Aktiviteter för seniorer

Aktiviteter för seniorer över 65 år Alingsås kommun

På grund av den pågående pandemin har våra träffpunkter hållits stängda sedan i mars. Nu kan du återigen delta i aktiviteter, men som är upplagda på ett smittsäkert sätt och efter behov som passar dig.

Texten uppdaterad 2020-09-24

Du kanske vill ha promenadsällskap, få hjälp att rasta hunden, handla, lära dig mer om att använda internet och låna en av våra surfplattor eller ta del av en kulturupplevelse?

Förutom ”Cykling utan ålder” och Seniorlinjen som du hittar mer information om nedan, kommer vi under hösten att utveckla volontärverksamheten så vi blir fler som kan hjälpa dig till ett mer aktivt liv. Just nu testar vi till exempel ett antal surfplattor, så att du senare under hösten ska kunna låna en hem till dig.

Vi kommer att utveckla projektet allt eftersom vi får mer information av dig om vad du önskar. Vill du veta mer om projektet eller be om hjälp med något?
Kontakta gärna projektledare Ingela Funegård på telefonnummer: 0322- 61 72 03.

Om Seniorlinjen

Seniorlinjen i Alingsås är ett stöd för dig som är över 65 år och bor i Alingsås kommun. Till oss kan du ringa om du inte vet vart du ska vända dig. Vi kan hjälpa dig att hitta rätt, både inom kommunens verksamheter och bland andra aktörer. Seniorlinjen är också en plats dit du kan ringa för att bara prata.

Vi kan till exempel förmedla information om:

  • Träffpunkter och aktiviteter för seniorer som främjar hälsa och social gemenskap
  • Tips och idéer för att komma igång med digital teknik som att genomföra videosamtal eller handla på nätet
  • Anhörigstöd
  • Vilket stöd som finns att få av kommunen

Ring, så berättar vi mer!

Vi som svarar i telefonen är aktivitetspedagogerna Madeleine och Amanda. Vi arbetar till vardags på kommunens träffpunkter.

Seniorlinjen är öppen måndag till fredag mellan klockan 9-12 samt 13-16. Tel: 0322- 61 60 50. Du betalar endast vanlig samtalstaxa när du ringer till oss.

”Cykling utan ålder”

Är du intresserad av att åka med på en cykeltur runt ljusslingan under Lights in Alingsås? Vi och föreningen Aktiva Seniorer har köpt in en elcykel som tar dig runt årets ljusslinga under Lights in Alingsås i oktober.

Det är helt smittsäkert. Du sitter nämligen ensam i den stabila cykelkärran – och vi följer noga Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Hjälm finns på plats.

Vill du anmäla dig?
Ring Ulrika Carlsson på telefonnummer: 0322-61 67 63.

Häng med på ”Cykling utan ålder”!

Om projektet

Den pågående pandemin i världen och Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att undvika fysiska kontakter, speciellt för personer över 70 år, har gjort att många människor mer eller mindre isolerat sig. Begränsningar som varit nödvändiga för att rädda liv har samtidigt fått negativa konsekvenser för den psykiska hälsan. Fysisk isolering har många gånger också blivit en social isolering, då träffpunkter och andra sociala inrättningar varit tvungna att stänga.

Alingsås kommun har därför sökt och nu fått del av medel från regeringens treåriga, breda satsning på att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre, och för ökad kvalitet i vården och omsorgen om personer med demenssjukdom. Förebyggandeenheten har därför skapat en rad härliga aktiviteter som kan utföras på ett tryggt och smittsäkert sätt.

Välkommen att vara med!

Alingsås kommun