Ett naturskönt Nacka fyllt av kultur

Ett naturskönt Nacka fyllt av kultur

Våren är här! Äntligen får vi byta vinterkängor, broddar och snömodd mot sneakers, vårkappa och fågelsång. Ett perfekt sätt välkomna våren är att ta en promenad runt Sicklasjön i Nacka på Hälsans Stig. Hälsans Stig är också perfekt för dig som bilburen eftersom sträckan går i en cirkel.

Vi tar dig med på en promenad bland några av sevärdheterna och påbörjar vandringen vid Stora Sickla gård och Sickla allé.

Sicklasjön, som är ett populärt utflyktsmål för badsugna under sommarmånaderna, har fått sitt namn från en av Nackas mest tongivande gårdar, Stora Sickla gård. Tyvärr finns inte många spår kvar av gården kvar idag. Huvudbyggnaden från 1790-talet låg precis vid sjön där man idag hittar Fredells byggvaruhus, men den brann ned till grunden 1989. De äldsta skriftliga bevisen för gårdens existens är från medeltiden, men mycket tyder på att det finns ännu äldre anor. Vid utgrävningar på 1960-talet hittade man gravgåvor från 900-talet.

På Sickla allé finns en industribyggnad i tegel från 1950-talet. Där fanns tidigare huvudkontoret för Svenska Fläktfabriken. 2004 byggdes det om till flerbostadshus. Efter att Saltsjöbanan kom till på 1890-talet blev Sicklaområdet attraktivt för olika industrietableringar. På Sickla industriväg låg bland annat Atlas Copcos verkstadsindustri och Cascos limfabrik.

Lilla Sickla gård är ännu välbevarad och har anor från åtminstone 1600-talet. Förutsättningarna för jordbruk var dåliga här men bäckfåran precis intill gården möjliggjorde kvarnverksamhet. Det finns noteringar om en verksam kvarn på platsen på 1500-talet. På 1700-talet anlades ett bomullstryckeri på huvudgården Stora Sickla. Här fanns både vattenkraft och bra tillgång till fraktmöjligheter sjövägen.

I den engelska parken vid Lilla Sickla gård (Lill-Sickla), på en udde vid sjön, finns ett åttkantigt lusthus. Troligen är det från sent 1700-tal eller tidigt 1800-tal då engelska trädgårdar kom på modet i Sverige. I parken hittar man också ett gravmonument med det hemlighetsfulla namnet Filosofens grav. Den har en naturskön inramning av en halvcirkel av dubbla lindar. Troligtvis kommer gravnamnet från 1700-talsfilosofen Jean Jacques Rousseau som begravdes i en engelsk park norr om Paris. I denna grav ligger tre personer begravda, däribland modern och syster till en av Sickla gårds tidigare ägare under 1800-talet, protokollsekreteraren L.C. Pontin.

I de två gula husen söder om Nackanäs, precis vid Nackanäsbrons södra fäste fanns det tidigare ett värdshus som öppnade runt 1860. Byggnaden brann sedan ner på 1960-talet. Vid näset mellan Sicklasjön och Järlasjön sträckte sig den urgamla farleden och vinterleden på isen från skärgården till Stockholms vintertull. De två byggnader som finns kvar har en tydlig 1800-talskaraktär, men huvudbyggnaden som kallas Stora Nynäs kan ha delar av en äldre byggnad.

På en parkliknande udde vid Sicklasjön ligger den före detta sommarvillan Nysätra i schweizerstil, som byggdes 1874. På denna tid trafikerades sjön av ångbåtar från Stockholm vilket gjorde stränderna attraktiva för sommarnöjen