Kultur/Teater

Vajlett och Rut

Riksförbundet HjärtLung Skellefteå
inbjuder medlemmar till Västerbottensteaterns föreställning Vajlett och Rut på Sara kulturhus. Subventionerat pris för medlemmar: 200,- kr per person.
Datum 15/2 eller 21/2 2024 kl. 19.00. Biljetter beställs på telefon 0760-222 826 eller via mail till info@skelleftea.hjart-lung.se. Ange önskat datum för föreställningen. Begränsat antal platser. Beställda biljetter betalas via Swish 123-29 552 50 eller bankgiro 624-7498 senast 5/2 och hämtas på kansliet Skeppargatan 16 efter senare överenskommelse. Anmälan är bindande.

 

VAJLETT OCH RUT

Om föreställningen
Den unga lärarinnan Vajlett kommer till Granträskåsen för att undervisa byns barn. Här är de flesta bybor med i den lokala pingstförsamlingen och Vajlett förstår snart att hon inte anses vara tillräckligt gudfruktig som lärarinna.

Samtidigt skvallras det om den nyinflyttade postfröken Rut. Hon som med kortklippt hår lever utan man trots att hon är över 35 år. Rut och Vajlett lär känna varandra och mot sin vilja inser Vajlett att hon håller på att bli förälskad. Rädslan för att bli avslöjade tär på förhållandet mellan Vajlett och Rut, som blir allt skörare. Homosexualitet anses vid denna tid inte bara vara ogudaktigt, skamligt och osmakligt – det betraktades som en sjukdom och var fram till 1944 ett brott.

Vajlett och Rut dramatiseras av Ninna Tersman och bygger på de två första böckerna i Karin Alfredssons trilogi.