40-årsjubiléum

40-årsjubiléum

Hjärt-och lungsjukas förenings 40-årsjubiléum.

Hjärt-och lungsjukas förening i Härnösand firade sitt 40-årsjubileum i teaterns foaje den 10 maj. Ett nittiotal medlemmar hade sökt sig dit och vi möttes av musikunderhållning och mingel fram till middagen sombestod av helstekt biffrad och till efterrätt en pannacotta med hjortronsylt. Stämningen var hög och alla var förväntansfulla inför middagen. 

För musiken och underhållningen svarade Fröberg och Sjöberg.

När vi satte oss till bords för att avnjuta den utsökta middagen så hälsades vi välkomna av Inga-Lill Wiberg, som också önskade alla en trevlig kväll.

Lars Osterman hade vidtalats att hålla en historik överföreningens verksamhet. Han berättade bland annat om föreningens utveckling från manuell hantering till dataåldern. Talet finns att läsa in sin helhet efter denna text. Han påminde också om resor till Åland och Norrbyskär i sommar.

Efter talet uppvaktades föreningen av länsföreningen och lokala föreningar medblommor och presenter, varefter middagen serverades och alla lät sig väl smaka.
Fröberg och Sjöberg fortsatte med underhållningen och del blev en hel del allsång.
När festen var slut önskade ordföranden alla en skön sommar och hälsade oss välkomna åter till de olika aktiviteterna i höst.

Tal vid Hjärt- och Lungsjukas 40-års jubileum 2013-05-10.

Jag har blivit tillfrågad om jag kan berätta lite om föreningens verksamhet under 40 år. Jag har inte varit med så länge, men genom att intervjua bland annat Elsa Börlin och Kerstin Larsson har jag fått lite kött på benen. 

Den 19 maj 1973 bildades Hjärt- och Lungsjukas förening i Härnösand. Erik Ljungdahl blev dess första ordförande och han satt i omkring 20 år. Under 40 år har föreningen utvecklats mycket. Vi har flyttat till och från olika lokaler och slutligen hamnat här på torget i Lilla huset. Under den första tiden gick mycket energi åt för att skapa en organisation, som kunde ta tillvara hjärt- och lungsjukas intresse. Kontaktnät skulle skapas och organisationen byggas upp. Mycket information om hjärt-lungsjukdomar måste inhämtas och styrelsen sättas samman och utbildas.

Mycket verksamhet gick från början ut på att skapa sociala nätverk för medlemmarna och föreningen höll på med kortspel, läsecirklar, hjärt-lungskola, sygrupp och gymnastik. Under senare tid har föreningen ägnat sig bl a åt squaredance och haft en egen sångkör under ett antal år. Sammankomster som Lucia, surströmmingsfest, Knutsfest och vårfest har varit tradition.

Vår första lucia var Elsa Börlin, som fortsatt med att alltid läsa en dikt vid Luciafirandet. 

Under den första tiden gjordes många resor runt om i Sverige under ledning av Rudolf Löör. Resorna gick till bl a Småland, Haparanda, Marsfjället, Bruksvallarna, Dalarna och Saksnäs med flera platser. Långa resor med många deltagare.

Efter en studiecirkel om Västerbotten Lappland genomfördes en resa under ledning av Gertrud Boström till Storuman under 3 dagar. En fantastisk upplevelse, som står att läsa om på hemsidan och se på fotografierna. Finns även på kontoret. Förutom dessa resor genomförs numera endagsresor i närområdet.

För närvarande planeras resa till Åland och Norrbyskär.

Jag kommer nu att uppehålla mig vid de förändringar, som skett under föreningens utveckling. Utvecklingen på medlemssidan är som i många föreningar vikande och vi måste intensifiera medlemsrekryteringen och få in yngre medlemmar. Vi hade för några år sedan över 400 och idag är vi c:a 230. Det gäller också att få medlemmar att ställa upp i styrelsearbetet och annan verksamhet. Någon måste göra grovjobbet och ju fler desto lättare blir det.

Vi är i dataåldern och kommer att hantera mer och mer över internet. Därför är det viktigt att medlemmarna tar del av internet och använder hemsidan för att få information. I dag är det medlemsregister och e-post som hanteras den vägen. Förbundets och vår egen hemsida är en stor informationskälla, där mycket kan hämtas. Detta kan göras av alla medlemmar och övriga som har tillgång till datorer. På vår egen hemsida kan du få information, ta del av resereferat, titta i fotoalbum och se vilka aktiviteter vi har, samt hitta länkar till viktiga samhällsfunktioner mm. 

En stor del av vår verksamhet är att insamla forskningspengar till hjärt- och lungforskning. Under årens lopp har betydande summor samlats in och lämnats till forskning i Umeå. Vi har också bidragit till att hjärtstartare utplacerats på ställen, där mycket folk rör sig. Bland annat på kontoret.

40 år är en ganska lång tid och det sker förändringar i en rasande takt och eftersom vi arbetar på med de målsättningar vi har satt upp, vill jag gärna blicka framåt, för att se hur vi skall kunna bli bättre. Förutsättningarna för föreningen är goda och vi bör med tillförsikt se fram emot de utmaningar vi har framför oss. Jag tror att det i framtiden inte kommer att bli lätt att rekrytera folk eftersom unga människor inte är föreningsmänniskor, som vår generation. Därför är det viktigt att redan nu försäkra sig om att de blir medvetna om att föreningslivet är berikande och viktigt och att man inte behöver vänta tills man blir sjuk för att få vara med.

Samverkan med kommunen och medicinkliniken fungerar bra och skall göra så även i framtiden. Vi måste vara aktiva och arbeta för att hjärt- och lungsjukas problem kommer i förgrunden. Ett stort mål för föreningen är att kunna nå de lungsjuka. Ett av våra stora problem just nu är KOL. För att vi ska må bra måste vi äta rätt, motionera med t ex stavgång, vattengympa, eller gymnastik. Det är lättare att motionera i en grupp, så delta i verksamheten i hjärtskolan och gå med i vår gymnastikgrupp för bättre hälsa.

Foto Uno Gradin