2024-01-17 Medlemsmöte ang hörsel

Hörseln tema på HjärtLung Borlänges medlemsmöte 2024-01-17

Trots snöyra och kyla sökte sig drygt 40 medlemmar sig till Kulturhuset Svanen i Borlänge för att delta i Borlänge HjärtLung-förenings januarimöte.
Temat för dagen var hörseln och för den skull hade man bjudit in Marianne Cronberg Willman från Hörselskadades förening. Marianne berättade att hon, i likhet med andra inte upplevde att hon hade några problem med hörseln men när hon i sitt arbete som barnmorska skulle lyssna av fostrens hjärtljud upptäckte hon att hon inte längre kunde höra ljudet i sitt högra öra, trots att det hördes i det vänstra. Då förstod hon att hon måste undersöka hörseln. Detta ledde till att hon fick en hörapparat vilket har förenklat hennes liv.
Hon berättade att c:a 1,5 miljon personer i Sverige, varav 7-9000 Borlängebor, lever med hörselnedsättning. Ett problem som är vanligt bland många yrkesarbetande samt äldre personer.
Hennes råd till personer med hörapparat var – Skäms inte och lägg inte apparaten i en byrålåda. Berätta i stället att du hör dåligt och be den du talar med att se på dig samt tala högt och tydligt.
Hon berättade också att människan är skapad för att höra sin egen röst. – Det betyder att en person som hör bra också hör sin egen röst bra och talar därför inte så högt medan den som hör dåligt inte hör sin egen röst så bra och därför behöver tala högre vilket är en förklaring till varför vi talar så olika.
Hon kunde också berätta att idag screenar man nyfödda barn och kan därför i ett tidigt skede spåra hörselnedsättningar och sätta in åtgärder för att avhjälpa problemet.
Flera mötesdeltagare framförde att man inte får byta hörapparat, även om man tycker de fungerar dåligt, utan måste vänta tills de haft dem i 4-5 år. Hörselskadades förening kommer att lyfta denna fråga med Regionen eftersom det måste gå att byta en apparat som inte fungerar.
Efter Mariannes uppskattade föredrag serverades kaffe som följdes av allsång och lottdragning innan mötesdeltagarna återvände ut i snöyran för att återvända hem.
Text: Kaare Andersson