Törst vid hjärtsvikt – vanligt och vad kan du göra?

Många som lever med hjärtsvikt upplever en stark och ihållande törst. Det kan kännas frustrerande att vilja dricka mer än vad läkaren rekommenderar, och för vissa kan detta påverka livskvaliteten avsevärt. 

Men varför är törst så vanligt vid hjärtsvikt? Och vad säger den senaste forskningen om vätskeintag och vätskerestriktion? Här går vi igenom de viktigaste insikterna och vad du själv kan göra för att lindra törsten

Varför är törst ett så vanligt symtom vid hjärtsvikt?

Hjärtsvikt påverkar kroppens vätskebalans, och många patienter behandlas med vätskedrivande läkemedel (diuretika) för att minska ansamling av vätska i kroppen. Samtidigt har patienter med hjärtsvikt ofta fått rådet att begränsa sitt vätskeintag för att inte belasta hjärtat.

Denna kombination av vätskedrivande mediciner och begränsat vätskeintag kan göra att törsten blir påtaglig – och ibland svår att hantera.

Törst och hjärtsvikt – vad säger forskningen?

En svensk studie visade att patienter med hjärtsvikt upplevde tre gånger högre törst än andra patienter på sjukhusets akutvårdsavdelning. De som hade oro/ångest eller depressiva symtom upplevde ännu högre törst.

Andra studier har visat att patienter med vätskerestriktion skattade sin törstintensitet och törstbesvär i högre grad än de som fick dricka fritt. I en av studierna observerade man inga skillnader vad gäller biverkningar mellan de två grupperna.

Rekommendationer för vätskeintag 

Tidigare har många patienter med hjärtsvikt fått generella rekommendationer om att begränsa vätskeintaget till 1,5–2 liter per dag. Riktlinjer från European Society of Cardiology (ESC) anger att en vätskerestriktion på 1,5 liter per dag kan övervägas hos patienter med svår hjärtsvikt (symtom vid minsta ansträngning eller i vila) för att lindra symtom och minska vätskeansamling.

Viktigt! Rutinmässig vätskerestriktion rekommenderas inte längre för patienter med mild till måttlig hjärtsvikt. Om du har en sträng vätskerestriktion och upplever svår törst, bör du prata med din läkare och sjuksköterska för en individuell bedömning och råd.

Så kan du lindra törsten vid hjärtsvikt

Om du kämpar med törst finns det knep som kan hjälpa.

5 tips för att hantera törst

1. Sug på en isbit eller frysta bär

  • Kyla kan dämpa törstkänslan utan att du behöver dricka mer.

2. Skölj munnen med kallt vatten

  • Det kan ge en fräsch känsla och tillfälligt minska törsten.

3. Tugga tuggummi eller sug på en citronbit

  • Stimulerar salivproduktionen och kan göra munnen mindre torr.
  • Mentol eller mintsmak på tuggummi upplevs svalka munnen och därmed minska törstkänslan.

4. Drick långsamt och i små klunkar

  • Sprid ut vätskeintaget under dagen istället för att dricka stora mängder på en gång.

5. Ät mat med hög vattenhalt

  • Gurka, vattenmelon, apelsin och andra frukt- och grönsakssorter innehåller mycket vätska och kan lindra törsten.

Om du har törstbesvär och inte har en vätskerestriktion- se över hur mycket du dricker under ett dygn. Normalt behöver man 30–35 ml vätska per kilo kroppsvikt och dygn

Exempel:

  • En person som väger 50 kg bör dricka mellan 1,5–1,7 liter per dygn
  • En person som väger 70 kg bör dricka mellan 2,1–2,4 liter per dygn
  • En person som väger 90 kg bör dricka mellan 2,7–3,1 liter per dygn

Tänk på! Om du har en vätskerestriktion – fråga din läkare och sjuksköterska om hur du bäst kan hantera din törst utan att riskera vätskeansamling i kroppen.

Vad säger forskningen? Koppling mellan törst och hälsa

Enligt studier finns det en koppling mellan törst och nivåer av urea (slaggprodukt) i blodet. Ju högre nivåer av urea, desto mer törst upplever många patienter. Även kulturella och miljömässiga aspekter som matvanor och klimat, påverkar också törsten

Forskare har också sett att patienter med oro/ångest och stress ofta upplever högre törst. Det kan vara en viktig faktor att ta hänsyn till i behandlingen.

"Törst låter kanske inte som ett allvarligt symtom, men viljan att dricka är en stark drift som påverkar livskvaliteten mycket. Patienter beskriver att de tänker på sin törst hela dagen och att det är svårt att fokusera på annat.

Nana Waldréus, specialistsjuksköterska och forskare

Hur kan vården bli bättre på att hantera törst?

För att förbättra vården för patienter med hjärtsvikt har forskare utvecklat en törstbesvärsskala. Den används för att mäta hur besvärande törsten är och hur den påverkar vardagen.

Har du svår törst som påverkar din livskvalitet? Om du kämpar med besvärlig törst bör du prata med din läkare och sjuksköterska på hjärtsviktsmottagning eller vårdcentral. En anpassad bedömning kan hjälpa dig att få rätt råd och eventuell justering av vätskeintaget.

Läs mer hjärtsvikt

Sammanfattning – så hanterar du törst vid hjärtsvikt

Törst är ett vanligt symtom vid hjärtsvikt, ofta kopplat till vätskerestriktion och medicinering. Ny forskning ifrågasätter strikta vätskerestriktioner – nu rekommenderas individuell anpassning efter kroppsvikt. Det finns knep för att hantera törst, som att suga på isbitar, dricka långsamt och äta vattenrik mat. Prata med din läkare och sjuksköterska om din törst påverkar din vardag, det kan finnas bättre sätt att anpassa ditt vätskeintag.

Granskare

Nana Waldréus, specialistsjuksköterska och medicine doktor vid sektionen för omvårdnad på Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle vid Karolinska Institutet.

Läs mer om Nana https://ki.se/personer/nana-waldreus

Mat och dryck vid hjärt-, kärl- och lungsjukdom

Den mat som rekommenderas för befolkningen i allmänhet är för det mesta bra även för dig som lever med hjärt-och lungsjukdom. För vissa diagnoser finns mer specifika kostråd, i synnerhet om du har problem med aptiten och/eller ofrivilligt går ned i vikt.

Den mat som rekommenderas för befolkningen i allmänhet är för det mesta bra även för dig som lever med hjärt-och lungsjukdom. För vissa diagnoser finns mer specifika kostråd, i synnerhet om du har problem med aptiten och/eller ofrivilligt går ned i vikt.