Årets notiser

Årets notiser 2025

Lite om vad som hänt i Gävle lokalförening under 2025.

=================================================================

Dagsresa till Falun 17:e juni.

imagetdsj.png  image4sln4.png

image7916n.png  image548h.png

Bussen förde oss medlemmar från HjärtLungföreningen Gävle till Falun. Vi gjorde ett fikastopp  alldeles innan Falun vid Hosjön innan det bar vidare. Därefter åkte vi med guiden till Lugnets skidstadion, där vi beundrade utsikten från toppen av skidbackarna. Hela staden syntes därifrån. Härefter åkte vi i utkanten av staden och kom så småningom till gruvan (Stora Stöten) där vi fick oss en genomgång av gruvans fantastiska historia, bl. a. den om Fet-Mats och hur gruvfyndigheterna kom manniskorna till kännedom genom bocken som kom hem med hornen rödfärgade av koppar. Likaså fick vi till oss uppgifterna om hur Falu Rödfärg och gruvrepen kom till så även om Falukorven, som egentligen kan betraktas som en biprodukt av framställningen av rep av oxar till gruvdriften. Efter detta for vi vidare till Slussen, där Runn börjar från Faluns sida. Detta för att åka med "Slussbruden" ut på Runns idag vänliga vatten. Vi serverades en mycket god lunch på båten medan vattnet slog mot båten och vår ciceron berättade om alla de olika ställen och hus som vi for förbi. Hemåt till Gävle bar sedan färden. En trevlig dag tyckte vi.

Text och foto: Tommy Nilsson.

=================================================================

Gökotta i Valls Hage 29:e maj.

image576c.png    imagesiqdnl.png

imageds2mi.png

På Kristihimmelsfärdsdagen så var det även i år dags för Riksförbundet HjärtLung Gävle att träffas i Valls Hage för den traditionsenliga gökottan. För vilken gång i ordningen var det dock ingen av de närvarande som hade riktigt koll på. På agendan fanns de vanliga punkterna nämligen korvgrillning, fika, trevlig samvaro samt tipspromenad. En del huvudbry gav säkert tipsfrågorna där det krävdes att man hade lite grundläggande kunskaper om kända svenska poeter. Det visade sig att det var det många som hade kunde Margareta Schönning redovisa efter att ha rättat tipskupongerna. Dock ingen fullpoängare. Tre glada vinnare kunde gå hem med varsitt presentkort. Vädergudarna var på gott humör och eftermiddagsskurarna fick vänta tills evenemanget hunnit avslutas. Drygt 50 stycken föreningsmedlemmar slöt upp på den vackra plats som Valls Hage utgör.

Text och bild: Krister Jakobsson och Sirkka Molén.

=================================================================

Hemliga resan den 20:e maj.

image6uc.png  imagekpbba.png

imagesbouj.png  imagexezvo.png

imageyoh5r.png

 

Den som gör en resa har något att berätta. Det kända talesättet kan den busslast med medlemmar från Riksförbundet HjärtLung Gävle instämma i efter att ha deltagit i föreningens hemliga resa av årgång 2025.

Spekulationerna gällande resmålet är många under den inledande transportsträckan norrut längs E4'an. Efter en dryg timme och därmed framme i vårt grannlandskap Hälsingland är det dags att vända västerut.

Första stoppet när kaffesuget börjar göra sig påmint blir Forsa Plantskola vackert belägen vid Kyrksjön i Sörforsa. Efter fikastund och toabesök finns det också tid över för att beundra växt- och färgprakten och eventuella inköp.

Färden går vidare mot nordväst utmed sjöarna Sördellen och senare Norrdellen. Det blir sedan en avstickare till Delsbo som avnjuts genom bussfönstren innan det är dags att sätta kurs mot Friggesund och närmare bestämt Avholmsberget. Väl uppe på bergets högsta punkt är det så dags för dagens lunchstopp på värdshuset som bjuder inte bara på lunch utan även på en anslående utsikt. En stor del av bygden inklusive Dellensjöarna breder ut sig nedanför där också det fina vädret bidrar till behållningen.

Mätta efter både lunch och vackra vyer blir det så dags att rulla nerför berget och börja styra söderut igen.
Men ett stopp återstår, nämligen gårdsmejeriet Jarseost eller Järvsöost på rikssvenska. Här tillverkas små ostar med stor smak i liten skala på den anrika hälsingegården Pallars. Sofia Pallars Lindström tar emot tillsammans med Marianne Pallars. Det blir förstås provsmakning och inköp för de som vill.

Dagen går mot sitt slut och sista etappen tillbaka till Gävle återstår. Resans chaufför Ulf anar dock att sällskapet behöver en sista kaffepaus så han trollar fram det som Lönns Buss kallar bussfika vid Norrlandsporten, numera tyvärr en slalombacke som helt tagits över av lövsly.
Vid sjutiden avslutas så resan i Gävle efter en innehållsrik dag.

Text och bild: Krister Jakobsson

================================================================

Medlemsmöte den 16 april på Tullbomsgården

image6bwud.png  imageqvduj.png

Kaffet tog slut, mackorna tog slut, men frågorna ville aldrig ta slut. Så kan det senaste medlemsmötet hos Riksförbundet HjärtLung Gävle sammanfattas. Inbjuden att föreläsa var överläkare Lars Svennberg från Region Gävleborg som alltså drog storpublik. Hans ämne denna gång hade rubriken Nya europeiska riktlinjer för behandling av högt blodtryck. Materialet var huvudsakligen en sammanfattning från den stora konferensen ESC 2024 (European Society of Cardiology) som han besökt i London. På konferensen förmedlades för övrigt hela 57 stycken nya rekommendationer inom området.
Vi fick lära oss att blodtrycket fortsättningsvis kategoriseras i tre steg: Normalt <120/70, förhöjt 120-139/70-89 och högt >140/90. Svennberg förespråkade att den som har en blodtrycksproblematik gärna skaffar en blodtrycksmätare för hemmabruk. Välj i så fall helst en apparat av ett känt märke och undvik de allra billigaste. Han betonade också att ambitionen bör vara att så långt som möjligt förebygga högt blodtryck för att slippa behandla och medicinera och här kom han in på de viktigaste livsstilsfaktorerna. Till exempel minskat saltintag, ökat kaliumintag, optimerad kroppsvikt, minskat alkoholintag, ökad fysisk aktivitet och "no smoking". Den omfattande presentationen som Svennberg delgav oss delar av finns i sin helhet tillgänglig på föreningens hemsida för den som vill fortsätta att grotta ner sig i denna på egen hand. Mötet avslutades som vanligt med lotteridragning. Nästa aktivitet hos HjärtLung är gökottan i Valls Hage på Kristi himmelfärdsdag den 29 maj.

Text och bild: Krister Jakobsson

=================================================================

Medlemsmöte den 26 mars på Tullbomsgården

=================================================================

imagezwpjj.png  image528uj.png

Rätt vård i rätt tid och på rätt sätt. Det var ett av målen för Region Gävleborg när man valde att införa och erbjuda appen Min Vård Gävleborg för dator och mobil. Den används också av majoriteten av Sveriges regioner, om än med lite olika funktioner tillgängliga.
Appen började införas 2018 och utvecklas kontinuerligt. Det berättade Sanna Klinglund som är e-hälsoutvecklare då hon besökte Riksförbundet HjärtLung Gävles medlemsmöte på Tullbomsgården. I arbetet med appen används den så kallade BEON-modellen som står för "Bästa Effektiva OmhändertagandeNivå". Efter att man studerat befolkningsutvecklingen i Sverige i framtiden så fann man att att äldre är den befolkningsgrupp som växer snabbast.
För att bredda kontaktvägarna med vården så hoppas man att detta kan bli en viktig roll för appen. Genom den service som appen erbjuder så kan resurser frigöras och väntetiden minska för de som ändå vill ta kontakt på traditionellt sätt. Man får lättare och snabbare kontakt med de olika vårdinrättningarna med den avlastning som appen ger när många vårdtagare kan göra en del av arbetet själv i sin mobil eller dator istället.
Sanna berättade om appens funktioner som är många när man väl identifierat sig med sitt Bank-ID. Man kan till exempel söka vård dygnet runt och på skärmen beskriva sitt ärende och sina symptom. Även hantera recept, olika intyg och provtagningar. Dessutom se och ändra sina bokade tider. Såväl regionens hälsocentraler, sjukhusens olika specialistavdelningar och tandvård finns anslutna. Privata vårdgivare kan ha egna liknande lösningar men journaluppgifter utbyts i så fall mellan mellan dessa och regionens IT-system.
Föredraget väckte stort intresse och Sanna fick svara på många frågor.
En del åhörare blev nog också lite sugna på att väl hemma på kammaren ta sig en titt på appen Min Vård Gävleborg.

Nästa medlemsmöte i föreningen äger rum den 16 april på Tullbomsgården då hjärtläkaren Lars Svennberg kommer på besök.

Text och Bild: Krister Jakobsson

=================================================================

Iggesundsrevyn den 15 mars.

=================================================================

image7bbjp.png  imagery1p.png

imagew47e.png

Allt går att räkna ut med statistik. Till exempel svenska folkets sammanlagda tid för orgasm räknat från Sveriges kristnande, men även räknat från vikingatiden.

Detta redogjordes det för i ett av en lång rad av underhållande nummer som framfördes då en busslast med medlemmar från Riksförbundet HjärtLung Gävle besökte Iggesundsrevyn. Bland övrigt som kan nämnas var en parodi på den svenska pilsnerfilmen. Något lite mer allvarligt var Sveriges medlemskap i NATO som togs upp i ett annat nummer. Herrar Trump och Musk var förstås också omöjliga att inte raljera med.

Efter två entimmeslånga akter så avslutades besöket i Iggesund med middag i Folkets Hus där även föreställningen visats. Allt som därefter återstod var hemresan som utfördes av Lönns buss som är föreningens förstahandsval när det kommer till researrangemang.

Nästa planerade aktivitet för medlemmarna sker den 26/3 på Tullbomsgården då Region Gävleborg berättar om sin nya app Min vård Gävleborg.

Text och bild: Krister Jakobsson

==================================================================

Årsmöte den 23 februari.

==================================================================

250223GRUPP.jpg  250223LUNCH.jpg

 

250223MUSIK.jpg  250223ORDF.jpg

Den 23:e februari var det dags för årsmöte i Riksförbundet HjärtLung Gävle. Mötet hölls även denna gång i Restaurang Kompassen som finns i Lantmäteriverkets byggnad granne med Fjärran höjderbadet. Lite mer än 100 medlemmar hade valt att närvara. Under den "akademiska kvarten" då alla besökare fick möjlighet att hänga av sig ytterkläder och hitta en ledig plats så underhöll tremansbandet Jack and the Rippers.

Därefter vidtog den egentliga årsmötesförhandlingen enligt den dagordning som godkändes. Till ordförande valdes, för tionde året, Sune Eriksson, numera även själv medlem i föreningen. Till sekreterare valdes Kerstin Nilsson. Dagordningens punkter gicks igenom. Av föreningens kassör Bert Andersson fick vi veta att medlemsantalet just nu uppgår till 573 stycken. Bert nämnde också att resultatet för det gångna året uppvisar ett överskott och att ekonomin i övrigt också är mycket god. Mötet godkände att medlemsavgiften på 200 kronor kan lämnas oförändrad. Som medlem ger denna avgift möjlighet att delta vid regelbundna och avgiftsfria medlemsmöten med olika tema. Även ett reseprogram med delvis subventionerade priser samt ett brett utbud av motionsaktiviteter erbjuds. Allt detta och mycket annat finns redovisat i det tryckta program som skickas ut inom kort.

Efter att alla punkter på dagordningen gåtts igenom så avtackades den avgående ordföranden Christer Öhlund av den tillträdande ordföranden som heter Margareta Johansson Lewinter.

Sedan var det hög tid för lunch i form av en buffémåltid dit kön ringlade lång. Till maten, kaffet och samvaron bjöds det återigen på ännu ett knippe kända melodier från Jack and the Rippers.

Närmast efter årsmötet inbjuds till medlemsmöte på Tullbomsgården den 26:e mars. Region Gävleborg närvarar och lär oss allt om regionens nya app Din Vård.

Text och bilder: Krister Jakobsson

==================================================================

Medlemsmöte den 29:e januari 2025 på Tullbomsgården

==================================================================

250129A.jpg  250129B.JPG

Årets första möte för medlemmarna i Riksförbundet HjärtLung Gävle hölls den 29:e januari och hade diagnosen KOL som tema. På plats på Tullbomsgården hade ett 50-tal medlemmar infunnit sig.
Inbjuden att föreläsa var överläkare Hirsch Koyi från Lungenheten vid Gävle sjukhus.

KOL är den vedertagna förkortningen för kronisk obstruktiv lungsjukdom. Vi fick lära oss att sjukdomen indelas i fyra olika faser från ett till fyra. De lindrigare faserna ett och två kan oftast behandlas på en hälsocentral medan de mer långt gångna faserna tre och fyra kräver specialistvård. Något han betonade flera gånger var att "det finns alltid något att göra" oavsett vilken fas patienten befinner sig i. Det är inte heller helt ovanligt att sjukdomen förblir odiagnosisterad eller blir sammanblandad med astma som är en annan diagnos med en annan behandling.
Vad gäller medicinering framhöll han vikten av att denna utformas i samråd med patienten. En självklar sak som ibland förbises av vården är att försäkra sig om är att patienten förstått att inta sin medicin på rätt sätt och vid rätt tid. Han framhöll också värdet av motion i möjligaste mån och att undvika för mycket stillasittande. Även kostvanornas inverkan berördes.
Tobaksrökning avrådde han såklart mycket bestämt ifrån och skickade med oss minnesregeln att varje cigarett förkortar livet med sexton minuter för män och hela 22 minuter för kvinnor enligt vedertagen forskning.

Föredraget var mycket utförligt och intressant och därför uppstod en hel del frågor från åhörarna. Frågorna samlades ihop och besvarades mot slutet.

På medlemsmötet fanns förstås som vanligt tid för fikastund och lotteri. Slutligen påmindes det om att det senast den 15/2 är dags att anmäla sig till nästa sammankomst som är föreningens årsmöte som äger rum den 23/2. Mer info finns på föreningens hemsida.


Text och bild: Krister Jakobsson