Laxfjäril med vitvinssås, ärter och potatis

En snabblagad och smakrik rätt med stekt laxfjäril, krämig vitvinssås, kokt potatis och gröna ärtor.

Laxfjäril_lowchole.jpg

Ingredienser

(2 personer)

  • 2 laxfjärilar (ca 150–180 g/st)
  • 1,5 msk rapsolja
  • Salt & svartpeppar
  • ½ citron (till servering)

Vitvinssås

  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta (valfritt)
  • 1,5 dl torrt vitt vin
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 grönsaksbuljongtärning
  • 1 tsk majsstärkelse (redning)
  • 0,5 dl havregrädde (lätt) eller sojagrädde
  • 1 tsk dijonsenap (valfritt)
  • Salt & vitpeppar

Tillbehör

  • 8–10 små/mellanstora potatisar (gärna fast sort)
  • 2 dl frysta gröna ärtor
  • Salt

Gör så här:

  1. Koka potatisen i saltat vatten i 15–20 minuter tills de är mjuka.

Vitvinssås:

  1. Fräs schalottenlök (och ev. vitlök) i 0,5 msk rapsolja på låg värme tills den blir mjuk.
  2. Häll i vitt vin, vatten och smula ner buljongtärningen.
    Låt sjuda i 4–5 minuter.
  3. Blanda majsstärkelsen med lite kallt vatten och vispa ner i såsen.
  4. Tillsätt havre- eller sojagrädde samt dijonsenap om du använder det.
    Smaka av med salt och vitpeppar. Håll såsen varm.

Stek laxfjärilarna:

  1. Krydda med salt och peppar.
  2. Hetta upp 1 msk rapsolja i en stekpanna.
  3. Stek laxen ca 3–4 minuter per sida på medelhög värme tills den är genomstekt men saftig.
  4. Koka upp lättsaltat vatten. Tillsätt ärtorna, koka i 1–2 minuter och häll av vattnet.