Föreläsning

Information Hjärta och Lungor 2023

imageorj5.pngRiksförbundet HjärtLung Sellefteå hade den 17/4 bjudit in medlemmar till en föreläsning med Jonas Andersson, överläkare, forskare och specialist i kardiologi vid Skellefteå lasarett med ämnet Liv och levnadsvanor med fokus på träning för förebyggande mot och efter hjärtinfarkt.

Vi fick bl.a. lära oss att forskningen har identifierat ett antal riskfaktorer som förklarar största anledningen till kranskärlssjukdom, t.ex. Kolesterol, Rökning, Hypertoni (högt blodtryck), Diabetes, Psykosocial stress, Övervikt och Alkoholkonsumtion

Ett enstaka pass med fysisk aktivitet kan ha mätbara effekter på stämningsläge, kognition, blodtryck och blodsockerkontroll.

När vi rör på oss, om så bara en promenad, ökar blodtillförseln till hjärnan med 20 procent och vi blir piggare och mår bättre.

Fysisk aktivitet kan påverka minne och koncentration och skydda mot depression och demens. Vi blir mer koncentrerade, kreativa, stresståliga och intelligenta. Vi tänker snabbare och kan behålla fokus när det är mycket runt omkring. Alla som rör på sig får de här fördelarna, barn, vuxna och gamla.

Det finns rekommendationer om hur mycket man behöver träna i olika åldersgrupper men det viktiga är att man verkligen rör på sig. Det gäller även om man har haft en hjärtinfarkt. Inom 1-2 veckor efter hjärtinfarkt bör man påbörja träning på rätt nivå. Man behöver inte träna varje dag men 3-5 gånger per vecka rekommenderas. Det gäller både konditionsträning och styrketräning.

Många kanske inte kan träna så mycket men kan ersätta stillasittande med vanlig vardagsaktivitet en halvtimme per dag och även det gör skillnad.

Jonas redovisade ett utdrag ur Linnés 135 levnadsregler från 1733 och det visade att inget är nytt under solen. Även Hippokrates hade formulerat liknande tankar 400 år f.Kr.

Föreningen tackade Jonas för ett mycket intressant föredrag och skickade enligt önskemål en slant till medicinsk forskning i Skellefteå

imagemzlk.pngimagept3d.png