Vetlanda-Sävsjö

Marinmuseum_Karlskrona.jpg

Med siktet inställt mot Karlskrona fylldes en buss med glada medlemmar för en dag med underhållning. Resan mot Blekinge gick genom den småländska skogen med diken fyllda med lupiner och andra sommarblomster. Ordförande Per Andersson berättade lite grand om platserna vi passerade.

På en vacker men blåsig rastplats intogs medhavd fika.  När vi var framme i Karlskrona tog den duktige och humoristiske guiden Göran Alexandersson över mikrofonen och berättade om stadens historia förr och nu.  Tänk så mycket man får lära sig när man följer med på föreningens resor. Inte visste vi att staden består av 33 öar

God lunch intogs på Utsikten vars namn verkligen stämde, fantastisk utsikt.  Karlskrona är verkligen en vacker stad. Göran Axelsson tackades med blommor. 

På Marinmuseum kunde man utforska maritim försvarshistoria.  Möjligheten fanns att kliva ombord på en riktig ubåt- HMS Neptun som är en modern och fullt utrustad ubåt. Man kan också se på flera meter höga galjonsfigurer som satt i fören på svenska krigsfartyg. En trevlig butik med marint tema fanns för de shoppingsugna.

Resan gick vidare mot Tingsryd. Väl där blev det en stunds shopping på Börjes Varuhus och fika med den berömda räkmackan. På vägen hem drogs det vinster på lotteriet och både bussens chaufför Anders Zetterberg som rattade bussen med stor skicklighet och föreningens ordförande Per med hustru Ingbritt fick ett stort tack med varma applåder.

foto karlskrona.jpg

Per Andersson, Jörgen Samuelsson och Göran Alexandersson

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Holsby-brunn2024.png

Riksförbundet HjärtLung Vetlanda/Sävsjö samlades en vacker försommardag i  Holsbybrunn för att ta del av Brunnens historia.  Idag ägs anläggningen av Fackelbärarna som driver bibelskola för ungdomar från hela Europa och USA. Rektorn på skolan Luke Thomas och Göran Hansson som är uppväxt på Brunnen berättade och visade en film om hur allt började med hälsobad och officiellt blev Brunnen ett spa 1802. Att dricka brunn för hälsans skull ansågs kunna göra människor friska.

Det byggdes pensionat och personalbostäder som fortfarande finns kvar. Gästerna kom från hela Sverige och stannade ofta längre perioder och återkom sommar efter sommar. 200 gäster kunde vara där samtidigt..

Efter andra världskriget kom utmattade judiska flyktingar och sökte skydd i Holsby Brunn. Även flyktingar från de baltiska länderna kom dit för vila och återhämtning.

Efter kriget blev kurorten ett året runt hotell och 1971 stängde dåvarande ägaren Hans Hansson anläggningen. Efter det tog Fackelbärarna över och öppnade 1973 för att bedriva sin verksamhet.  Per Andersson tackade för berättelserna med blommor

Efter promenad bland Brunnens byggnader i det underbara sommarvädret med blommande trädgårdar intogs en god lunch på Ädelfors Folhögskola

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Anders A.jpg

Riksförbundet HjärtLung Vetlanda/ Sävsjö har varit på en trevlig utflykt. En blåsig dag, som visade sig bli intressant, så gick färden till Fifflekull för att besöka Anders Andersson på hans gård. Anders som ibland kallas Husarkungen iklädd stilig uniform hälsade ett drygt 40 tal medlemmar välkomna och efter en rundvandring i Ryttarsalen och övriga vackra delar av ladugården som är renoverade och en del nybyggt som används till större fester så intogs en god måltid.

 Per Andersson, ordförande i föreningen förrättade vinstutdelning från ett lotteri med bland annat två skänkta tavlor som vinster. Vid kaffet med god kaka berättade Anders om sitt stora intresse för Smålands husarer, som var ett kavalleriförband inom svenska armén som verkade från 1500-talet fram till början av 1900- talet.

  De svenska husarerna bar en sabel som anfallsvapen. H.P. Waldener vars stora intresse är just värjor och sablar berättade och visade de gamla vapnen.

 Ute ser vi ett stort antal vackra hästar som används vid framträdanden. Man kan åka bland annat till Eksjö på sommaren för att se hästarna med uniformerade ryttare på gatorna.

Per Andersson tackade för ett trevligt och intressant föredrag och medlemmarna visade sin uppskattning med en kraftig applåd.

 

vår-sommar-24.jpg

 

 

 

Referat Ravelli 2.jpg

Riksförbundet Hjärtlung Vetlanda-Sävsjö  fick under några timmar vara med om ett fantastiskt trevligt och lärorikt föredrag.  De flesta kommer väl ihåg fotbollsmålvakten Tomas Ravelli som räddade straffläggningen under VM 94 i USA då Sverige blev bronsmedaljör.

Han gästade Ädelfors Folkhögskola och åhörarna fick skratta åt Tomas dråpliga historier som hänt under hans karriär. Han kastar ur sig tänkvärda citat och han lyfter verkligen humöret på publiken med sina tänkvärda ord. Som att skapa en  positiv självbild genom att säga:  Jag är ok!

Det gäller att leva i sin komfortzon. Strunta i prestationsångest, jantelag och inte lägga energi på saker som inte går att påverka. Tomas fick publiken med sig genom sitt sätt att tala om hur lika vi människor är innerst inne. Efter föredraget åt föreningen en god lunch med kaffe och kaka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           hjartlung_vetlanda-savsjo_centr_rgb.jpg