Stressreaktioner är nödvändiga för att vi ska kunna hantera faror. När något hotar oss måste kroppen reagera snabbt – det kallas kamp- eller flykt-reaktionen.
Vad händer i kroppen vid stress?
När vi tolkar en situation som farlig reagerar kroppen direkt:
- pulsen och blodtrycket ökar
- musklerna spänns
- smärttröskeln höjs
- blodet levrar sig snabbare för att minska blodförlust vid en skada
- socker och fetter frigörs för att ge snabb energi till hjärnan, hjärtat och musklerna.
Mild stress – den vi oftast upplever
Många stressreaktioner är så lätta att vi knappt märker dem.
De uppstår vid utmaningar som vi inte ser som farliga men som ändå kräver extra energi, till exempel vid en viktig presentation eller en snäv deadline.
Stress kräver återhämtning
Även vid mild stress arbetar kroppen på högre varv än normalt.
Om vi inte får tid för återhämtning kan det leda till slitage och ökad belastning på hjärtat och andra organ.
När stress är positiv
Så länge kroppen får växla mellan stress och återhämtning talar vi om positiv stress.
Det hjälper oss att prestera bättre och hantera utmaningar – men bara om vi också ger kroppen tid att vila.
Höga krav och lågt inflytande ökar risken
När stressen aldrig stängs av
När kraven är höga, men vi saknar möjlighet att påverka situationen, ökar risken för negativ stress.
Denna typ av stress stängs sällan av eftersom den skapar känslor av maktlöshet, osäkerhet, kontrollförlust, oro och rädsla för att misslyckas.
Långvarig stress ökar risken för hjärt-kärlsjukdom
Det finns ett tydligt samband mellan långvarig psykosocial stress och hjärt-kärlsjukdom.
Brist på kontroll och känslor av maktlöshet kan leda till otillräcklig återhämtning, både under dagen på grund av oro och på natten genom störd sömn.
Stress kan komma från flera håll
Negativ stress kan orsakas av krav på jobbet, men också av en ansträngd hemmiljö, sjukdom eller dålig ekonomi.
Att känna sig otillräcklig i olika delar av livet kan leda till en belastning som påverkar både kropp och psyke.
Att hantera sin livssituation minskar stressen
För att kroppen ska kunna hantera stress på ett hälsosamt sätt är det viktigt att uppleva sin livssituation som hanterbar.
Om situationen känns övermäktig kan förändringar i livet vara nödvändiga.
Sätt gränser och jämför dig inte med andra
Att acceptera sina egna begränsningar och att inse att man inte mår bra av att ta på sig för mycket är avgörande.
Det är viktigt att inte jämföra sig med andra med helt andra förutsättningar, utan att utgå från sin egen livssituation, hälsa, förmågor och svagheter.

Efter stress behövs återhämtning
Stress kan ha positiva effekter. När vi ställs inför en utmaning hjälper stressreaktionen oss att mobilisera både fysiska och mentala resurser för att klara uppgiften.
Men för att stress ska vara positiv krävs att den är kortvarig och följs av återhämtning.
Forskning definierar positiv stress som:
"När stresspåslaget är adekvat och mobiliserar rätt resurser för att hantera en utmanande situation, åtföljt av erforderlig återhämtning."
Otillräcklig återhämtning leder till negativ stress
Modern stressforskning visar att brist på återhämtning är den viktigaste orsaken till negativ stress.
För att kroppen ska kunna återhämta sig krävs ett rofyllt och fridfullt sinnestillstånd. Om vi konstant är oroliga eller bekymrade, saboterar vi vår egen återhämtning.
Oro stör kroppens återhämtning
Ordet "oro" kan faktiskt brytas ner till "o-ro" – alltså en brist på ro. Även om oro inte är lika starkt som ångest, påverkar den återhämtningssystemet negativt.
Den praktiska konsekvensen är att det inte räcker att vila fysiskt. Att ligga ner och blunda hjälper inte om vi inte samtidigt kan försätta oss i ett lugnt sinnestillstånd.
Mental avslappning – nyckeln till återhämtning
För att återhämtningen ska vara effektiv krävs mer än bara vila – vi behöver kunna mentalt slappna av. Därför är mental avslappningsförmåga ett av de viktigaste verktygen för stresshantering

Från positiv till skadlig stress
Långvarig stress utan tillräcklig återhämtning mellan varven kan ge upphov till allvarliga effekter i många kroppsliga funktioner, inte minst i hjärtat och blodkärlen.
Det kan leda till högt blodtryck, ökad hjärtfrekvens, förändringar i blodets sammansättning, accelererad åderförkalkning och en ökad risk för hjärtinfarkt, stroke och andra kardiovaskulära sjukdomar.
- Förhöjt blodtryck skadar hjärtat och blodkärlen.
- Förhöjd blodlevringsförmåga höjer risken för blodproppar, särskilt i kombination med långvarigt stillasittande, vilket kan leda till lungemboli och infarkter i hjärta och hjärna (det sistnämnda benämnes numera ofta med den engelska termen: stroke).
- Ökad frisättning av socker och fett ökar risken för typ2-diabetes och åderförfettning, vilket i sin tur ökar risken för hjärtinfarkt och stroke.
- Vid en akut stressituation förbättras immunförsvaret temporärt, men vid långvarig stress försämras det.
- Långvariga muskelspänningar ger muskelsmärta, till exempel i nacke och skuldror, vilket ofta också utvecklas till huvudvärk.
- Förhöjda nivåer av stresshormonerna kortisol och adrenalin:
- Kortisol har många effekter på ämnesomsättningen som på kort sikt är prestationshöjande, men om den ökade halten i blodet blir långvarig ger kortisol upphov till flera skadliga effekter, bland annat att kroppen lagrar mer fett inne i buken, vilket ökar risken för hjärt-kärlsjukdom.
- Adrenalin gör att hjärtmuskeln slår snabbare och starkare, vilket ökar belastningen på hjärtat. Långvarig påverkan kan leda till försvagning av hjärtmuskeln och öka risken för hjärtproblem.
- Inflammation i kroppen kan bidra till att blodkärlens väggar blir skadade och därmed öka risken för ateroskleros (åderförkalkning) och blodproppar.
En ytterligare förklaring till att stress är en riskfaktor för kranskärlssjukdom är att livsstilen påverkas negativt i en stressad tillvaro.
Personer som är stressade och har svårt att koppla av tar sig heller inte tid att motionera och kan även ha sämre matvanor.
Viktigt att hantera stress
Långvarig stress kan orsaka skadliga effekter på kroppen och öka risken för sjukdom.
För att minska risken och skydda ditt hjärta är det viktigt att hantera stress genom:
- avslappning
- fysisk aktivitet
- socialt stöd.
Små förändringar i vardagen, liksom större livsstilsförändringar, kan göra stor skillnad.
Genom att aktivt arbeta för balans mellan positiv och negativ stress investerar du i både ditt välmående och din långsiktiga hälsa.
Att ta kontroll över stressen
Det första steget till att minska negativ stress är att bli medveten om den. Genom att identifiera vad som orsakar den och bli mer uppmärksam på hur din kropp reagerar kan du hitta sätt att minska onödiga stresspåslag i vardagen och få bättre kvalitet i återhämtningen.
- Ta ansvar för rätt saker. Prioritera det som är viktigast, välj bort och säg nej till sådant som du egentligen inte bör lägga tid på.
- Planera och genomför aktiviteter som ger dig energi och glädje.
- Tänk på din inställning – kan du ändra ditt sätt att tänka? Hur mycket av stressen beror på att du oroar dig i onödan och hur mycket beror på att du verkligen tar itu med bekymmer och problem?
- Träna avslappning. Sätt av några stunder varje dag då du försöker komma till ro och får en stunds god vila för både kropp och själ.
Hur kan du minska den negativa stressen?
Här är några tips på hur du kan börja:
- Ta pauser under dagen: Även korta pauser som varar bara några minuter, kan hjälpa dig att bryta stresscykeln. Ta en kort promenad, eller bara sitt stilla, andas långsamt och slappna av en stund.
- Prioritera återhämtning: Regelbunden återhämtning hjälper kroppen att hantera stress. Se till att få tillräckligt med sömn och ägna dig åt aktiviteter som ger mental energi. Vad som fungerar är individuellt – för vissa är det att läsa, dansa eller vara ensam, medan andra får energi av socialt umgänge. Testa dig fram, kanske genom en förening, körsång, naturvistelse eller musik.
- Rör på dig: Fysisk aktivitet är ett av de mest effektiva sätten att förstärka sin stresstålighet. När du rör på dig är det lättare att bryta oroliga tankegångar. I trötta muskler frigörs ämnen som hjälper till att sänka stressnivåerna i hjärnan och förbättrar ditt humör.
- Öva mindfulness och meditation vilket kan hjälpa dig att vara mer närvarande i stunden och hantera stress på ett bättre sätt. Genom att fokusera på andningen och observera hur dina tankar och känslor kommer och går kan du lättare komma till ro.
- Sätt gränser och lär dig att säga nej när det behövs och prioritera din egen tid. Att överbelasta dig själv med för många åtaganden kan leda till onödig stress. Endast du själv kan sätta gränser och skydda din tid och ditt välmående; ingen annan kan göra det åt dig.
Om inte dessa tips räcker finns professionell hjälp att få, till exempel med kognitiv beteendeterapi (KBT). Kontakta din till vårdcentral eller din behandlande läkare.
Det finns också ett studiematerial om stresshantering som Riksförbundet HjärtLung har tagit fram. Där i finns mer kunskaper att inhämta och anvisningar för praktiska tillämpningar.

Stress och lungsjukdomar
Stress och lungsjukdom är två faktorer som kan påverka varandra negativt.
Långvarig stress kan leda till förvärrade symtom hos personer som redan lider av lungsjukdomar som astma, KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom) eller lunginflammation.
Problem med andningen kan skapa oro och i uttalade fall rentav leda till panik. Känslan av att inte få luft kan orsaka skarp rädsla, vilket kan medföra att personen hamnar i en ond cirkel av oro och stresspåslag som förvärrar andningssvårigheterna.
Läs mer om och stress och lungsjukdom
Stress och hjärtat
Stress och hjärt-kärlsjukdom
Det finns ett tydligt samband mellan negativ stress och hjärt-kärlsjukdom. Brist på kontroll över sin situation, störd och orolig sömn är två bekräftade stressfaktorer.
Man kan se att personer som befinner sig under stress röker mer, dricker mer alkohol, motionerar mindre och äter sämre.
Negativ stress kan orsaka hjärt-kärlsjukdom. För den som redan har utvecklat sådana besvär är det viktigt att känna till att de förvärras av negativ stress och att sjukdomsutvecklingen påskyndas.
Individer som redan har en hjärt-kärlsjukdom och samtidigt uppvisar tecken på negativ stress tenderar att ignorera sina sjukdomssymtom, vara sämre på att ta sina läkemedel och deltar i lägre grad i rehabiliteringsinsatser.
Läs mer om stress och hjärt-kärlsjukdom
Skydda hjärtat och förbättra hälsan
Långvarig negativ stress kan ha allvarliga effekter på hjärtat och blodkärlen. Det kan leda till högt blodtryck, ökad hjärtfrekvens, förändringar i blodets sammansättning och en ökad risk för hjärtinfarkt, stroke och andra kardiovaskulära sjukdomar.
Därför är det viktigt att hantera och reducera långvarig stress genom:
- avslappningstekniker
- fysisk aktivitet
- socialt stöd och andra stresshanteringsstrategier för att skydda hjärtat och blodkärlen.
Genom att aktivt arbeta för att hantera din stress mer konstruktivt kan du skydda ditt hjärta och förbättra din hälsa på lång sikt.
Oavsett om det handlar om små förändringar i din vardag eller större livsstilsförändringar, är varje steg du tar mot att minska den negativa stressen en investering i ditt välbefinnande och din hälsa.
Bli medlem och få stöd på vägen
Hos oss kan du delta i träningsprogram och aktiviteter - tillsammans med andra eller på egen hand - som hjälper dig att leva ett aktivt och hälsosamt liv.
Genom att bli medlem får du tillgång till föreläsningar, träningsgrupper och mycket mer.
Tillsammans skapar vi möjligheter för dig att må bra, hitta gemenskap och stärka din hälsa, både nu och framåt.
Granskning och källhänvisning
Granskad av:
Clas Malmström, läkare.