HLR-veckan i HjärtLung

Riksförbundet HjärtLung genomför varje år HLR-veckan för att öka medvetenheten om hur viktigt det är att alla i samhället lär sig hjärt-lungräddning.

I år genomför Riksförbundet HjärtLung med föreningarna den årliga HLR-veckan mellan 12-18 oktober 2020. Vi vill på detta sätt öka medvetenheten om hur viktigt det är att alla i samhället lär sig hjärt-lungräddning.

En annorlunda HLR-vecka 2020

Tidigare år har vi anordnat publika arrangemang för att informera om och demonstrera hjärt-lungräddning. På grund av coronaviruset måste vi följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer om social distansering för att undvika smittspridning.

I år får vi vara innovativa och ställa om i stället för att ställa in. Ingen av oss vet i dagsläget hur corona-situationen ser ut i höst, men sannolikt kommer vi alla ha ett begränsat öppet samhälle att röra oss i.

Hjärtsäkra din ort

Under veckan vill vi också berätta om vårt arbete för att ytterligare synliggöra för SOS Alarm och allmänheten var landets publika hjärtstartare finns. I Sverige finns det många hjärtstartare utanför sjukhus som kan rädda liv. Om vi vet var de finns och om de fungerar! 

Restart-a-heart-day 16 oktober 2020

På grund av låga överlevnadstal i Europa har European Resuscitation Council (ERC) utropat 16 oktober varje år till ”World Restart a Heart Day”.

Syftet är att uppmärksamma vikten av tidigt larm, tidig hjärt-lungräddning och tidig strömstöt från en hjärtstartare för att rädda fler liv vid. HLR-veckans alla aktiviteter inom Riksförbundet HjärtLung är vårt bidrag för att uppmärksamma denna dag.

Riksförbundet HjärtLung utbildar

Riksförbundet HjärtLung följer HLR-rådets riktlinjer för hjärt-lungräddning. Vi utbildar enligt kaskadutbildningsprincipen vilket innebär att vi utbildar våra egna HLR-instruktörer och huvudinstruktörer.

Drygt 3 500 personer utbildas årligen av våra 250-talet HLR-instruktörer.

Varje år rapporteras cirka 5 500 hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige. Av de som drabbas överlever cirka 600 personer. Forskning visar att överlevnaden kan vara så hög som 70 procent om HLR startas direkt och en hjärtstartare används inom tre minuter.

Hjärtsäkra din ort - reportage från Västmanland

Film med Föreningen HjärtLung Köpings Anders Nordqvist som berättar om hur de har jobbat i Köping Västmanland med kampanjen Hjärtsäkra din ort.

Film med Föreningen HjärtLung Köpings Anders Nordqvist som berättar om hur de har jobbat i Köping Västmanland med kampanjen Hjärtsäkra din ort.