Hälsans Stig

Hälsans Stig

Hälsans Stig

Vi bör skaffa oss goda vanor för att få ett friskare liv. Det är meningen bakom satsningen "Hälsans Stig" som är av irländskt ursprung och på keltiska benämns "Sli na Slåinte". Hjärt- och Lungfonden lanserade tillsammans med liknande organisationer runt om i Europa denna ide, som ska få människor, ung som gammal, att ta, om inte dagliga, så i alla fall regelbundna motionsturer på utmärkta stigar. En särskild skyltning, väl upplysta ställen gör att du känner dig trygg på din promenad.

Numera är det Hjärt- och Lungsjukas Förening som ansvarar för Hälsans Stig-konceptet i Sverige.

Motionsslinga för både kropp och själ

Regelbunden motion minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Iden bygger på att man på redan befintliga eller nyanlagda promenadvägar sätter upp kilometerskyltar för att inspirera till motion. Att gå är också motion. Om du går 5 km i rask takt förbränner du lika många kalorier som om du springer samma sträcka.

Eksjö kommun tillsammans med Danderyds kommun var de två orter i landet som var först med att testa idén med visst stöd från EU och Hjärt- och Lungfonden. En mindre stadsrunda har anlagts i Eksjö - det finns bl.a. tydliga anslagstavlor om detta i Järnvägsparken och på Museigården - slingan är 5 km.

Ta med dig goda vänner och håll dig i form

Det planeras också en längre slinga - runt Husnäsen - om ekonomin tillåter. Investeringar av det här slaget är förebyggande sjukvård och kan i framtiden komma att ge minskade vårdkostnader. Olika människor kräver olika rundor - äldre människor tar den lilla rundan, medan andra gärna går en längre bit. Stigar kring sjön Husnäsen kan bjuda på mång-skiftande upplevelser - från parkliknande områden till vild natur, från gräsanden i Eksjöån till sävsångaren i vassen kring sjön. Det viktigaste av allt är att promenaden blir av.

Det har getts ut en broschyr om Hälsans Stig som även innehåller en karta, några goda råd om din motion och en kalender för anteckningar om dina nya motionsvanor.

Broschyr med karta finns att hämta på Eksjö kommuns infocenter.

Klicka här om du vill ladda ner en karta över Hälsans Stig i Eksjö.

Vill du veta mer?

Kontakta Eksjö kommun tfn 0381-360 00