Recept på varm rotfruktssallad med svarta bönor & vitost
En värmande rotfruktssallad med rostade morötter, palsternacka och kålrot, tillsammans med svarta bönor och grönkål – en smakrik och näringsrik rätt.
Ingredienser
(2 personer)
- 2 portioner
- 2 st morötter
- 1 st palsternackor
- En bit kålrot
- 1 rödlök
- 1 msk olivolja
- 1 tsk honung
- 1 tsk torkad timjan
- Flingsalt
- 1 dl svarta bönor, sköljda
- 1 påse sallad (jag använde finbladig grönkål), sköljd
- 50 g vitost 10%
- Svartpeppar
Gör så här
-
Sätt ugnen på 225°C.
-
Skala morötter, palsternacka och kålrot. Skär dem i stavar och lägg på en ugnsplåt.
-
Skala rödlöken och dela den i klyftor. Lägg på plåten tillsammans med rotfrukterna.
-
Ringla över olja och honung. Krydda med timjan och flingsalt. Rör om ordentligt så allt täcks jämnt.
-
Rosta i mitten av ugnen i cirka 20–25 minuter, tills rotfrukterna är mjuka och fått fin färg.
-
Ta ut plåten och tillsätt avrunna bönor och färsk sallad. Blanda ihop allt försiktigt.
-
Lägg upp på ett stort fat. Smula över vitost och krydda med svartpeppar och eventuellt lite extra flingsalt.
-
Servera direkt – gärna medan rotfrukterna fortfarande är ljumma.