HLR-veckan i HjärtLung

HjärtLung genomför varje år HLR-veckan för att öka medvetenheten om hur viktigt det är att alla i samhället lär sig hjärt-lungräddning.

Riksförbundet HjärtLung genomför sin årliga HLR-vecka den 12-18 oktober 2020. Vi vill på detta sätt öka medvetenheten om hur viktigt det är att alla i samhället lär sig hjärt-lungräddning.

På många platser i landet kommer vi att demonstrera hur hjärt-lungräddning med hjärtstartare går till och berätta om vikten av att kunna hjärt-lungräddning.

För att rädda liv krävs inte en hjältes mod eller övernaturliga krafter. Det som behövs är kunskap. Hos oss kan du lära dig hjärt-lungräddning och hantera en hjärtstartare genom att gå en kurs.

Hjärtsäkra din ort

Under veckan vill vi också berätta om vårt arbete för att ytterligare synliggöra för SOS Alarm och allmänheten var landets publika hjärtstartare finns. I Sverige finns det många hjärtstartare utanför sjukhus som kan rädda liv. Om vi vet var de finns och om de fungerar! 

Restart-a-heart-day 16 oktober 2019

Restart-a-heart-day är initierad av ILCOR, som är paraplyorganisation för alla HLR-råd i världen. HLR-rådet benämner dagen på svenska som ”Alla kan rädda liv-dagen”. Mer om Restart-a-heart-day på HLR-rådets hemsida.

Riksförbundet HjärtLung utbildar

Riksförbundet HjärtLung följer HLR-rådets riktlinjer för hjärt-lungräddning. Vi utbildar enligt kaskadutbildningsprincipen vilket innebär att vi utbildar våra egna HLR-instruktörer och huvudinstruktörer.

Drygt 3 500 personer utbildas årligen av våra 250-talet HLR-instruktörer.

Varje år rapporteras cirka 5 500 hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige. Av de som drabbas överlever cirka 600 personer. Forskning visar att överlevnaden kan vara så hög som 70 procent om HLR startas direkt och en hjärtstartare används inom tre minuter.

Hjärtsäkra din ort - reportage från Västmanland

Film med Föreningen HjärtLung Köpings Anders Nordqvist som berättar om hur de har jobbat i Köping Västmanland med kampanjen Hjärtsäkra din ort.

Film med Föreningen HjärtLung Köpings Anders Nordqvist som berättar om hur de har jobbat i Köping Västmanland med kampanjen Hjärtsäkra din ort.