Calle drabbades av hjärtstopp bakom ratten – vännen Mia och deltids-brandmännen räddade hans liv

november 04, 2020 Uppdaterad nov 24. 2020

Med tio minuters körning hem fick de fyra vännernas veckolånga bilsemester ett abrupt slut. Sittandes vid ratten drabbades Calle av ett plötsligt hjärtstopp. I dag lever han tack vare den HLR-kunniga reskamraten Mia och en snabb utryckning från den närbelägna beredskapsstationen. Mia Lind och beredskapsstationen i Tvååker, Räddningstjänsten Väst, får nu Riksförbundet HjärtLungs, HLR-rådets och Stiftelsen för HLR i Sveriges pris Årets hjärt-lungräddare 2020.

Brandmannen Andreas Johansson och bankmannen Mia Lind räddade tillsammans Calle Zimmerman som drabbades av plötsligt hjärtstopp bakom ratten.

Brandmannen Andreas Johansson och bankmannen Mia Lind räddade tillsammans Calle Zimmerman som drabbades av plötsligt hjärtstopp bakom ratten.

Varje sommar susar två små cabrioleter – en svart och en vit – ner för E6:an, från Varberg och ut i Europa. I den svarta bilen sitter Calle och Eva Zimmerman, och i den vita bilen, bästa vännerna Mia och Mattias Lind. Ofta är målet de slingriga vägarna i Alperna.

Svängde ut på vägen - sen blev det svart

Den 5 augusti var de på väg hem efter en vecka tillsammans i Polen. Efter sju timmar på färjan och nästan fyra timmar på E6:an svängde Calle höger mot Varberg, körde upp på bron över motorvägen och stannade vid en stoppskylt.

- Sen minns inte jag någonting mer. Sen är jag borta, säger Calle Zimmerman.

Står på fel sida vägen med varningsljuset på

Men det gör Mia. När hon och Mattias kommer upp på bron några sekunder senare ser de att Calles och Evas bil står på fel sida vägen, i mötande fil med varningsljuset påslaget.

De kör upp bredvid, kliver ut och springer runt till förarsidan. Där sitter Calle och stirrar upp i taket. Mia reagerar blixtsnabbt och tar hjälp av Mattias och en förbipasserande man för att få ut Calle ur bilen och ner på marken. Medan den förbipasserande mannen larmar 112 sätter Mia igång med hjärt-lungräddning.

"Hamnade i en bubbla"

- Jag kände bara "nu gäller det". Och sen hamnade jag i någon slags bubbla, jag vet egentligen inte så mycket vad som händer runtomkring under den här tiden. Det enda som snurrar i mitt huvud är att jag måste orka ända tills ambulansen kommer, och jag måste ta i allt vad jag orkar. Och det blev ju några brutna revben också, säger Mia Lind som gått utbildning i hjärt-lungräddning genom sin arbetsgivare.

Brandmannen Andreas fick larmet hemma i soffan

Men Calles tur slutar inte här. För bara två kilometer från motorvägsbron, i det lilla samhället Tvååker, satt brandmannen Andreas Johansson hemma i tv-soffan med räddningstjänstens personsökare i fickan.

Han hade jouren den kvällen och när larmet kom 22.45 klädde han snabbt om och tog bilen direkt till platsen. Bara sju minuter senare kunde han och hans kollegor som också anlänt till platsen sätta igång hjärtstartaren på Calle.

Calle överlever, vaknar upp ett och ett halvt dygn senare på Varbergs sjukhus utan ett minne av händelsen. Efter nio dagar är han hemma igen.

- Jag kan bara säga att jag är väldigt stolt över att jag får tacka de här två människorna som har räddat mitt liv. Jag satt hemma förra hösten och såg på TV4 när de hade prisutdelning för Årets hjärt-lungräddare 2019 och tänkte "det här ska jag skicka in direkt", men jag trodde aldrig att man skulle komma med. Och det är skoj att Tvååker, en liten brandstation, också blir uppmärksammad, säger Calle Zimmerman.

Beredskapsstationen i Tvååker, Räddningstjänsten Väst, får nu tillsammans med Mia Lind Riksförbundet Hjärtlungs, HLR-rådets och Stiftelsen för HLR i Sveriges pris Årets hjärt-lungräddare 2020.

Riksförbundet HjärtLungs vice ordförande Jörgen Warberg delar ut priset till Mia Lind som Årets hjärt-lungräddare 2020.

Riksförbundet HjärtLungs vice ordförande Jörgen Warberg delar ut priset till Mia Lind som Årets hjärt-lungräddare 2020. 

Årets hjärt-lungräddare 2020

Motivering till 2020 års pris: Mia Lind och beredskapsstationen i Tvååker, Räddningstjänsten Väst har bidragit till att rädda livet på en medmänniska som drabbats av plötsligt hjärtstopp.

Årets hjärt-lungräddare delas ut för det tionde året i rad och är instiftat av Riksförbundet HjärtLung, Svenska rådet för hjärt-lungräddning och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige för att öka kunskapen om HLR.

Så gör du hjärt-lungräddning (HLR)

  • Larma 112
  • Starta med bröstkompressioner, placera händerna mitt på bröstet, tryck ned 5-6 centimeter. 30 kompressioner följt av 2 inblåsningar. Takt: 100-120 kompressioner per minut.
  • HLR ska pågå hela tiden tills vårdpersonal tar över.
  • För att hjärtat ska starta krävs ofta en strömstöt från en hjärtstartare.
  • I samband med covid-19 rekommenderar HLR-rådet enbart kompressioner ska utföras i en akut situation, tillsammans med en hjärtstartare i väntan på ambulans.

Lär dig rädda liv med Riksförbundet HjärtLung

Riksförbundet HjärtLungs föreningar erbjuder utbildningar i hjärt-lungräddning och hantering av hjärtstartare. Alla våra instruktörer är utbildade enligt HLR-rådets riktlinjer. De senaste sex åren har vi utbildat drygt cirka 20 000 personer i hjärt-lungräddning.

Om räddningstjänsten och hjärtstopp

Räddningstjänsten utför tusentals sjukvårdsuppdrag årligen. De larmas t ex när ambulansen har långt till den drabbade och räddningstjänsten kan komma fram snabbare. Det är s.k. IVPA larm, ”I Väntan På Ambulans”.

  • Vid hjärtstopp är räddningstjänsten före ambulans i 24 procent av fallen och de kan snabbt starta hjärt-lungräddning och ge stötar från en hjärtstartare.
  • Tidig hjärt-lungräddning ökar chansen till överlevnad 2-3 gånger. 
  • År 2019 räddades hela 1532 personer, 626 personer utanför sjukhus och 906 på sjukhus till livet efter ett plötsligt hjärtstopp. Det är en ökning med 36 personer från 2018. Det betyder i praktiken att ytterligare 36 personer får fortsätta att leva tillsammans med familj och närstående.
  • Överlevnaden vid hjärtstopp utanför sjukhus är 11 procent , och har i princip varit oförändrad sedan 2011. Källa: HLR-rådet.

Hela gänget på beredskapsstationen i Tvååker med Calle och Mia.

Hela gänget på beredskapsstationen i Tvååker med Calle och Mia.

Prisutdelningen för Årets hjärt-lungräddare 2020

Med tio minuters körning hem fick de fyra vännernas veckolånga bilsemester ett abrupt slut. I dag lever Calle tack vare den HLR-kunniga reskamraten Mia och en snabb utryckning från den närbelägna beredskapsstationen.

Med tio minuters körning hem fick de fyra vännernas veckolånga bilsemester ett abrupt slut. Sittandes vid ratten drabbades Calle av ett plötsligt hjärtstopp. I dag lever han tack vare den HLR-kunniga reskamraten Mia och en snabb utryckning från den närbelägna beredskapsstationen.

Se Årets hjärt-lungräddare i Nyhetsmorgon i TV4

Se en av Årets hjärt-lungräddare Mia Lind tillsammans med den räddade Calle Zimmerman i TV4 Nyhetsmorgon.

Se en av Årets hjärt-lungräddare Mia Lind tillsammans med den räddade Calle Zimmerman i TV4 Nyhetsmorgon.

Aftonbladets Svenska hjältar

Aftonbladets Svenska hjältar skriver om Årets hjärt-lungräddare 2020.

Aftonbladets Svenska hjältar skriver om Årets hjärt-lungräddare 2020.

Expressen skriver om Årets hjärt-lungräddare 2020.

Expressen skriver om Årets hjärt-lungräddare 2020.

Expressen skriver om Årets hjärt-lungräddare 2020.