Lungmånaden - november 2017

Riksförbundet HjärtLung har utnämnt november till Lungmånaden. Runt om i landet riktar organisationens föreningar fokus på lungsjukdom, diagnos, behandling och rehabilitering. Föreningar arrangerar föredrag, träffar och spirometrier under hela Lungmånaden.

Information om beställningar inför Lungmånaden 2017

Här kommer information om beställningar av material till Lungmånaden. Ett brev om detta har skickas till dig som är lokal- eller länsordförande, samt till lung-EVO och till respektive lokal- och länsförenings infoadress för kännedom.  

Förberedelserna inför årets lungmånad som pågår under hela november är igång för fullt. Förra året lyckades ni tillsammans gen omföra över 120 aktiviteter, nytt rekord för lungmånaden. Självklart siktar vi lika högt i år - med kulmen på Världs-KOL-dagen som i år inträffar den 15 november. 

Hur man beställer material till Lungmånaden 

Likt förra året kommer ni kunna beställa material till era aktiviteter. Beställningar läggs via vår webbutik via nedanstående adress där vi har samlat allt Lungmånadsmaterial. Det är mycket viktigt att ni skriver in föreningens namn i kassan för att leverans ska kunna skickas till er.
Till webbutiken

Webbutiken går även att nå via länken högst upp på hjart-lung.se. Om ni vill säkerställa att få materialet före första november så är senaste beställningsdag den 20 oktober.  

Det går självklart bra att beställa material även efter det datumet. Eftersom det just nu är högt tryck på beställningar är leveranstiden något längre än vanligt, vi hoppas ni har överseende med detta. Alla beställningar av lungmånadsmaterial är portofria, övrigt material som läggs till i beställningen från en annan kategori ingår ej i erbjudandet. Observera att det finns ett maxantal man kan beställa för vissa produkter, så långt lagret räcker.  Hör av er till Ulrika Fridsell om ni har frågor om beställningar eller webbutiken.
Till förbundskansliets kontaktsida

Rapportering av aktiviteter under Lungmånaden 

Vi vill även uppmärksamma er på att lokalföreningarna inom kort kommer att få ett enkät-mejl via vår samarbetspartner Mistat, där ni på ett enkelt sätt via en länk kan meddela vilka aktiviteter ni genomför under lungmånaden. Vi hoppas att ni tar några minuter och svarar. Aktiviteterna kommer att läggas upp på hjart-lung.se.  

Vi vill förstås också gärna ta del av alla härliga lungmånadsaktiviteter runt om i landet. Ni får mer än gärna ta några bilder (gärna bilder med människor) och skicka en kort beskrivning till info@hjart-lung.se. Märk gärna e-posten med ”Lungmånaden” i ämnesraden. Vi kommer att välja ut bilder och publicera de på vår Facebook-sida, men glöm inte att också lägga upp bilderna på er egen webb. Detta kan vara ett bra sätt för er att visa befintliga, såväl som potentiella nya medlemmar vilken verksamhet som bedrivs i föreningen

Tema: Synliggör patienten 

Varje kampanjmånad, har som ni säkert känner till, ett tema. I år är temat synliggör patienten. Temat har en dubbel betydelse; dels vill vi visa på att patienten inte alltid får den hjälp och stöttning den borde ha i kontakten med sjukvården - men också dels för att det finns stora mörkertal i några av våra största folksjukdomar, till exempel KOL. Temat tar med andra ord vid efter vår Ljuset På-kampanj som avslutades våren 2017, men det går självklart bra att göra en bredare tolkning beroende på vilken aktivitet man genomför. 

Samarbete med apotek 

Som vid tidigare kampanjer inom Riksförbundet HjärtLung har ni föreningar möjlighet att visa upp er verksamhet under november på ert lokala Apoteket AB, eller Kronans Apotek. Ta gärna kontakt med dem lite i förväg för att bestämma vilken dag som passar bäst att genomföra just er aktivitet. 

Underlag till insändare 

Ni kommer att få ta del av ett insändarunderlag på temat synliggör patienten ni kan använda er av genom att skicka in till närmsta lokaltidning. Självklart är det okej att lägga till egna tankar eller statistik som har lokal betydelse. Underlaget är tänkt som ett stöd för att underlätta er förening att göra er röst hörd. Kom ihåg att det kan vara klokt att kontakta lokalredaktionen en stund i förväg om ni t.ex. vill ha insändaren publicerad på Världs-KOL-dagen 15 november. 

Värvningstävling 

Vi vill bli fler i HjärtLung! Under lungmånaden pågår därför en värvningstävling. Vi kommer att belöna några föreningar lite extra med en mumsig överraskning i december 2017. Man behöver inte göra någonting för att delta, vi håller koll via vårt medlemsregister. Lungmånaden i november förra året blev den mest framgångsrika månaden på året, vi fick över 500 nya medlemmar – helt fantastiskt bra. Men visst tror vi på att det går att slå i år? Om alla föreningar värvar fyra medlemmar blir vi till exempel 700 fler av bara farten! 

Med det vill jag önska alla en skön höst, tveka inte att höra av er om ni har några funderingar. 
Peter Edfelt, Kommunikatör och ansvarig för Lungmånaden 

Till förbundskansliets kontaktsida

Läs mer om Lungmånaden