Recept på kikärtsbröd

Kikärtsbröd är mjuka och näringsrika bullar med en hint av sirap och rapsolja, toppade med krispiga pumpakärnor. Perfekt till frukost eller fika!

Kikärtsbröd.JPG

Ingredienser

Ca 12 bullar 
  • 4 1/2 dl vatten
  • En burk kokta kikärtor
  • En påse torrjäst
  • 6 dl vetemjöl special
  • 6 dl dinkelsikt eller rågsikt
  • 1 1/2-2 tsk salt
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1 msk sirap
  • Ägg
  • Pumpakärnor

Gör så här

  1. Förbered degvätskan:
    Skölj kikärtorna noggrant. Mixa dem med hälften av vattnet (2,5 dl) till en slät smet. Tillsätt sedan resten av vattnet.

  2. Blanda mjöl och jäst:
    I en stor bunke, blanda vetemjöl, rågsikt (eller dinkelsikt) och torrjäst. Låt stå i cirka 10 minuter.

  3. Värm degvätskan:
    Häll kikärtssmeten i en kastrull och värm till cirka 39 grader (fingervarmt).

  4. Arbeta ihop degen:
    Häll den ljumma degvätskan över mjölblandningen. Tillsätt salt, rapsolja och sirap. Arbeta ihop till en smidig deg. Strö lite mjöl över och täck med en bakduk. Låt jäsa i bunken i 30 minuter.

  5. Forma bullarna:
    Stjälp upp degen på en lätt mjölad bänk. Knåda försiktigt och dela degen i två delar. Dela sedan varje del i 6 bitar. Rulla till bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper.

  6. Jäs igen:
    Täck bullarna med en handduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C.

  7. Pensla och grädda:
    Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pumpakärnor. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.