Planera för en bra balans i vardagen

Det är vanligt att vi planerar för att hinna med alla måsten. Lika viktigt är att planera för de aktiviteter och upplevelser som gör att du mår bra.

Tips som skapar balans och stärker din mentala hälsa

Här är några tips som kan hjälpa dig att få en balans mellan ansträngning och återhämtning och stärka din mentala hälsa:

  • Planera din tid. Genom att planera din tid kan du undvika den stress som uppstår när man skjuter upp saker. Planera även in det som är roligt, inspirerande och stimulerande – och som kanske annars inte blir av. Om du planerar kan du också bygga in tid för vila och återhämtning mellan de aktiviteter som är krävande.
  • Sköt om dig! Ge dig din kropp och hjärna goda förutsättningar genom att motionera och äta en varierad och näringsrik kost. Bygg också in stunder för återhämtning och försök att ge dig själv möjligheten att sova åtta timmer per natt.
  • Utmana dig mentalt. Håll liv i dina intressen. Att utmana dig mentalt är viktigt. Du kan lösa korsord och sudoku, lägga pussel, läsa böcker och artiklar. När vi växlar mellan fysiska och mentala utmaningar ger det balans för hjärnan och kroppen.
  • Umgås med människor du tycker om. Det är viktigt att träffa eller ha kontakt med andra människor som du tycker om. Vem du vill umgås med och hur ofta är individuellt, men alla människor mår bra av att ha ett socialt sammanhang där man känner sig omtyckt och välkommen.
  • Gör saker du tycker om. Det är viktigt att göra saker som ger dig energi och glädje. När planerade du för att göra något som gör dig glad senast?

En aspekt av mental styrka och god psykisk hälsa som är bra att känna till och utgå från när vi planerar våra vardagar, är att ansträngningar och påfrestningar inte är skadliga så länge återhämtningen fungerar mellan varven.

Det som avgör hur mycket vi kan belasta oss är kvaliteten i återhämtningen.