Vi ger dig möjligheter till motion i vardagen

Vi tar fram motionsprogram som kan genomföras sittande, stående eller i bassäng. Programmen leds av våra motionsledare i lokalföreningarna. Kontakta din närmaste förening om du är intresserad av att delta i en motionsgrupp.

Vi erbjuder också träningsfilmer med program som du kan göra själv i hemmet eller tillsammans med andra.

Medicinsk yoga

Medicinsk yoga har en bevisat välgörande effekt. Fokus ligger på mjuka yogaövningar och på andningen. Fysiska rörelser kombineras med olika mantran, djupavslappning och meditation.

Medicinsk yoga har visat sig passa bra för personer som lever med hjärt-, kärl- och lungsjukdomar.

Medicinsk yoga används bland annat mot stress, utmattning, avslappning och ryggsmärta.

  • Vi har fem filmer inom området medicinsk yoga. 
  • Yoga-passen genomförs sittande på en stol eller om du vill sittande på golvet.

Muskelträning hemma

Starka muskler avlastar lungorna och hjärtat och gör att du klarar mer i vardagen. Muskelträning kräver ofta mindre av andningen än konditionsträning och kan därför vara en bra träningsform när man blir äldre eller har en sjukdom som påverkar hjärta och lunga.

Våra program är speciellt framtagna för personer med hjärt- kärl- och lungsjukdom, men kan användas av alla. 

Få ut mest av din stavgång

Att gå med stavar ger motion för hela kroppen. Den här filmen visar hur du ska använda stavarna för att få bästa möjliga träning. Filmen tar knappt 7 minuter.

Enkel styrketräning som alla kan göra hemma

Det här är ett enkelt program för att träna dina muskler. Du behöver en stol, två små vattenflaskor och ett par skor du inte halkar i. Programmet består av 9 övningar som förbättrar styrkan i främst ben och armar samt avslutas med balansövningar. Du kan skriva ut programmet hemma eller titta på övningarna i din dator.

Styrketräningsprogram för KOL och hjärtsvikt 

Här hittar du faktablad om vad som är viktigt när du tränar med KOL och hjärtsvikt. Faktabladet innehåller också sex övningar du kan göra hemma, varav fyra övningar kräver gummiband. Du kan skriva ut programmet eller läsa direkt i datorn.