Resa till Gudmundstjärn

Resa till Gudmundstjärn

Hjärt och Lung besökte Gudmundstjärn

Skogshemmanet Gudmundstjärn i Liden, Lidens gamla kyrka, Vättaberget och Trollbyn med Rolf Lidbergmuseet i Järkvissle. Det var några av målen för härnösandsföreningen Hjärt- och Lungsjukas bussresa i mitten av juni.

Lunch intogs på Lidens värdshus. Drygt 30 medlemmar och andra intresserade deltog.

Vid Gudmundstjärn välkomnade intresseföreningens ordförande Katarina Rönngren och berättade den intressanta historien om skogshemmanet och de människor som bott och verkat på gården från 1700-talet och fram till 1944 då gården övergavs.

Under besöket fick deltagarna tillfälle att se både sågen och spånhuset samt de olika intressanta byggnaderna.

Vid lunchtid underhöll en folkmusikgrupp bestående av systrarna Maria och Klara Michhold samt Per Berglund och Björn Norén.

 Sedan 1983 är Gudmundstjärn byggnadsminne och naturreservat och därmed skyddat från förändringar. Av Gudmundstjärns ursprungliga areal på ca 249 hektar ingår idag 71 hektar i naturreservatet, ca 50 hektar skog- och myrmark, ca 10 hektar inägomark och 11 hektar vatten. Gården brukades under perioden 1778 till 1943

Idag utgör Gudmundstjärn ett levande exempel på månghussystemet. Som mest fanns här 35 byggnader, nu finns 22 kvar.

Gudmundstjärn ägs numera av Sundsvalls kommun.

Fem generationer av samma släkt har bott på Gudmundstjärn. Det var inte lätt att ha kontakt med omvärlden. Det var nämligen sex kilometer väglöst land till närmaste by.

Skötsel, aktiviteter och arrangemang ansvarar Gudmundstjärns intresseförening för.

Vid Lidens gamla kyrka guidade kyrkorådets ordförande Kerstin Åström.

Rolf Lidbergmuseet i Järkvissle fångade beskarnas intresse i hög grad. Bland annat blev det tillfälle att se filmer som skildrar konstnären, botanikern och folkbildaren Rolf Lidbergs liv och leverne. Lidberg nådde internationell ryktbarhet för sitt botaniska kunnande, men är mest känd för den stora allmänheten som en skicklig målare med troll i olika former som specialité.

Uno Gradin

text och foto