Recept på kikärtsbröd
Kikärtsbröd är mjuka och näringsrika bullar med en hint av sirap och rapsolja, toppade med krispiga pumpakärnor. Perfekt till frukost eller fika!
Ingredienser
Ca 12 bullar
- 4 1/2 dl vatten
- En burk kokta kikärtor
- En påse torrjäst
- 6 dl vetemjöl special
- 6 dl dinkelsikt eller rågsikt
- 1 1/2-2 tsk salt
- 1/2 dl rapsolja
- 1 msk sirap
- Ägg
- Pumpakärnor
Gör så här
- Förbered degvätskan:
Skölj kikärtorna noggrant. Mixa dem med hälften av vattnet (2,5 dl) till en slät smet. Tillsätt sedan resten av vattnet. - Blanda mjöl och jäst:
I en stor bunke, blanda vetemjöl, rågsikt (eller dinkelsikt) och torrjäst. Låt stå i cirka 10 minuter. - Värm degvätskan:
Häll kikärtssmeten i en kastrull och värm till cirka 39 grader (fingervarmt). - Arbeta ihop degen:
Häll den ljumma degvätskan över mjölblandningen. Tillsätt salt, rapsolja och sirap. Arbeta ihop till en smidig deg. Strö lite mjöl över och täck med en bakduk. Låt jäsa i bunken i 30 minuter. - Forma bullarna:
Stjälp upp degen på en lätt mjölad bänk. Knåda försiktigt och dela degen i två delar. Dela sedan varje del i 6 bitar. Rulla till bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. - Jäs igen:
Täck bullarna med en handduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C. - Pensla och grädda:
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pumpakärnor. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.