ÖH 2018-05-15 Resa i det blå

Resa i det blå.

                       

Norrköpingsföreningen HjärtLung har gjort sin årliga "Resa i det blå" - lika spännande som varje år att se vart reseledaren Eva-Britt Lundqvist med hjälp av den trivsamme   chauffören Classe från Hällestabuss skulle ställa färden i år.

Resan gick mot Katrineholm och sedan västerut och de 50-talet deltagare började tippa viket resmål man var på väg till- man passerade Örebro, fick sedvanlig bussfika i det vackra sommarvädret i närheten av Karlskoga.

Men resan stannade snart i Karlskoga och Björkborn.
Där togs föreningsmedlemmarna emot av en ståndsmässigt klädd man från slutet av 1800-talet, som på Alfred  Nobels herrgård gav en spännande och livfull berättelse om kosmopoliten  Alfred Nobels  liv och hans livsgärning full av nyfiket experimenterande vilket bl a ledde till över 300 patent och så småningom efter hans död den donation som i dag delar ut ett antal nobelpris.

Efter lunch på Björkborn vände man åter mot Norrköping med ett stopp i Wadköping där man bjöds på fin guidning och eftermiddagskaffe. 

Men överraskningarna var inte slut där utan i närheten av Hjortkvarn  tog bussen av mot Bo.och den kyrka som fältmarskalken Hugo Johan Hamilton af Hageby, lät uppföra år 1733. Det var ett "historiskt" besök, inte så långt hemifrån men vid sidan av allfartsvägen, Man imponerades- förutom av kyrkobyggnaden- av de magnifika gravstenar som Hamiltonsläkten låtit uppföra över sin fränder fram till i dag. Det var en nöjd skara föreningsmedlemmar som på kvällen återkom till Norrköping efter en som traditionen bjuder  spännande dag.

Text: Arne Jonsson  Bilder finns i vårt album som du hittar här