Arbetskamraterna räddade Fares liv – nu får de priset Årets hjärt-lungräddare

november 22, 2017

Fares Youssef, 29 år, stod på fabriksgolvet när hans hjärta plötsligt stannade. Men tack vare ett snabbt ingripande av tre arbetskamrater som behöll lugnet och satte igång med hjärt-lungräddning räddade de Fares liv. För sin insats får Maria Liefvergren, Edward El-Zouki och Bernar El-Zouki priset Årets hjärt-lungräddare 2017 av Riksförbundet HjärtLung, HLR-rådet och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige.

Maria Liefvergren, Edward El-Zouki och Bernar El-Zouki omger Fares Youssef som räddades till livet genom hjärt-lungräddning.

Det plötsliga hjärtstoppet inträffade på en av AstraZenecas läkemedelsfabriker i Södertälje en torsdag i oktober 2016.

Klockan hade passerat sju på kvällen och de 40 medarbetarna hade ett par timmar kvar på sitt skift. Bröderna Edward El-Zouki och Bernar El-Zouki, som båda jobbar som maskintekniker, befann sig i ett maskinrum där de åtgärdade ett tillfälligt fel.

Fares föll till golvet

 

Ute på fabriksgolvet, en bit bort, stod samtidigt maskinoperatören Fares Youssef och granskade medicinampuller. Plötsligt föll Fares ner på golvet och blev liggande livlös.

Maskinoperatören Maria Liefvergren - som tidigare jobbat som undersköterska - släppte allt hon hade för händerna och rusade bort till Fares.

En tillfällighet som fick avgörande betydelse

 

En truckförare som körde runt för att larma all personal om den akuta situationen fick i ögonvrån syn på Edward och Bernard. Han gjorde en tvär u-sväng för att informera dem, vilket i efterhand visat sig vara en tillfällighet som kom att få avgörande betydelse.

Bröderna Edward och Bernar sprang direkt till Fares och gick ner på huk vid hans sida alldeles intill Maria som precis hunnit fram. Fares ansikte hade då blivit blått, läpparna nästintill svarta och ögongloberna hade fallit bakåt.

– Jag såg inte vem det var som låg där. Jag kunde inte känna igen Fares så som han såg ut då, säger Edward.

Gemensam HLR-insats

Edward och Bernard försökte först väcka liv i den medvetslösa kroppen med örfilar och omruskningar men fick ingen reaktion. Edward öppnade Fares käke, såg att hans tunga fallit bakåt och drog ut den för att göra luftvägarna fria.

Mitt i den oroliga samlingen av människor som omringade olycksplatsen lyckades Maria, Edward och Bernard fokusera på att gemensamt försöka rädda livet på Fares med hjälp av hjärt-lungräddning. 

Bernar skötte bröstkompressionerna och Edward gjorde inblåsningar samtidigt som Maria höll Fares huvud i en lätt bakåtlutad position och höll för hans näsa för att minska läckaget och verkligen se till att fylla hela bröstkorgen med luft.

"Slutade aldrig"

– Jag hann tänka att det är nog kört, säger Bernar, men jag slutade aldrig att med stadig hand pressa ner mina handlovar mot Fares bröstben och upprepa proceduren. Det kändes som att några ben knäcktes, så hårt tryckte jag. Det var något helt annat att göra det på riktigt än när jag tränat på en docka.

Rätt som det var gav Fares ifrån sig ett litet gurglande ljud, ett livstecken som fick dem att få nytt hopp och fortsätta med livräddningsinsatsen.

Parallellt med räddningsaktionen hade 112 larmats. På AstraZeneca är systemet sådant att alla SOS-samtal även kopplas till vaktbolaget som bevakar industriområdet dygnet runt. Vakten som var i tjänst fick därför information om olyckan och tog sig omedelbart till platsen med en hjärtstartare.

Följde instruktionerna på hjärtstartaren

Edward tog ner en kniv som hängde på väggen, bland andra verktyg, och skar upp arbetskläderna och t-shirten på Fares för att kunna fästa defibrillatorns hjärtstartarens elektroder på hans bröst.

De följde instruktionerna på som hjärtstartarens bild gav och den reagerade som den skulle genom att ge ifrån sig en el-chock vid behov.

– Sakta började ansiktsfärgen komma tillbaka och läpparna började bli normala. Ändå var det först när ambulanspersonalen kom till platsen och bad om personens identitet som jag fick reda på vem vi räddat livet på. Jag drog bort passerkortet som var fäst på kläderna vi slitit av och såg då att det var Fares, säger Edward.

Minns ingenting

Fares själv minns ingenting från dagen då det hände. För honom följde ett par dagars intensivvård på sjukhus, med sin fru och sin familj vid sin sida, och därefter en dryg månads rehabilitering.

I december 2016 var han tillbaka på jobbet utan några följdskador av hjärtstoppet men med en inopererad pacemaker som hjälper till att hålla en jämn rytm i hans hjärta.

 

Årets hjärt-lungräddare 2017

Priset delas ut för det sjunde året i rad och är instiftat av Riksförbundet HjärtLung, Svenska rådet för hjärt-lungräddning och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige för att öka kunskapen om HLR.

  • Tidiga insatser är avgörande vid hjärtstopp. Varje minut som går minskar chanserna till överlevnad med tio procent.
  • Att Edward, Bernar och Maria rådigt lyckades utföra korrekt hjärt-lungräddning i tid är anledningen till att Fares lever idag. För sin insats belönas de med Riksförbundet HjärtLungs, HLR-rådets och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sveriges pris Årets Hjärtlungräddare 2017.
  • Priset delas ut fredagen den 24 november 2017.


Motivering till 2017 års pris: Edward El-Zouki, Bernar El-Zouki och Maria Liefvergren har genom aktiv hjärt-lungräddning på ett livsavgörande sätt bidragit till att rädda livet på en medmänniska som drabbats av plötsligt hjärtstopp.

Hjärtstopp och hjärt-lungräddning, (HLR)

2015 rapporterades 5 550 oväntade hjärtstopp utanför sjukhus där HLR påbörjats av en bystander eller av ambulanspersonal, överlevnaden efter 30 dagar var 11% – 586 personer.

År 2016 utbildade Riksförbundet HjärtLung 3 500 livräddare genom 200 HLR-instruktörer i lokalföreningarna runt om i landet.
Läs mer om hjärt-lungräddning

Så gör du hjärt-lungräddning:

• Larma 112.
• Starta med bröstkompressioner, placera händerna mitt på bröstet, tryck ned 5-6 centimeter. 30 kompressioner följt av 2 inblåsningar. Takt: 100-120 kompressioner per minut.
• HLR ska pågå hela tiden tills vårdpersonal tar över.