Syrgasen räddade hennes liv

Eva Widmark hade bokat Italienresa för att passa barnbarnen. Men först skulle hon kontrollera sina lungor. Då upptäcktes det att hon hade en medfödd enzymbristsjukdom som sakta bryter ned hennes lungvävnad. I dag har hon syrgas större delen av dygnet.

Eva WidmarkFör två år sedan fick Eva Widmark i Järfälla diagnosen alfa-1-antitrypsinbrist (AAT-brist), en ärftlig sjukdom som så småningom leder till emfysem och KOL.

– Jag hade haft flera lunginflammationer och flåsade ständigt runt. Både jag själv och läkarna trodde det var astma.

"Det blev syrgas direkt"

Vid lungkontrollen inför resan visade det sig att Eva hade alfa-1-antitrypsinbrist.
– Det blev syrgas direkt. Jag hade utvecklat allt som går att utveckla och skulle förberedas för lungtransplantation. Men mina värden försämrades inte. Idag har jag 30 procents lungkapacitet.

Alfa-1-antitrypsin (AAT) är ett protein som bildas i levern. Dess viktigaste uppgift är att skydda lungvävnaden. Vid sjukdomen mister lungvävnaden sin elasticitet och man blir till sist beroende av syrgas eller lungtransplantation.

En eldriven syrgaskoncentrator

Eva Widmark har nu en eldriven syrgaskoncentrator som fångar upp syret ur luften, en sladd till apparaten och en näsgrimma. Ute använder hon bärbara syrgastuber.

– Sladden räcker ut i trädgården och ända ner till brevlådan.
– Syrgasen räddade mitt liv och är tillsammans med elmopeden och rollatorn mina bästa kompisar. Men det är viktigt att också röra på sig. Ibland vill kroppen sitta hemma i fåtöljen, men jag tvingar ut den på träning.

Text: Birgit Andersson
Foto: Magnus Östnäs