Många som lever med KOL upplever ångest och nedstämdhet. Faktum är att samsjukligheten mellan KOL och psykiska besvär är så hög som 30 procent. Det finns en ond cirkel i detta: andfåddhet kan ge ångest, samtidigt som ångesten i sin tur kan förvärra andfåddheten.
En bortglömd aspekt av KOL
Många patienter med KOL lider av psykologiska besvär, men det är fortfarande ett underskattat problem inom vården. Lowie Vanfleteren, överläkare vid KOL-centrum på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, menar att vi behöver bli bättre på att uppmärksamma dessa symtom och erbjuda stöd.
"När du har allvarlig KOL får du en oerhört begränsad livskvalitet. Du kämpar med andfåddhet i allt du gör i ditt dagliga liv: dammsuger, går uppför en trappa, klär dig. Då är det inte konstigt att du får ångest," säger han.
Hur stress och ångest påverkar andningen
En vanlig följd av ångest vid KOL är att patienter får panikkänslor och tappar kontrollen över sin andning. Detta kan leda till hyperventilering, vilket i sin tur kan skapa en känsla av att inte få tillräckligt med luft. Denna onda cirkel kan bli svår att bryta och i värsta fall leda till andningssvikt och sjukhusinläggning.
Kopplingen mellan KOL, rökning och psykisk hälsa
Många KOL-patienter har rökt under stora delar av sitt liv, och rökning kan vara ett sätt att hantera stress och ångest. Samtidigt vet vi att personer med psykisk ohälsa ofta har svårare att sluta röka. Det kan skapa en negativ spiral av självanklagelser och försämrat psykiskt mående.
"Många patienter känner skuld och skam över att de inte lyckas sluta röka trots att de är sjuka. Det är en stor emotionell belastning," säger Lowie Vanfleteren.
Hur kan sjukvården hjälpa?
På KOL-centrum på Sahlgrenska Universitetssjukhuset finns flera yrkesgrupper som hjälper patienter att hantera andfåddhet och ångest:
- Fysioterapeuter lär ut andningstekniker och ger hjälpmedel för motståndsandning.
- Arbetsterapeuter hjälper till att anpassa vardagen för att underlätta livet med KOL.
- Kuratorer erbjuder stöd för att hantera den psykiska påfrestningen.
- Läkare och sjuksköterskor arbetar med att förebygga och behandla samsjuklighet.
Sjukvården blir allt bättre på att identifiera psykiska besvär hos KOL-patienter, men det finns fortfarande mycket att göra. Att skapa en helhetssyn på patientens hälsa, där både fysisk och mental hälsa beaktas, är avgörande för att kunna erbjuda rätt hjälp i tid.
Sammanfattning
- 30% av personer med KOL har även ångest och nedstämdhet.
- Andfåddhet och ångest skapar en ond cirkel som försämrar livskvaliteten.
- Rökning och psykisk ohälsa är starkt sammankopplade, vilket gör det svårt att sluta röka.
- Sjukvården blir allt bättre på att identifiera och behandla psykiska besvär vid KOL.
- Fysioterapeuter, arbetsterapeuter och kuratorer spelar en viktig roll i att hjälpa patienter att hantera sin ångest och förbättra sin livskvalitet.
Bli medlem och få stöd på vägen
Hos oss kan du delta i träningsprogram och aktiviteter - tillsammans med andra eller på egen hand - som hjälper dig att leva ett aktivt och hälsosamt liv.
Genom att bli medlem får du tillgång till föreläsningar, träningsgrupper och mycket mer.
Tillsammans skapar vi möjligheter för dig att må bra, hitta gemenskap och stärka din hälsa, både nu och framåt.