Senaste nytt

Senaste nytt!

image3xl9f.png

  :                           Ressällskapet framför restaurangvagnen vid Nässjö Järnvägsmuseum.

                                   RIKSFÖRBUNDET HJÄRTLUNG TRANÅS PÅ SOMMARRESA

Riksförbundet HjärtLung Tranås har varit på sommarresa med Owe Johnsson som reseledare. I för Owe Johnsson kända hemtrakter tog han de 44 resenärerna med hjälp av Anebybuss och chauffören Per-Olof Ängegärd till Nässjö och trakterna kring Malmbäck. Ombord på bussen hälsade Owe resenärerna varmt välkomna med på resan som hade som första resmål Nässjö Järnvägsmuseum där guiden Lennart Ahlstedt tog emot i museet och berättade om Nässjös järnvägshistoria.

Före järnvägens tid var Nässjö en liten landsbygdssocken. Efter en hård strid om linjedragningen kom södra stambanan till slut att gå via Nässjö år 1864. Fler järnvägar bygdes och 1914 blev Nässjö stad. Idag är Nässjö Sverigses mesta järnvägsknut där sex järnvägar strålar samman på en och samma station.  Nässjö Järnvägsmuseum är stolta ägare av en imponerande samling historiska järnvägsfordon, varav många är helt unika och bär på en rik historia. Fordonen används fortfarande regelbundet i tågtrafik. Här finns ikoniska ånglok och tidiga disellok till klassiska personvagnar. Föreningen Nässjö Jäörnvägsmuseum arrangerar med jämna mellanrum uppskattade resor där resenärer får uppleva järnvägens historia ombord på veterantåg. Efter denna historiska genomgång bjöds resesällskapet in till restuarangvagnen på gott förmiddagskaffe.

Resan fortsatt sedan till Älgaryds Café & Bageri där Rune och Mattias Andersson, far och son,  och berättade om familjeföretaget BMR-produkter som varkit verksamt sedan 1976 och nu drivs vidare i andra generationen av Mattias Andersson och Stefan Carlsson. Företaget som har ett 20-tal anställda arbetar med att ta fram torvmull ur sina marker. Torv är ett rent och smittfritt odlingssubsgtrat som används främst för yrkesodling av grönsaker, bär, prydnadsväxter och örter samt för hobby- och trädgårdsodling. För BMR är en hållbar utveckling av företaget extra viktigt. Ett av fokusområdena är att minska vårt klimatavtryck. Företaget har eldrivna maskiner för att minska utsläpp och solceller för att kunna utvinna förnybar energi. All torv företaget producerar för växttillverkning binder koldioxid. Torv är också ett hållbart alternativ för djurhållning. För det finns bäddmaterial för djur, strömaterial i djurfoder, torv som jordförbättrare och torv som ett naturligt koldioxidmagasin. Torvens framtid är oviss berättade Mattias. Samtidigt finns det ingenting som på ett bra sätt kan ersätta torven.

Så var det dags att inta en god sopplunch på Älgaryds Café & Bageri. Soppan var gjord på gula morötter och paprika. Till den fanns diverse tillbehör, hembakat bröd och ost. Efter den intagna soppan bjöds det på tårt och dessertbuffé. Madelen Nylander som driver företaget berättade att hon är utbildad bagare, konditor och yrkeslärare och arbetat som sådan i 20 år. 2019 öppnade hon bageriet. Hon jobbar sex, ibland sju dagar i veckan. Företaget har blivit en livsstil för henne. Att bageriet ligger på landet ger människor en helhetsupplevelse av naturen samtidigt som de får en plats att mötas på.

Ett sista besök gjordes på O C Candle of Sweden där Hanna Åhman och Dybelius berättade om och visade sin tillverkning av handgjutna ljus. De berättade att de gjuter alla ljus för hand. Varje ljus är unikt och har sin egen prägel i färg och form. De innehåller 100% stearin och massoe av kärlek. Ljustillverkningen ligger på en äkta småländsk gård utanför Malmbäck. Flera av deltagarna på resan försåg sig med ljus i deras butik.

Därefter påbörjades hemresan och innan dess slut framförde ordföranden Harald Peterson ett varmt tack till Owe Johnsson för en intressant och lärorik resa. Ett tack fick också chauffören Per-Olof Ängegärd för en trygg färd. Med tillönskan skön sommar för alla avslutades denna sommarutfärd.