Sommarresa 190813

Sommarresan 13 augusti 2019

Föreningen Kalix HjärtLungs sommarresa gick denna gång till Botaniska trädgården i Uleåborg.

Vår resa startade en tidig tisdagmorgon den 13 augusti. Bussen avgick från Kalix busstation kl 07.15. Morgonpigga hjärtlungare hade mött upp, inalles 55 personer. Första stoppet blev Merihelmi där vi bjöds på kaffe med tilltugg. Uppiggade av detta fortsatte så färden till Uleåborgs universitets Botaniska trädgård.

Vi fick där information om den växtforskning som pågår. I växthusen finns det ca 1 500 olika arter. Efter detta gjorde vi en rundvandring i först det växthus, Romeo, som innehåller växter från både tropiskt och subtropiskt klimat, t ex cacao, kaffe, banan, orkideer och ris.

I växthuset Julia kunde vi så njuta av medelhavsklimat med bl a citrusväxter, succulenter och kaktusar.

I uteträdgården finns ca 4 000 arter, som är uppdelade i olika sektioner. För att nämna några exempel,
nytto- och medicinalväxter, inhemska växter, fjäll- och bergsväxter och prydnadsväxter. 

Efter detta var vi alla hungriga och lunch serverades på restaurang Kastari. Mätta och belåtna fortsatte vi till Uleåborgs centrum. Där kunde de som ville shoppa i de närliggande affärerna eller bara flanera i på torget vid hamnen och njuta av det vackra vädret.

Så blev det dags för hemfärd och vi var tillbaka i Kalix vid sextiden på kvällen efter en lång och trevlig dags samvaro.

Tack till Armi Strömbäck som höll i trådarna och också bjöd på sittgympapass under färden! Tack också till vår chaufför Lennart Larsson, som rattade bussen säkert och tryggt!