Bjudresa 230515

Bjudresan 15 maj -23

Bjudresan blev en Sägenresa

BR 01.JPG

Föreningen har haft sin årliga bjudresa för aktiva ledare.

I bussen satt allt från lottförsäljare till ledare i föreningens olika aktiviteter och uppdrag inom styrelsen mm. Alla lika förväntansfulla, vart skulle resan gå i år. Berättare Siw Svensson steg på bussen och då var det många som förstod. Det skulle bli en Sägenresa.

 

Och det blev det verkligen med Siw i bussen. Hon berättade hur det var att heta Sivan och växa upp i Vislanda , vilket hon återkom till lite då och då under resans gång.

Första stoppet blev vid Bolmarö säteri. Siw steg upp på trappan och där berättade hon den lite blodiga sägnen om Pintorpafrun som dansade med djävulen.

HjärtLung Bjudresa 2023 (6).JPG

Färden fortsatt till Ivars kyrka där en annan sägenplats finns. Bussen körde den smala krokiga vägen fram till Luberydsmosse, som är ett naturreservat med fina vandringsleder men vi stannade vid sägenplatsen och Siw berättade om prästen Ivar som var så helig att han kunde gå på vatten.

HjärtLung Bjudresa 2023 (4).JPGPå fina vägar genom nyutslagen bokskog fortsatte färden till Angelstad där lunch serverades i den nyrenoverade sockenstugan. Gunnel Andersson berättade om renoveringen och de som ville fick en rundvandring.

Efter det var det dags för överraskning som föreningens kassör Maiken Gustafsson ordnat med. Inne i kyrkan satt kantor Anna-Maja Hjalmarsson vid flygeln och Gunnel och Ulf Andersson stod redo att framföra sånger och dikter. Det blev en mycket vacker och stämningsfull stund i kyrkan. Sägnen om Ebbe Skammelsson berättades utanför kyrkan.

HjärtLung Bjudresa 2023 (2).JPG

HjärtLung Bjudresa 2023 (3).JPG

I den vackraste natur gick färden vidare till Dannäs där våfflor och kaffe väntade. Siw underhöll med flera sägner under fikastunden.

HjärtLung Bjudresa 2023 (1).JPG

Våffelstugan i Dannäs

Dagens sista stopp blev vid Cliff Burtons minnessten i Dörarp. Nöjda resenärer steg av bussen i Ljungby och från flera håll hördes kommentarer som ”varför åka långt när det finns så mycket vackert och sevärt i vår närhet”

Text och foto.

Agneta Json Granemalm