HLR-veckan i HjärtLung

Riksförbundet HjärtLung genomför varje år HLR-veckan för att öka medvetenheten om hur viktigt det är att alla i samhället lär sig hjärt-lungräddning.

Årets HLR-vecka 2023 genomförs vecka 42, måndagen den 16 oktober till söndagen den 22 oktober.

Under veckan kraftsamlar vi för att öka medvetenheten om hur viktigt det är att alla i samhället lär sig hjärt-lungräddning (HLR)

Är din hjärtstartare synlig, registrerad och redo?

För att en hjärtstartare ska vara ”synlig” för SOS-alarm och allmänheten måste den vara registrerad i Hjärtstartarregistret.

Använd vår checklista!

Vi har tagit fram checklistan Tillsammans för ett hjärtsäkert Sverige för innehavare av hjärtstartare som föreningar och medlemmar kan ge innehavare av hjärtstartare.

För mer information och för att se redan inregistrerade hjärtstartare i hjärtstartarregistret besök: hjartstartarregistret.se

Läs gärna mer om hjärtstartare på HLR-rådets hemsida.

Restart-a-heart-day 16 oktober 2023

På grund av låga överlevnadstal i Europa har European Resuscitation Council (ERC) utropat 16 oktober varje år till  "World Restart a Heart Day”.

Syftet är att uppmärksamma vikten av tidigt larm, tidig hjärt-lungräddning och tidig strömstöt från en hjärtstartare för att rädda fler liv vid. HLR-veckans alla aktiviteter inom Riksförbundet HjärtLung är vårt bidrag för att uppmärksamma denna dag.

Riksförbundet HjärtLung utbildar

  • Riksförbundet HjärtLung följer HLR-rådets riktlinjer för hjärt-lungräddning.
  • Vi utbildar enligt kaskadutbildningsprincipen vilket innebär att vi utbildar våra egna HLR-instruktörer och huvudinstruktörer.
  • Drygt 3 500 personer utbildas årligen av våra 250-talet HLR-instruktörer.