HLR-veckan

HLR-veckan - med fokus på hjärt-lungräddning

Riksförbundet HjärtLung genomför varje år HLR-veckan för att öka medvetenheten om hur viktigt det är att alla i samhället lär sig hjärt-lungräddning.

Under HLR-veckan kraftsamlar vi för att öka medvetenheten om hur viktigt det är att alla i samhället lär sig hjärt-lungräddning (HLR)

HLR-veckan 2024 är under vecka.42, måndag 14 oktober – sön 20 oktober. 

Alla kan HLR

När ett hjärta plötsligt stannar är det bråttom! Redan efter en minut minskar chansen till överlevnad med tio procent om inte hjärt-lungräddning (HLR) påbörjas.

Efter tio minuter, då ambulansen oftast kommer, är möjligheten att överleva nästan obefintlig – om personen inte fått HLR.

I år vill Riksförbundet HjärtLung slå ett särskilt slag för “Alla kan HLR” – en webbutbildning i vuxen-HLR från HLR-rådet.

  • Utbildningen är gratis och tar bara 15 minuter att genomföra. Allt som behövs är en mobil och en kudde att öva på.
  • Den här webbutbildning ersätter inte praktisk Vuxen-HLR utbildning på en ”riktig” HLR-övningsdocka.

Syftet med Alla kan HLR är att öka allmänhetens kunskap, beredskap och medvetenhet om hjärtstopp, larm 112, hjärt-lungräddning (HLR) och hjärtstartare.

Restart-a-heart-day 16 oktober 2024

På grund av låga överlevnadstal i Europa har European Resuscitation Council (ERC) utropat 16 oktober varje år till  "World Restart a Heart Day”.

Syftet är att uppmärksamma vikten av tidigt larm, tidig hjärt-lungräddning och tidig strömstöt från en hjärtstartare för att rädda fler liv vid.

HLR-veckans alla aktiviteter inom Riksförbundet HjärtLung är vårt bidrag för att uppmärksamma denna dag.

Riksförbundet HjärtLung utbildar

  • Riksförbundet HjärtLung följer HLR-rådets riktlinjer för hjärt-lungräddning.
  • Vi utbildar enligt kaskadutbildningsprincipen vilket innebär att vi utbildar våra egna HLR-instruktörer och huvudinstruktörer.
  • Drygt 3 500 personer utbildas årligen av våra 250-talet HLR-instruktörer.