Ta ställning under donationsveckan

Om donation och hur man gör för att anmäla sig som donator. Läs om människor som drabbats av sjukdom mitt i livet och genomgått transplantation.

Fler än någonsin väntar på ett nytt organ men fortfarande har många människor inte aktivt tagit ställning till donation.

Vi hoppas att fler gör det under Donationsveckan. 

Över 800 står i kö

Den 1 januari 2018 fanns ett behov av 817 organ, varav det största behovet utgjordes av njurar. En person som står på väntelistan kan behöva ett eller flera organ. I snitt dör en person i veckan från väntelistan, bland annat för att organbristen är så stor.

Se statistik från Socialstyrelsen.

Så blir du donator

Gör din vilja känd för dina anhörigas skull

Filmen handlar om vikten av att ta ställning så att de närstående inte behöver tolka din vilja i en svår stund. Innehåller information om hur man tar ställning.

Berättelser från transplanterade:

Jenny Karsberg är en av dem som genom en donator fått ett nytt hjärta. Tvåbarnsmamman Jenny berättar med egna ord sin resa genom insjuknande, väntan på donation och transplantation. 
- Det har tagit ett par år men nu vågar leva igen och planera min framtid, säger Jenny.
Läs Jennys historia

"Orken stämde inte och jag blev väldigt andfådd när jag spelade fotboll med barnen"

Magnus Hedqvist

Den smög sig på, insikten om att något inte stod rätt till med Magnus hälsa. Sommaren 2011 kom familjen Hedqvist – Magnus, hans fru Katarina som också är präst, och fyra barn – tillbaka till Sverige och Växjö efter drygt sex fina år i en luthersk församling i Costa Rica. Omställningen blev inte helt enkel för familjen.

– Orken stämde inte, till exempel blev jag väldigt andfådd när jag spelade boll med barnen. Dessa tidiga signaler förklarade jag för mig själv med att jag bara hade fått sämre kondis. Det hände också mycket annat i livet som oroade och påverkade mig.

Läs Magnus berättelse

Emma Dalman: "Jag förvaltar en annan människas hjärta"

Emma Dahlman26 år gammal blev Emma Dalman svårt hjärtsjuk. Hon kom in till sjukhuset med ett hjärta stort som en damhandboll, hjärtsvikt, vatten i lungorna och minuter från hjärtstopp.

Ett år senare träffar vi henne, på Heaven 23, högt över takåsarna i Göteborg, med ett nytt hjärta och ett helt liv framför sig.

Läs hela artikeln om Emma

Viking - Patientförening för hjärt- och lungtransplanterade

Viking är en oberoende rikstäckande patient- och intresseförening för hjärt- och lungtransplanterade. Föreningen ingår som en del i Riksförbundet HjärtLung.
Viking - Riksföreningen för Hjärt-Lungtransplanterade

Livet som Gåva

Livet som Gåva är en politiskt och religiöst obunden samverkansgrupp som består av både patientorganisationer och medicinsk profession. Riksförbundet HjärtLung och Riksföreningen Viking är medlemmar i Livet som Gåva.

Livet som gåva