Årets hjärt-lungräddare

Riksförbundet HjärtLung, tillsammans med Svenska rådet för hjärt-lungräddning och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige, delar varje år ut priset Årets hjärt- lungräddare till någon som räddat livet på en person som drabbats av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus.

Två hjärtan i förening med text årets hjärt-lungräddare 2019

Sökes: Årets hjärt-lungräddare 2019!

Varje år räddas livet på 600 personer som råkat ut för plötslig hjärtstopp utanför sjukhus. Har du räddat någons liv eller känner du någon som har gjort det?

Riksförbundet HjärtLung, Svenska rådet för hjärt-lungräddning och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige söker nu personer utanför sjukvården som genom hjärt-lungräddning har räddat liv på någon vars hjärta har stannat.

Sänd in namn och kontaktuppgifter med en kort beskrivning av hur livräddningsinsatsen gått till. Senast den 15 augusti 2019.

Uppgifterna skickas till:

Riksförbundet HjärtLung
"Årets hjärt-lungräddare 2019"
Hornsgatan 172, 5tr
117 28 Stockholm

eller digitalt till:
info@hjart-lung.se

Årets hjärt-lungräddare 2018: Kristina Alsér

Årets hjärt-lungräddare Kristina Alsér

Kristina såg sin livskamrat Janne falla ihop och bli liggande livlös i trapphuset, drabbad av plötsligt hjärtstopp. Men trots paniken lyckades hon larma och sätta igång hjärt-lungräddning och det är tack vare henne som deras tid tillsammans inte tog slut där. För sin insats belönas Kristina Alsér med Riksförbundet Hjärtlungs, HLR-rådets och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sveriges pris Årets hjärt-lungräddare 2018. Läs mer om Årets hjärt-lungräddare 2018

Priset Årets hjärt-lungräddare 2017:
Maria Liefvergren, Edward El-Zouki och Bernar El-Zouki 

Fares Youssef, 29 år, stod på fabriksgolvet när hans hjärta plötsligt stannade. Men tack vare ett snabbt ingripande av tre arbetskamrater som behöll lugnet och satte igång med hjärt-lungräddning räddade de Fares liv. För sin insats får Maria Liefvergren, Edward El-Zouki och Bernar El-Zouki priset Årets hjärt-lungräddare 2017 av Riksförbundet HjärtLung, HLR-rådet och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige. Läs mer om Årets hjärt-lungräddare 2017

Hedersomnämnande 2017 till Streaplers

Dansbandet Streaplers prisas av HjärtLung för hjärt-lungräddande insatser

Inom ramen för priset Årets hjärt-lungräddare ger Riksförbundet HjärtLung ett särskilt Hedersomnämnande till dansbandet Streaplers för att ha bidragit till att rädda flera medmänniskor som drabbats av plötsligt oväntat hjärtstopp.

Bland årets nominerade var dansbandet Streaplers som för det andra året i rad nominerades till priset Årets hjärt-lungräddare. Streaplers var det första dansbandet i Sverige att ha med sin egen hjärtstartare på sina spelningar. Ett antal gånger har man under åren fått plocka fram sin hjärtstartare. Och det har räddat livet på flera personer.

- För sina fina insatser och strukturerade arbete där alla i bandet är utbildade i hjärt-lungräddning vill vi ge Streaplers vårt hedersomnämnande, säger Inger Ros, förbundsordförande Riksförbundet HjärtLung.

 

Priset Årets hjärt-lungräddare 2016:
Olle Gabrielsson och Andreas Wallnér

Under ett träningspass föll plötsligt elitbandyspelaren Clarence Wahman 20 år ihop drabbad av plötsligt hjärtstopp. Lagkamraterna befarade det värsta. Men tränaren Olle Gabrielsson, och en man som sett dramatiken från sin bostad, Andréas Wallner, kom snabbt till platsen och räddade Clarence liv med hjälp av rätt utförd hjärt- lungräddning. Nu får Olle Gabrielsson och Andréas Wallner Riksförbundet HjärtLungs pris Årets hjärt-lungräddare 2016. Läs mer om Årets hjärt-lungräddare 2016

Hedersomnämnande 2016:

Juryn har valt att ge en av årets nomineringar ett särskilt hedersomnämnande: det gäller Friskis&Svettis i Örebro där en av ledarna, tillsammans med några motionärer, räddade livet på en motionär som drabbats av plötsligt hjärtstopp. Friskis&Svettis i Örebro har ett strukturerat arbete med hjärt-lungräddning, där samtliga anläggningar ska ha hjärtstartare och där alla ideellt arbetande funktionärer erbjuds BASK-utbildning (Brand, Akut skada, Sjukdom/Vuxen-HLR med hjärtstartare och de som har barnpass erbjuds utbildning i barn-HLR.

2015 års pristagare: Sofia Almljung räddade sin sambo Grave-trummisen Ronnie Bergerståhl

Trumslagaren Ronnie Bergerståhl, 40 år, har sin sambo Sofia Almljung att tacka för att han lever. När Ronnie på annandag jul drabbades av hjärtstopp hemma i köket, gjorde Sofia allt rätt genom att larma 112 och omedelbart sätta igång med hjärt-lungräddning. Nu får hon priset Årets hjärt-lungräddare av Riksförbundet HjärtLung.
Läs om Årets hjärt-lungräddare 2015

2014 års pristagare: Eva räddade sin 31-årige make Kristian

Årets Hjärt-lungräddare 2014

Genom hjärt-lungräddning räddade Eva Stenström sin 31-årige man Kristian när han drabbades av plötsligt hjärtstopp hemma. Nu får hon Riksförbundet HjärtLungs pris Årets hjärt-lungräddare 2014.

Läs om Årets hjärt-lungräddare 2014

2013 års pristagare: Med hjärtstoppet kom kärleken

Årets Hjärt-lungräddare 2013

Med hjärt-lungräddning räddade Jannicke Bergman livet på den främmande mannen som föll ihop med plötsligt hjärtstopp på Lisebergs dansgolv. I dag är de ett par. Nu får Jannicke Bergman priset Årets hjärt-lungräddare.

Läs om Årets Hjärt-lungräddare 2013

2012 års pristagare: Emelie räddade livet på sin farfar

Årets Hjärt-lungräddare 2012

Genom aktiv hjärt-lungräddning räddade hon livet på sin farfar som drabbats av plötsligt hjärtstopp. På Alla hjärtans dag fick 18-åriga Emelie Härdig priset Årets hjärt-lungräddare. Det var en eftermiddag för knappt två år sedan och Emelie var på besök hos sin farfar och farmor. Emelies farfar låg och vilade på soffan, men Emelie såg att han inte mådde så bra...

Läs om Årets Hjärt-lungräddare 2012

2011 års pristagare: Stefan räddade livet på sin arbetskamrat

Årets Hjärt-lungräddare 2011

– Jag tog tag i Stefan och förstod direkt att det inte stod rätt till med honom. Han hade varken puls eller andning så jag började med hjärt-lungräddning direkt. Det gick på ren reflex, säger Bengt Helgesson som under en tioårsperiod genomgått ett flertal HLR-utbildningar.

Läs om Årets Hjärt-lungräddare 2011