Studiebesök Ljungby Energi

Intressant studiebesök på Ljungby Energi

Torsdagen den 30 november var det studiebesök på Ljungby Energi. Intresset från HjärtLung var mycket stort så att det blev en grupp på ca 20 personer kl. 10.00 och en andra lika stor grupp kl. 14.00.

Vi klev in på Ljungsjöverket där Ljungby Energi numer har samlat all sin verksamhet i nästan nybyggda, fina lokaler. Det ”gamla elverket” är numer uthyrt till kommunen, bara turbinerna som producerar ström är fortfarande kvar och i kontinuerlig drift.

Vi togs emot av produktionschefen Stefan Persson som informerade om Ljungby Energi på ett mycket förtjänstfullt sätt, det var ingen som somnade här inte.

Ljungby Energi AB är ett kommunalt bolag med politiker från partierna i Ljungby kommun som styrelse. Vd för bolaget är Bo Schönbeck och man är 55 anställda. Avkastningen från bolaget är ca 30 miljoner, och det är pengar som ”går tillbaka till innevånarna”, och det är så vi jobbar också, säger Stefan, att vi försöker ”göra det bästa för Ljungbyborna.”

Bolagets verksamhet kan delas upp i olika grenar:

Fjärrvärmen försörjer ungefär 85% av Ljungby tätort med värme. Man levererar även värme till Lagan via 14 mil rör, där man ansluter till en värmeväxlare som på den andra sidan är kopplad till det privata Solörs fjärrvärmenät. Vattnet i nätet är färgat med ”pyranin”, ett ofarligt ”jättegrönt” färgämne som används för att det ska vara lättare att upptäcka ev. läckor. Temperaturen vid minusgrader är strax över 100 grader på vattnet man skickar ut och ca 50 grader på det som kommer tillbaka. Trycket i ledningssystemet är 12 bar.

LJE 5 a.jpg

I den årliga ”Nils Holgersson rapporten” som redovisar kommunernas fjärrvärmekostnader, ligger Ljungby på plats 7 av 290, dvs. mycket låg kostnad. En stor del i detta ligger i att man mestadels använder hushållsavfall som bränsle, en mindre del flis av olika karaktär och i mycket liten omfattning olja. Förutom avfall från Ljungby, eldar man avfall från SSAM (Växjö, Lessebo, Markaryd, Tingsryd och Älmhults kommuner) och Östra Göinge. All eldning omfattas av olika miljötillstånd, och eldar man avfall är det särskilt viktigt. Därför har man konstant mätning på utsläppsnivåerna för att inte passera gränsvärdena. Det blir bland annat miljöfarlig s.k. flygaska som restprodukt. Denna kan man inte ta omhand i Sverige, utan den levereras till Norge där den deponeras i ett nedlagt kalkbrott. Det skickas ca 30 ton flygaska per vecka!

Elnät. Inom tätorten har Ljungby Energi allt nät och ansvarar för t.ex. gatubelysning. Ring kundtjänsten om gatubelysningen krånglar!

Elförsäljning. Ljungby Energi säljer också el, och har nu ungefär 4000 kunder.

Fiber. Man har ett i stort heltäckande fibernät i Ljungby, ca 9000 kunder är anslutna. Man är på mycket god väg att nå målet om att 98% av alla hushåll skulle erbjudas fiberanslutning senast juni -22.

Projekt Vätgas

Gastillverkaren ”Strandmöllen” håller på att starta upp tillverkning av vätgas för användning som drivmedel för fordon. Ljungby Energi kommer att bli delaktiga genom att leverera Grön El till tillverkningsprocessen. Man har då fått tillstånd att sätta upp två vindkraftverk på Bredemadområdet. Av olika skäl är det inte säkert att det blir Ljungby Energi fortsätter upphandlingen av verken utan de kan komma upp i någon annans regi.

Rundvandring

Lje 3.jpg

Efter informationen kläddes vi i varselvästar och hjälmar för en vandring genom området. En besöksgrupp som vår väger 1,7 ton, det såg vi när vi gick över vågen som alla lastbilar med avfall passerar, allt vägs. Flisfickan till flispannan fylls på med bränsle från tre lastbilar per dygn under vintertid. Man tar prov på värmeinnehållet i varje leverans, man vill ju inte ”betala för vatten” i alltför fuktig flis.

Lje 4.jpg

Vi gick sedan vidare till avfallspannan, där den automatiska gripklon just hämtade en omgång i avfallsfickan och sedan tömde högst upp i pannan. Pannorna är stora och man ser inget av själva eldandet.

Lje 2.jpg

Rundvandringen avslutdes i kontrollrummet, där alla processerna övervakas på ett antal skärmar. Här är bemannat dygnet runt, året runt! Det känns tryggt att det alltid finns någon som vaktar över Ljungbys energiförsörjning!

Stort tack till Stefan Persson för ett mycket bra och uppskattat studiebesök!