg till att alla insatser skedde i rätt ordning. Nicole blev den som ledde hela insatsen och tog ett huvudansvar.

– När hjärtstartaren gav instruktioner vi kunde följa och de på SOS alarm gav feedback i telefonen och sa att vi gjorde rätt, så kändes det skönt även om vi alla var skärrade, säger Maria Fridell.

Nu gav Eva ifrån sig livstecken. Hon rosslade till, började andas. När ambulanspersonalen kom var Eva redan återupplivad.

Har själv jobbat som HLR-instruktör

För Eva Karlsson är utmärkelsen speciell. Främst för att den är anledningen till att hon lever idag. Men också för att hon själv är sjuksköterska och specialist på just hjärt- och kärlsjukdomar.

Under flera år har hon dessutom jobbat som HLR-instruktör, utbildat andra i hur de ska göra vid hjärtstopp. Nu fick hon erfara vikten av den kunskap hon själv varit engagerad i att sprida.

– Mitt första suddiga minne från den eftermiddagen är ljudet från båren som rullas ut, säger Eva Karlsson. Men vilka som var runt mig eller vad som hade hänt förstod jag först senare.

Årets hjärt-lungräddare 2019

Priset delas ut tisdagen den 24 september vid HLR-kongressens bankettmiddag i Blå Hallen i Stockholms stadshus.

  • Motivering till 2019 års pris: Nicole Kukuruzovic har genom aktiv hjärt-lungräddning i samarbete med personal och medtränare på Wellnes Studio i Alvesta bidragit till att rädda livet på en medmänniska som drabbats av plötsligt hjärtstopp.

Årets hjärt-lungräddare delas ut för det nionde året i rad och är instiftat av Riksförbundet HjärtLung, Svenska rådet för hjärt-lungräddning och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige för att öka kunskapen om HLR.

Fakta om hjärtstopp och HLR:

Varje år rapporteras cirka 5 500 hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige. Av de som drabbas överlever cirka 600. Forskning visar att upp till 70 procent fler liv skulle kunna räddas om hjärt-lungräddning (HLR) startas direkt och en hjärtstartare används inom tre minuter.

Så gör du hjärt-lungräddning:

  1. Larma 112.
  2. Starta med bröstkompressioner, placera händerna mitt på bröstet, tryck ned 5-6 centimeter. 30 kompressioner följt av 2 inblåsningar. Takt: 100-120 kompressioner per minut.
  3. HLR ska pågå hela tiden tills vårdpersonal tar över.

Lär dig rädda liv med HjärtLung

Riksförbundet HjärtLungs föreningar erbjuder utbildningar i hjärt-lungräddning och hantering av hjärtstartare. Alla våra instruktörer är utbildade enligt HLR-rådets riktlinjer. De senaste fem åren har vi utbildat drygt 17 700 personer.
Läs mer om HLR

Hjärtsäkra din ort

Riksförbundet HjärtLung kartlägger tillsammans med Svenska rådet för hjärt-lungräddning hjärtstartare över hela landet med målet att få fler registrerade i Svenska Hjärtstartarregistret. I Sverige finns 40-50 000 hjärtstartare utanför sjukhus men i dag är endast cirka 18 000 av dem registrerade i Sveriges Hjärtstartarregister.
Hjärtsäkra din ort

En äldre kvinna sitter på en motionscykel och en yngre kvinna står bredvid.

Se Årets hjärt-lungräddare i TV4 Nyhetsmorgon

Årets hjärt-lungräddare i TV4 Nyhetsmorgon

Sjuksköterskestudenten Nicole Kukuruzovic, 25, påbörjade hjärt-och lungräddning när Eva föll ihop drabbad av plötsligt hjärtstopp på gymmet. 

Sjuksköterskestudenten Nicole Kukuruzovic, 25, påbörjade hjärt-och lungräddning när Eva föll ihop drabbad av plötsligt hjärtstopp på gymmet.

Se Nicole och Eva i SVT

Nicole räddade Evas liv – utsedd till årets hjärt- och lungräddare

– Även fast jag var utbildad inom det och jobbar inom sjukvården trodde jag aldrig att jag skulle ge HLR på ett gym ute i samhället, säger Nicole Kukuruzovic.  

– Även fast jag var utbildad inom det och jobbar inom sjukvården trodde jag aldrig att jag skulle ge HLR på ett gym ute i samhället, säger Nicole Kukuruzovic.