Internationella KOL-dagen

HjärtLung arbetar för bättre KOL-sjukvård i Stockholms län

KOL angriper luftvägar och lungor långsamt och man blir gradvis sämre. En trappa blir ett berg att bestiga, en promenad blir ett maratonlopp. Sjukdomen påverkar även hjärta, muskler och skelett.

Rökning är den främsta orsaken till KOL, men personer som har varit utsatta för passiv rökning, luftföroreningar eller har haft svåra upprepade luftvägsinfektioner som barn har också lättare att utveckla sjukdomen.

I Sverige har dödsfallen i KOL nästan fördubblats på tio år. Sjukdomen är nu den tredje vanligaste dödsorsaken och fler dör i KOL än i både bröstcancer och prostatacancer. Under 2016 dog över 2800 människor i KOL i Sverige, tio gånger fler än i trafiken.

Varje år i november uppmärksammar Riksförbundet HjärtLung KOL lite extra. Vi vet att många lider i tysthet på grund av sjukdomen, men delvis också på grund av skamkänslor. Bristande kunskap om KOL kan bidra till att personer med symtom avstår från att söka utredning och vård. Vi måste tillsammans ta ett större ansvar för att uppmärksamma folksjukdomen KOL och synliggöra den osynliga KOL-patienten. Många patienter får dessutom fel diagnos trots att ett enkelt utandningstest, så kallad spirometri, ofta kan identifiera sjukdomen.

-I Stockholms län har vi fått rapporter från våra medlemmar om att flera KOL mottagningar lagts ned. Patienter upplever att de inte får rätt sorts vård eller vet var de ska vända sig för att få den, säger Maud Molander, ordförande i Länsföreningen HjärtLung Stockholm.

- Vi har arbetat hårt för att få igenom en certifiering av KOL-sjuksköterskor men det har senare visat sig att politikerna inte avsätta de medel som behövs för deras utbildning. Detta leder till att KOL inte upptäcks och behandlas på rätt sätt.