Skeppsmalen och Skags udde

Skeppsmalen - ett fantastsikt fiskeläge och Skags udde

Uteblivet skyfall gynnade bussresenärer från Härnösand
Det såg länge ut att gå illa med den planerade bussresan till Skeppsmalens
fiskeläge och Skags udde utanför Ö-vik lördagen den 20 augusti.
Meteorologerna hade utfärdat gul varning för skyfalls liknande regn och i den arrangerande HjärtLungföreningen i Härnösand befarades det värsta. 
Som tur var hade meteorologerna fel den här gången. Vid besöket sken solen från en nära nog molnfri himmel och de knappt 30 deltagarna kunde njuta av en spännande upplevelse längst ut mot havet i denna den nordligaste delen av Höga kustens världsarv.

Intresserade från bland annat Flottans män, FMK, Försvarsutbildarna och
Reumatikerna fanns även med bland deltagarna.
När vi skulle kliva på bussen för återfärden mot Härnösand kom ett kraftigt
regn , men då var vi alla som väl var  redan under tak. Vi skickade nog alla en tacksamhetens tanke till de högre makter som styr vädret och gynnade oss bussresenärer. Tänk om regnet kommit ett par timmar tidigare. Skillnaden mellan succè och fiasko kan ibland vara hårfin.
Guiden Lars Strand tog emot deltagarna vid restaurang Fiskevistet i
Skeppsmalen och berättade initierat och kunnigt om surströmmingens historia och det tråkiga läge som nu uppstått på grund av brist på råvara till salterierna. Lars bjöd också på en smakbit surströmming som såg ut att uppskattas av de flesta.

Guidningen fortsatte med en vandring till Skags udde och den kombinerade
fyren och lotsstationen. Här kunde deltagarna njuta av en hänförande utsikt
över havet och de kringliggande öarna och skären. Vid klart väder kan man se så långt söderut som till Högbonden. Skagsudde har en egen väderstation, där också landhöjningen mäts. Fyren på Skagsudde byggdes 1957 och är fortfarande bemannad. Den gamla fyren byggdes 1871. Det var en 17,5 meter hög Heidenstamfyr, var placerad på den lilla ön Gråklubben nordost Skagsudde. Nuvarande moderna fyr- och lotsstation har ett 26 meter högt torn placerat nästan 13 meter över vattenytan. Det har bott folk i Skeppsmalen sedan 1700-talet, men det var inte förrän fiskarna från Gävle kom till trakten för att fiska strömming som platsen sattes på kartan. Ett litet samhälle byggdes upp och i början av 1800-talet lade man grunden för Skeppsmalens Kapell som står kvar än idag.