Lungmånaden

Lungmånaden

Riksförbundet Hjärtlung har utnämnt november till Lungmånaden. Runt om i landet riktar våra föreningar fokus på lungsjukdom, diagnos, behandling och rehabilitering. HjärtLungs lokalföreningar arrangerar föredrag, träffar och spirometrier under hela Lungmånaden.

Lungmånaden 2019

Vi kommer under våren att uppdatera den här sidan med mer information om årets lungmånad. Riksförbundet HjärtLung följer Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD) årsfirande av världs-KOL-dagen. Världs-KOL-dagen inträffar i år den 20 november.

Tema 2018: Personcentrerad vård

I år är temat för lungmånaden personcentrerad vård. Personcentrerad vård handlar om att se personen i patienten. Att patienten är en människa med förmågor och resurser som är viktiga för en framgångsrik behandling.

Just nu genomför Riksförbundet HjärtLung kampanjen Sedd i vården om personcentrerad vård. Med Sedd i vården vill vi berätta om vården när den är som bäst – och hur den genom personcentrerad vård kan bli det hela tiden.

  • Hur vården kan bli effektivare för samhället.
  • Hur det känns när du blir sedd.
  • Hur människor med hjärtsjukdom och lungsjukdom ska kunna leva ett bra liv utifrån sina förutsättningar.

Läs mer om Sedd i vården.

Världs-KOL-dagen

Den 20 november 2019 är det den internationella Världs-KOL-dagen, då uppmärksammas lungsjukdomen kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL runt om i världen.  

Om kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL)

På vår diagnossida om KOL kan du läsa om symtom, ladda ner information samt hitta tips och råd om vilka behandlingsmöjligheter som finns.

KOL-enkät: Att leva med KOL

Riksförbundet Hjärtlung har genomfört en enkätundersökning bland sina medlemmar med KOL för att kartlägga hur man upplever sin diagnos och den vård man har. Resultatet visar bland annat att fyra av tio KOL-patienter inte vet om de har rätt behandling och hälften tycker att vården brister i uppföljningen.

HjärtLung med Apoteket AB, Apotek Hjärtat och Kronans Apotek 

Under november månad har HjärtLungs lokalföreningar runt om i landet möjlighet att visa upp sin fina verksamhet hos Apoteket AB, Apotek Hjärtat och Kronans Apotek.

Kontakta ditt lokala apotek och kom överens om vilken dag och tid som passar. Information från respektive kedja har gått ut internt.

Specialerbjudanden från apoteken

Vi har tillsammans med våra samarbetspartners Apoteket AB, Apotek Hjärtat och Kronans Apotek tagit fram tre specialerbjudanden till våra medlemmar under lungmånaden:

Apoteket AB

Kompressionsstrumpor kan lindra besvär vid trötta ben och svullna fötter.

Som medlem i Riksförbundet HjärtLung får du under november månad 20 % rabatt på stödstrumpor* när du handlar på apoteket.se
Uppge koden HJÄRTLUNG i kassan.
Erbjudandet gäller alla stödstrumpor 1/11 -30/11 2018, för dig som är medlem i HJÄRTLUNG. Erbjudandet gäller enbart på apoteket.se.
Rabatterat pris visas i kassan efter att koden är angiven.
Ta del av erbjudandet här

Apotek Hjärtat

Koden BRODDAR30 ger 30% rabatt hela november på Hjärtats halkskydd: 

Ta del av erbjudandet här

Kronans Apotek

Webbpriser på hjärta-kärl-produkter:

Ta del av erbjudandet här

HjärtLung tar fighten för en bättre lungvård

Riksförbundet HjärtLung tar kampen för att allas rätt till en bra lungvård. Vi konstaterar att vi inte är där än, vi jobbar vidare och kan också konstatera att det händer positiva saker.

Läs opinionsfakta kring KOL