Medeltida mat och bordsskick

Medeltida mat och bordsskick

På höstens första månadsträff hos HjärtLung hälsade vice ordf Leif Svärdh medlemmarna välkomna och lämnade över ordet till kvällens föreläsare,Birgitta Nissmyr och Eije Fernström kvällens tema var ”Medeltida mat och bordsskick”.
Birgitta började med att redogöra för hur deras stora intresse för medeltiden växt fram.
Eje fortsatte med att beskriva vad man åt, började med den vanligaste födan Bröd. Det bakades brödtallrikar som man åt på. Mötesdeltagarna fick ett smakprov på en sådan brödtallrik som Birgitta bakat. den näst vanligaste födan var fisk, sedan kom kött och vilt. Mjölk och ost hade man oxå.  Soppa och gröt åt alla hög som låg. Man tillverkade öl, kvass och brödöl, men framförallt mjöd.
Eje beskrev också hur maten tillredes .
Under föredraget visades ett bildspel med representativa bilder.
Birgitta har sytt de vackra och tidsenlig dräkter som de hade på sig.
Kvällen avslutades med kaffe, smörgås samt paj, med medeltida stuk.
Leif informerade att Qigong, promenader har startat, vattengymnastiken startar den 3/9.  Biljetter till HjärtLungträffen 18/9 med föreläsningar av hjärt och lungläkare,samt underhållning även kaffe med fralla och lunch ingår. Biljetterna kostar 60kr.