Kost vid hjärtsvikt 

Att leva med hjärtsvikt innebär att kroppen behöver extra stöd för att fungera optimalt. Maten spelar en viktig roll i att stärka hjärtat, ge energi och minska risken för komplikationer. Samtidigt kan sjukdomen påverka aptiten och matsmältningen, vilket gör att många upplever att måltiderna blir en utmaning. 

Oavsett om du kämpar med viktnedgång, har svårt att hålla vikten i balans eller bara vill äta mat som gör gott för hjärtat, finns det sätt att anpassa kosten så att du ska må så bra som möjligt. 

irina-del-Abfak0EbjMw-unsplash kopiera.jpg

Vad är bra mat vid hjärtsvikt?

När man får en kronisk sjukdom som hjärtsvikt blir kosten en viktig del av egenvården. I början av sjukdomen gäller samma kostråd som för alla – att äta en varierad och näringsrik kost. Men längre fram kan aptitförändringar och ökad belastning på kroppen göra att matvanorna behöver anpassas.

Grundprinciper för en hjärtvänlig kost:

  • Ät mycket grönsaker och frukt – minst 500 gram om dagen.
  • Välj fullkornsprodukter – ger långsammare blodsockerhöjning och mättar bättre.
  • Ät fisk minst två gånger i veckan – särskilt fet fisk som lax, sill och makrill.
  • Använd hälsosamma fetter – byt ut smör mot olivolja, rapsolja och flytande matfett.
  • Var försiktig med salt – salt binder vätska och kan öka belastningen på hjärtat.
  • Drick alkohol med måtta – stora mängder kan påverka hjärtats funktion och vissa mediciner.

Vanliga utmaningar – och hur du kan lösa dem

När aptiten minskar

Vid hjärtsvikt kan aptiten minska, särskilt längre in i sjukdomsförloppet. Många upplever att mat inte smakar lika mycket som tidigare, eller att det är svårt att orka äta större måltider.

Tips för att få i sig tillräckligt:

  • Ät flera små måltider under dagen istället för få stora.
  • Börja med den mest näringsrika maten – proteinkällor och nyttiga fetter först.
  • Tillsätt extra energi i maten – en klick olja, grädde eller nötter kan göra stor skillnad.

Välj mjuka livsmedel och lätta rätter om tuggandet känns jobbigt.

Snabba och energirika mellanmål:

  • Avokado med keso och nötter.
  • Yoghurt med bär och frön.
  • Äggröra med lax och en klick grädde.

Mat vid undervikt och hjärtsvikt

När man lever med hjärtsvikt under en längre tid kan kroppen börja bryta ner muskelmassa och lagra mindre energi. Viktnedgång kan vara ett tecken på att kroppen behöver mer näring och energi.

När kroppen behöver mer energi

Om du har svårt att hålla vikten stabil kan du välja livsmedel som ger mycket energi i små portioner.

Bra källor till energi och protein:

  • Proteinkällor: Kyckling, fisk, ägg, ost, mejeriprodukter, bönor och linser.
  • Nyttiga fetter: Avokado, olivolja, nötter, fet fisk.
  • Kaloririka mellanmål: Smoothie med grädde, nötter och banan.

Vid ofrivillig viktnedgång – kontakta en dietist för individanpassade råd och eventuell förskrivning av näringsdrycker.

Mat vid övervikt och hjärtsvikt

Övervikt kan innebära en extra belastning på hjärtat, särskilt vid hjärtsvikt. Samtidigt är det viktigt att inte gå ner i vikt för snabbt, eftersom muskelmassan behöver bevaras för att kroppen ska orka.

Så här hittar du balansen

Fyll tallriken med näringstäta livsmedel:

  • Grönsaker, rotfrukter och fullkornsprodukter
  • Magra proteinkällor som kyckling, fisk och baljväxter
  • Hälsosamma fetter från olivolja, nötter och avokado

Tips för att hålla vikten i balans:

  • Försök att vara fysiskt aktiv – det hjälper både vikten och hjärtfunktionen.
  • Undvik processad mat och livsmedel med mycket tillsatt socker och salt.
  • Ät långsamt och välj mat som ger långvarig mättnad.
  • Vid behov, rådgör med en dietist för att få anpassade råd.

Vid kraftig övervikt (BMI över 30) kan det vara bra att prata med en dietist för individanpassade råd.

Salt och hjärtsvikt – vad gäller?

Salt binder vätska och kan öka belastningen på hjärtat, men forskningen är delad kring hur stor påverkan det har. Generellt är det bra att minska på saltet, särskilt om du lätt samlar på dig vätska.

Så kan du minska på saltet:

  • Laga mat från grunden istället för att köpa färdigrätter.
  • Krydda med örter, vitlök, citron och chili istället för salt.
  • Undvik charkprodukter, färdiga soppor, buljong och salta snacks.
  • Titta på innehållsförteckningen – välj produkter med Nyckelhålsmärkning.

Så kan du göra måltiderna trevligare

Mat handlar inte bara om näring – den ska också vara njutbar. Genom att göra små förändringar kan du hitta tillbaka till glädjen i att äta.

  • Ät tillsammans med andra – måltider blir trevligare i sällskap.
  • Duka fint och skapa en inbjudande miljö.
  • Variera kosten – ät det du tycker om och testa nya smaker.

Mat och träning hör ihop! Träning kan förbättra aptiten och hjälpa kroppen att ta upp näringen bättre. Det gäller bara att hitta rätt balans.

Sammanfattning – hitta rätt balans för dig

  • Har du undervikt? Fokusera på energirik mat och protein för att bibehålla vikten.

  • Har du övervikt? Välj näringstäta livsmedel och försök röra på dig regelbundet.

  • Har du dålig aptit? Ät små mål ofta och tillsätt extra energi i maten.
    Är du osäker på vad du ska äta? Kontakta en dietist för personliga råd.

Genom att anpassa kosten utifrån dina behov kan du stärka kroppen, orka mer och förbättra din livskvalitet. Små förändringar kan göra stor skillnad!

Som medlem i Riksförbundet HjärtLung får du tillgång till information, kurser och träning som hjälper dig att leva bättre med hjärtsvikt.

Bli medlem och få stöd på vägen 

Hos oss kan du delta i träningsprogram och aktiviteter - tillsammans med andra eller på egen hand - som hjälper dig att leva ett aktivt och hälsosamt liv. 

Genom att bli medlem får du tillgång till föreläsningar, träningsgrupper och mycket mer. 

Tillsammans skapar vi möjligheter för dig att må bra, hitta gemenskap och stärka din hälsa, både nu och framåt. 

 

Mat och dryck vid hjärt-, kärl- och lungsjukdom

Den mat som rekommenderas för befolkningen i allmänhet är för det mesta bra även för dig som lever med hjärt-och lungsjukdom. För vissa diagnoser finns mer specifika kostråd, i synnerhet om du har problem med aptiten och/eller ofrivilligt går ned i vikt.

Den mat som rekommenderas för befolkningen i allmänhet är för det mesta bra även för dig som lever med hjärt-och lungsjukdom. För vissa diagnoser finns mer specifika kostråd, i synnerhet om du har problem med aptiten och/eller ofrivilligt går ned i vikt.