Recept på varm rotfruktssallad med svarta bönor & vitost

En värmande rotfruktssallad med rostade morötter, palsternacka och kålrot, tillsammans med svarta bönor och grönkål – en smakrik och näringsrik rätt.

Varm rotfruktssallad med svarta bönor & vitost.JPG

Ingredienser

(2 personer)

  • 2 portioner
  • 2 st morötter
  • 1 st palsternackor
  • En bit kålrot
  • 1 rödlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk torkad timjan
  • Flingsalt
  • 1 dl svarta bönor, sköljda
  • 1 påse sallad (jag använde finbladig grönkål), sköljd
  • 50 g vitost 10%
  • Svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°C.

  2. Skala morötter, palsternacka och kålrot. Skär dem i stavar och lägg på en ugnsplåt.

  3. Skala rödlöken och dela den i klyftor. Lägg på plåten tillsammans med rotfrukterna.

  4. Ringla över olja och honung. Krydda med timjan och flingsalt. Rör om ordentligt så allt täcks jämnt.

  5. Rosta i mitten av ugnen i cirka 20–25 minuter, tills rotfrukterna är mjuka och fått fin färg.

  6. Ta ut plåten och tillsätt avrunna bönor och färsk sallad. Blanda ihop allt försiktigt.

  7. Lägg upp på ett stort fat. Smula över vitost och krydda med svartpeppar och eventuellt lite extra flingsalt.

  8. Servera direkt – gärna medan rotfrukterna fortfarande är ljumma.