Hjärtinfarkten blev början på ett nytt liv

september 19, 2012

Gawe Gornitzka, 52, har lyckats med det svåra. Efter en hjärtinfarkt insåg han att han måste göra något åt sin livsstil. Två år senare är han 25 kilo lättare, motionerar varje dag och har slutat med flera av hjärtmedicinerna.

Gawe GornitzkaGawe Gornitzka kommer lite sent till vårt möte. Det beror på att han har promenerat till redaktionen, istället för att ta tunnelbanan.

– Hjärtinfarkten - början på ett nytt liv jag tar alla chanser till vardagsmotion numera och promenerar alltid från Slussen när jag har möten i innerstaden, säger Gawe Gornitzka som ger ett friskt och starkt intryck.

Det är lite svårt att förstå att han för bara två år sedan fick åka in akut på sjukhus på grund av smärtor i bröst och arm.
– Jag vägde runt 100 kilo och hade ett BMI på 30. Jag rörde mig så lite som möjligt och åt och drack utan tanke på morgondagen.

Läkaren konstaterade snabbt att det var en hjärtinfarkt. En ballongvidgning gjordes. Informationen kom inte som en chock, men Gawe hade svårt att inse allvaret i situationen.
– Jag låg på en sal med äldre farbröder och kunde liksom inte identifiera mig med dem. Det är en sak att förstå någonting intellektuellt, en annan att känslomässigt ta in det.

Livet fortsatte som vanligt. Bara fyra dagar efter ballongvidgningen genomförde Gawe Gornitzka ett stort seminarium. Han är egen företagare och såg det som självklart att leverera, oavsett hur han själv mådde.

På sjukhuset hade han fått veta att hjärtinfarkten var livsstilsrelaterad. Dåliga kostvanor, brist på motion och ett uttalat stressbeteende hade tagit ut sin rätt.
Men informationen ledde inte till någon större beteendeförändring.

Ett halvår senare fick Gawe problem med kärlkramp. Återigen måste han genomgå ett antal ballongvidgningar.
– Den gången var det tuffare. Jag kände mig gammal och upplevde att jag slösat bort någonting. Nu började jag på allvar fundera över vad jag skulle kunna göra för att må bättre.

I samband med det andra insjuknandet träffade Gawe Gornitzka sin vän Pelle Johansson, som också är handläggare på Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund.
– Vi hade ett givande samtal. Jag fick dels klart för mig hur stress påverkar hjärtat, dels att man faktiskt kan läka ut en hjärt-kärlsjukdom. Jag hade med andra ord makten att förändra min hälsa.

Gawe bestämde sig för att börja motionera mer. Varje morgon började han med att gå stavgång i 80 minuter. Han satte också upp ett tydligt mål och en konkret belöning. Efter tre miljoner steg skulle han låta bygga en handgjord gitarr. Musiken var en passion i ungdomen och någonting han längtade efter att återuppta.
– Det var ett tydligt mål. Jag kunde se bilden av gitarren framför mig.
Gawe var, och är fortfarande, väldigt strukturerad när det gäller sin träning.

Han för bok över allt han gör och räknar alla steg han tar.
– Sedan jag började röra på mig våren 2008 har jag slitit ut fem stegmätare, ler Gawe Gornitzka. Trots att han kom igång med motionen fanns viktproblemen kvar. En kompis föreslog att de skulle gå ett viktminskningsprogram. De började i augusti 2008.
– Det var då alla bitar föll på plats.

Tillsammans med en viktcoach satte Gawe målet att gå ner tjugo kilo på tio veckor. Under den perioden skulle han leva på en kalorifattig näringsdryck. För att hitta motivation tänkte han mycket på vad han skulle kunna göra när han tappat sin övervikt, till exempel köpa nya kläder och för första gången i livet kunna åka vattenskidor. Han funderade också varför viktnedgången var viktig för honom.

En bättre hälsa var ett argument, men kanske inte det starkaste.
– För mig var det viktigt att känna mig ung och attraktiv igen. Att gå från att vara en trist gubbe till en spännande man, det var en stark drivkraft. Jag ville inte känna mig uträknad.

Efter tio veckor hade viktmålet överträffats. Han hade gått ner från 105 till 78 kilo.

Enligt Gawe var det nu den verkliga utmaningen började.
– Det är lätt att falla tillbaka i gamla mönster när man har uppnått sitt viktmål. Jag har fortsatt jobba med bilder och etappmål. Planering är a och o för att man ska hinna träna och äta rätt. Det har också underlättat att jag har en familj som stöttar mig.

Något som har skapat viss irritation i familjen är dock att Gawe nu har en tendens att styra och ställa med måltiderna. Samtidigt har hans två tonårspojkar och frun Charlotte fått en piggare och gladare familjemedlem. Pojkarna tycker dessutom att det är rätt häftigt att deras pappa står på scen och jammar på bluesklubbar flera gånger i veckan.

Det brinnande musikintresset han hade under ungdomsåren har återupplivats.
– Det är härligt att ha passion i livet igen. Jag tror att det hänger ihop, när man blir mån om sin hälsa så blir det egna jaget viktigt på ett annat sätt.

Det är inte bara psykiskt som Gawe mår bättre. Blodtryck och kolesterolvärden har blivit så bra att han har fått sluta med tre av fem hjärtläkemedel.

Arbetsproven visar på en god fysik. Han väger 25 kilo mindre och midjemåttet har minskat med 31 centimeter. Fortfarande är han väldigt noga med att väga och mäta sig och föra dagbok över all träning.
– Förhoppningsvis kan jag släppa lite på kontrollen längre fram och lita på att mina goda vanor gör att kroppen håller sig i balans.

Text: Ulrika Juto