Laxfjäril med vitvinssås, ärter och potatis
En snabblagad och smakrik rätt med stekt laxfjäril, krämig vitvinssås, kokt potatis och gröna ärtor.
Ingredienser
(2 personer)
- 2 laxfjärilar (ca 150–180 g/st)
- 1,5 msk rapsolja
- Salt & svartpeppar
- ½ citron (till servering)
Vitvinssås
- 1 schalottenlök, finhackad
- 1 vitlöksklyfta (valfritt)
- 1,5 dl torrt vitt vin
- 0,5 dl vatten
- 0,5 grönsaksbuljongtärning
- 1 tsk majsstärkelse (redning)
- 0,5 dl havregrädde (lätt) eller sojagrädde
- 1 tsk dijonsenap (valfritt)
- Salt & vitpeppar
Tillbehör
- 8–10 små/mellanstora potatisar (gärna fast sort)
- 2 dl frysta gröna ärtor
- Salt
Gör så här:
- Koka potatisen i saltat vatten i 15–20 minuter tills de är mjuka.
Vitvinssås:
- Fräs schalottenlök (och ev. vitlök) i 0,5 msk rapsolja på låg värme tills den blir mjuk.
- Häll i vitt vin, vatten och smula ner buljongtärningen.
Låt sjuda i 4–5 minuter. - Blanda majsstärkelsen med lite kallt vatten och vispa ner i såsen.
- Tillsätt havre- eller sojagrädde samt dijonsenap om du använder det.
Smaka av med salt och vitpeppar. Håll såsen varm.
Stek laxfjärilarna:
- Krydda med salt och peppar.
- Hetta upp 1 msk rapsolja i en stekpanna.
- Stek laxen ca 3–4 minuter per sida på medelhög värme tills den är genomstekt men saftig.
- Koka upp lättsaltat vatten. Tillsätt ärtorna, koka i 1–2 minuter och häll av vattnet.