Sofia räddade sambon: Nu är hon Årets hjärt-lungräddare 2015

december 08, 2015

Trumslagaren Ronnie Bergerståhl, 40 år, har sin sambo Sofia Almljung att tacka för att han lever. När Ronnie på annandag jul drabbades av hjärtstopp hemma i köket, gjorde Sofia allt rätt genom att larma 112 och omedelbart sätta igång med hjärt-lungräddning. Nu får hon priset Årets hjärt-lungräddare av Riksförbundet HjärtLung.

Sofia Almljung.

Det var sen kväll, annandag jul, hemma hos Sofia och Ronnie i Rågsved i södra Stockholm.  

Paret, som bara några månader tidigare hade träffats på en konsert i Stockholm, hade precis kommit hem från julfirande hos Ronnies föräldrar.

När Sofia kom ut i köket svor Ronnie plötsligt till och föll av de höga köksstolarna ned på golvet, drabbad av ett plötsligt hjärtstopp.

- Jag trodde först att han hade fått ett epilepsi-anfall. Han hade sin mobiltelefon i ena handen, vred sig och hade kramper. Jag försökte skaka liv i honom och skrek högt men när han inte reagerade ringde jag 112 och satte igång med HLR. Efter ett par minuter kom en granneupp och började hjälpa mig, säger Sofia Almljung.

Grannen visade sig vara SMS-livräddare och hade via SOS Alarm fått ett meddelande om hjärtstoppet. Sofia och SMS-livräddaren hjälptes åt att göra hjärt-lungräddning och efter cirka tio minuter var ambulans och räddningstjänst på plats och tog över. De kopplade på hjärtstartare och fick igång Ronnies hjärta efter ytterligare drygt tio minuter.

- Om Sofia inte varit så snabb i tanken hade jag inte suttit här i dag, säger Ronnie Bergerståhl.

Ett knappt år senare är Ronnie Bergerståhl nu tillbaka bakom trummorna i death metal-bandet Grave. Bandet som just nu turnerar i Europa med nya skivan.

Enligt läkarna hade det inte gått så väl om inte Sofia agerat så snabbt som hon gjorde med larm och tidig HLR.

- Det känns väldigt bra att få priset Årets hjärt-lungräddare. Det är viktigt att uppmärksamma HLR och att man kan göra någonting även om det ser illa ut.

Nu får Sofia Almljung Riksförbundet HjärtLungs pris Årets hjärt-lungräddare 2015 för sin livsavgörande insats.

Årets hjärt-lungräddare 2015

Priset delas ut för det femte året i rad och är instiftat av Riksförbundet HjärtLung, Svenska rådet för hjärt-lungräddning och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige för att öka kunskapen om HLR.

Vem: Sofia Almljung, 32 år.
Motivering: Sofia Almljung har genom aktiv hjärt-lungräddning på ett livsavgörande sätt bidragit till att rädda livet på en medmänniska som drabbats av plötsligt hjärtstopp.

Hjärtstopp och hjärt-lungräddning, (HLR)

Varje år drabbas cirka 10 000 människor i Sverige av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. 500 av dem överlever efter HLR-insats.
År 2014 utbildade Riksförbundet HjärtLung 3 500 livräddare genom 200 HLR-instruktörer i lokalföreningarna runt om i landet.

Så gör du hjärt-lungräddning:

Larma 112. Starta med bröstkompressioner, placera händerna mitt på bröstet, tryck ned 5-6 centimeter. 30 kompressioner följt av 2 inblåsningar. Takt: 100-120 kompressioner per minut. HLR ska pågå hela tiden tills vårdpersonal tar över.

SMS-livräddare

Över 3 miljoner svenskar är utbildade i hjärt-lungräddning (HLR). Genom att använda mobil positionering kan frivilliga livräddare i närheten av misstänkta hjärtstopp larmas att utföra HLR och även att hämta närmaste hjärtstartare via kopplingen till det Svenska Hjärtstartarregistret. Syftet med SMS-livräddarprojektet är att öka andelen patienter som får hjärt-lungräddning i väntan på ambulans.

Länkar:

Riksförbundet HjärtLung: www.hjart-lung.se
Svenska rådet för hjärt-lungräddning: www.hlr.nu

Årets hjärt-lungräddare sändes i Tv4 Nyhetsmorgon fredag 4 december.
https://www.tv4play.se/

Läs om Årets hjärt-lungräddare i Aftonbladet
Sofia Almljung räddade livet Grave-trummisen Ronnie Bergerståhl – utsedd till ”Årets hjärt-lungräddare” 2015 (aftonbladet.se)

Foto ovan: Patrik Flydén/Stounesfoto

Foto nedan: Anders Norderman