Med hjärtstoppet kom kärleken – Hon är Årets hjärt-lungräddare

oktober 17, 2013

Med hjärt-lungräddning räddade Jannicke Bergman livet på den främmande mannen som föll ihop med plötsligt hjärtstopp på Lisebergs dansgolv. I dag är de ett par. Nu får Jannicke Bergman priset Årets hjärt-lungräddare av Riksförbundet HjärtLung, Svenska rådet för hjärt-lungräddning och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige.

Jannicke Bergman priset Årets hjärt-lungräddare

Torsdagen den 14 juni 2012 var en fin dag. Andreas Olesen var och dansade på Liseberg. Scotts spelade. Då anande han inte att den här kvällen på Liseberg skulle förändra hans liv. På gott och ont.

Andreas dansade med en kvinna när allt plötsligt svartnade för ögonen och han föll ihop, drabbad av ett plötsligt hjärtstopp.

Tvärsöver dansbanan vänder Jannicke Bergman upp blicken. Ser sig omkring och hinner tänka: "Gud vad konstigt det ser ut. Han får nog ett epileptiskt anfall". Sen är hon snabb:
- Jag sprang fram och tillsammans med tjejen han dansade med fångade jag upp honom innan han slog i golvet, säger Jannicke Bergman som veckorna innan hade gått en utbildning i hjärt-lungräddning.

Satte omedelbart igång med hjärt-lungräddning

Jannicke kontrollerar andning och puls. Ingenting. Hon sätter omedelbart igång med hjärt-lungräddning. Efter ett tag får hon hjälp av en kille så att hon kan göra inblåsningar.

- Jag hade gjort 30 tryckningar och 2 inblåsningar, två gånger, men Andreas hade fortfarande ingen puls så jag skrek: kom igen för helvete, du är för ung för att dö!

Efter den tredje omgången hade Andreas puls igen. Hur länge hon höll på med hjärt-lungräddningen vet hon inte idag. Någon har sagt att det tog sju minuter innan ambulanspersonalen kom och kunde ta över med hjärtstartare.

Ringde från sjukhuset

Efteråt, väl hemma igen, ringer Jannicke till sjukhuset och lämnar sina uppgifter. För att de anhöriga skulle kunna höra av sig, berättar hon. Redan dagen efter ringde Andreas mamma och tackade henne. Jannicke fick veta att han levde och låg nerkyld på Sahlgrenska.

Måndagen den 18 juni, fyra dagar efter sitt hjärtstopp, ringer Andreas.
- Jag känner igen din röst. Jag tycker om den. Kan du hälsa på mig. Kan du komma imorgon, säger han.
Dagen efter var Jannicke upp på sjukhuset och hälsade på honom. Det blev kärlek vid andra ögonkastet.

Jannicke Bergman priset Årets hjärt-lungräddare

- Det kändes som om vi känt varandra hela livet och det kändes som om det var självklart att det var jag som skulle komma och hämta honom vid utskrivningen.

I dag är de sambos

I dag bor Andreas och Jannicke ihop i hennes villa i Göteborg. Andreas har en inopererad ICD som ska hålla ordning på att hans hjärta slår som det ska.
Han lever. Han bor med sin älskade Jannicke, men allt är ändå inte alldeles bra. I somras gick ICD:n in och gav tillslag för att hjärtat skulle hamna rätt igen när det drabbats av en elektrisk storm. Efter det har humöret går upp och ned och ibland drabbas Andreas av dödsångest.

Inget psykologstöd

När Andreas har det som svårast får Jannicke ta stötarna. Det kostar på, både emotionellt och ekonomiskt eftersom hon inte kan lämna honom ensam hemma. De har fått ett trygghetslarm men Jannicke tycker att sjukvården har mycket att jobba på vad gäller hjälp och stöd till hjärtpatienter och deras anhöriga.

- Jag tycker faktiskt att sjukvården gör ett dåligt jobb när det kommer till psykologhjälp och stöd. Här finns mycket att förbättra för både den som drabbats av ett hjärtstopp och för de anhöriga, säger Jannicke Bergman.

Jannicke blir Årets hjärt-lungräddare

Nu får Jannicke Bergman priset Årets hjärt-lungräddare av Riksförbundet HjärtLung, Svenska rådet för hjärt-lungräddning och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige.

- Jannicke är en riktig hjälte. En sådan här snabb insats som hon har gjort kan vara skillnaden mellan liv och död vid plötsligt hjärtstopp. En kurs på cirka en timme gör att du kan rädda någon vars hjärta stannat, säger Inger Ros, ordförande Riksförbundet HjärtLung.

Foto: Conchi Gonzalez

För mer information:

Magnus Östnäs, pressansvarig Riksförbundet HjärtLung, 08-556 06 208

Årets Hjärt-lungräddare 2013

Måndagen den 21 oktober klockan 15.20 delas priset till Årets Hjärt-lungräddare 2013 ut av Riksförbundet HjärtLungs vice ordförande Karin Jeppsson under HLR-kongressen i Malmö.
Priset delas ut för det tredje året i rad och är instiftat av Riksförbundet HjärtLung, Svenska rådet för hjärt-lungräddning och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige.

Läs mer om priset Årets hjärt-lungräddare

Artikel Räddade kärleken på Liseberg i GöteborgsPosten

Läs mer om hjärt-lungräddning

Se klipp från TV4 Nyhetsmorgon

Aftonbladet: Hon fick hans hjärta att fortsätta klappa