2023-05-13 70 årsjubileum Riksförbundet HjärtLung

Riksförbundet HjärtLung Borlänge firad 70 år lördagen den 13 maj 2023

Lördag den 13 maj 2023, en solig och vacker eftermiddag samlade över 100 medlemmar från Riksförbundet HjärtLung Borlänge i Restaurang Kök Nyströms för att celebrera Föreningens 100-årsjubileum.
Föreningens ordförande, Kaare Andersson, hälsade deltagarna välkomna och kunde berätta att Föreningen ursprungligen grundades den 4 juni 1954 och tog då namnet Borlänge Tunabygden Lungsjukas Konvalescentförening då Föreningens medlemmar i huvudsak bestod av personer med Silikos eller ”stendammslunga” som den kallades till vardags. Han visade också en inspelad gratulationshälsning med Förbundsordförande Anders Åkesson, som inte hade möjlighet att närvara på jubiléet men som kommer att besöka Dalarna den 31 maj då man skall träffa politiker och läkare i Region Dalarna.
Jubiléet inleddes med att alla gäster bjöds på en välkomstdrink till tonerna av Trio Fobi som stod för kvällens underhållning. Ordföranden visade därefter ett bildspel och redogjorde för Föreningens utveckling under de 70 år som den existerat. Därefter bjöds deltagarna in att ta för sig av den välsmakande buffén som restaurangen hade dukat upp.
Efter buffén var det så dags för uppvaktning och där återfanns HjärtLungs länsordförande Björn Sonnentheil, Faluavdelningens ordförande Madeleine Forsberg och Ludvikaavdelningens ordförande Bengt Jansson. Dessutom uppvaktade ordförande i Borlänges omsorgsnämnd Marianne Henriksson tillsammans med Anita Tjernberg föreningen till 70 framgångsrika år.
Så var det dags för ordförandegruppen, som bestod av Anita Pedersen, Hans Wahlström, Lars-Göran Ljungdahl och Kaare Andersson att berättade om olika minnesvärda händelser från sin tid som föreningens ordförande. Denna grupp hade tillsammans med tidigare Länsordföranden Bengt Hedström också besökt Folkrörelsernas arkiv för att inhämta kunskap från föreningen tidigaste verksamhetsår.
Kvällen avslutades med en läcker dessert, underhållning av Trio Fobi samt lottdragning och efter detta kunde glada, mätta och nöjda jubileumsgäster tacka för en trevlig afton och vända hemåt i väntan på nästa trevliga föreningsmöte som blir en Kick Off vid Gammelgården den 31 augusti.

Vid pennan: Kaare Andersson