Leif har fönstertittarsjuka: måste vila efter hundra meter

Leif Svensson, som har fönstertittarsjuka, kan bara gå hundra meter utan att vila benen. Men med elcykeln svischar han fram genom sommaren, minst en mil varje gång.

Leif Svensson, 72 år, har haft fönstertittarsjukan i fem år

Leif Svensson, 72 år, har haft fönstertittarsjuka i fem år nu och börjar vänja sig.

– Det är klart att man går ju inte särskilt fort. Men man stressar inte upp sig heller, då blir det bara sämre, säger han.

Smärtade när han var ute och gick

Så länge Leif Svensson fortfarande arbetade märkte han aldrig av några problem i vänsterbenet. Symtomen kom först flera år efter pensionen. Det var vänstra benet som började krångla. Det smärtade och gjorde ont när han gick.

– Jag märkte att jag inte kunde gå någon längre bit innan jag var tvungen att stanna.

Faktum är att han inte kom längre än 50 till 70 meter utan att smärtorna gjorde sig påminda. Det här var i samma veva som Leif Svensson nyligen hade diagnostiserats med lungsjukdomen KOL, lindrig som tur var. Och om han minns rätt så hade han också precis slutat röka. Men sedan kom alltså bensmärtorna.

Gick till vårdcentralen

– Jag tänkte att jag behövde göra någonting åt att jag hade ont i benen så jag gick till vårdcentralen, säger Leif.

Där fick han en remiss för röntgen. Inte särskilt lång tid senare stod det klart att han hade åderförkalkningar i vänstra ljumsken, en sorts benartärsjukdom som kan ge sig till känna i form av smärtor vid gång.

Stoppet i ljumsken gjorde att blodet inte kunde nå ner i vänsterbenet som förr, och det var detta som gett de klassiska symtomen på fönstertittarsjuka. Men Leif Svensson fick också beskedet att detta skulle gå att åtgärda med operation. 

– Jag opererades 2015 och då blev jag direkt bättre, men sedan kom problemen tillbaka. Det var nästan lika illa som innan operationen faktiskt, säger han.

Livsstilsförändringar blev receptet

Besvären fortsatte dessvärre. Leif Svensson fick göra en ny kärlröntgen, men läkarna menade att förträngningarna nu satt på ett sådant sätt att det inte skulle gå att åtgärda med operation. Så nu var det livsstilsförändringar för hela slanten som var receptet.

– Jag fick höra att nu var det bara gångträning som gällde. Jag kan gå ungefär hundra meter nu, till närmsta mataffär utan att stanna. Men jag har en rullator, som jag har fått gratis, så jag kan sätta mig och vila om det behövs om jag ska gå ut på stan. Man sätter sig inte gärna på backen, säger Leif.

Började på gym och köpte sig en elcykel

Eftersom Leif Svensson även har diabetes fick han börja i diabetesskola för ett par år sedan och på den vägen blev det att han också började gymma.

– Det finns ett gym här i närheten som bara kostar 100 kronor i månaden och det är jättebra tycker jag. Jag har kommit igång nu och jag tränar för att jag ska kunna må så bra som jag kan göra. Ibland träffar jag andra gubbar där, så det är lite socialt också och det tycker jag är rätt bra, säger han.

Men det smartaste draget är nog ändå elcykeln som han köpte sommaren 2018, förklarar han.

– Elcykeln var den bästa investeringen. Är det skapligt väder så blir det en runda, säger han.

Uppe i 400 mil

En vanlig cykel hade aldrig gått, menar han. Åtminstone hade han inte orkat trampa särskilt långt. Men med elcykeln kan han ta sig runt riktigt långa sträckor. Det har ökat livskvaliteten enormt.

– I somras cyklade jag jättemycket. Nu är jag uppe i 400 mil, säger han med stolthet.
Det brukar oftast bli en mil per gång, så gott som alltid samma runda.

– Den längsta sträckan jag tar är 15 kilometer, till sommarstugan i närheten av Romme Alpin, och tillbaka. Det är bra att ta den vägen för där kan jag ladda elcykeln också, säger Leif Svensson.

Text: Maja Lundbäck
Foto: Maria Hansson

Namn: Leif Svensson
Ålder: 72 år
Bor: Borlänge
Familj: Sambon Eva, barn, bonusbarn och bonusbarnbarn.
Relation till Riksförbundet HjärtLung: ”Jag sitter i lokala styrelsen för HjärtLung i Borlänge, är studieansvarig och har tre studiecirklar. Det är den bästa föreningen i Dalarna på håll-i-gång, med mycket social aktivitet.”

Så gör Leif för att må bra:

  • Går på gym
  • Använder rullator vid promenader
  • Tar cykelturer på sin elcykel

Vad är fönstertittarsjuka?

  • Benartärsjukdom innebär försämrad cirkulation till och i benen på grund av åderförfettning. Fönstertittarsjuka kallas symtomet då den försämrade cirkulationen gör det svårt att gå längre sträckor för att man får ont i vaderna.
  • Kritisk ischemi är den allvarligaste formen och innebär att cirkulationen är så nedsatt att man har värk konstant i foten och riskerar att utveckla svårläkta sår.
  • Beteckningen fönstertittarsjuka kommer av att de drabbade vid promenader gärna stannar och tittar i fönster i olika affärer medan de väntar på att smärtan ska försvinna.

4 tips till dig med benartärsjukdom

  1. Det viktigaste är att vända sjukdomsprocessen.
  2. Gå till vårdcentralen om det stramar och gör ont i benen och lyssna på din doktor.
  3. Sluta röka.
  4. Börja promenera – gärna stavgång.

Källa: Joachim Starck, överläkare vid Västerviks sjukhus.