ZIP-fil

ZIP-fil

Instruktioner för uppackning av ZIP-fil

 
En ZIP-fil kan liknas vid en vanlig "mapp" på din dator, med den skillnaden att innehållet kan vara komprimerat för att spara plats. ZIP-filen innehåller i sin tur de filer som ingår i din ljudbok. För att komma åt filerna måste ZIP-filen "packas upp" vilket kan göras på ett flertal olika sätt. Hur du går till väga beror bl.a. på vilket operativsystem du använder, samt om du använder PC eller Mac. Nedan följer en lista med instruktioner uppdelat på operativsystem:

Windows XP/Vista: Om du använder Windows XP eller Vista som operativsystem behöver du inte installera något extra program för att packa upp filen. Det enda du då behöver göra är att dubbelklicka på filen, så kommer du åt de filer som finns nerpackade i den. Du kan också högerklicka på ZIP-filen och välja "Öppna med -> komprimerad mapp" ("Open with -> compressed folder") för att komma åt filerna.

Windows 98, eller om ovanstående inte fungerar: Det finns även gratisprogram för att packa upp och skapa ZIP-filer. Det mest kända är WinZip, vilket du kan ladda ner här. Gratisprogrammet är en "evaluation version" men du kan använda det under obegränsad tid. När du installerat WinZip gör du så här för att packa upp filen: Antingen dubbelklickar du på ZIP-filen och markerar och kopierar/drar ljudfilerna inuti den till en annan mapp på datorn, lämpligtvis döpt med bokens titel. Du kan också högerklicka och välja "Extrahera till mapp -> C:\..." ("Extract to folder -> C:\...") så hamnar de i en mapp med samma namn som ZIP-filen.

Mac: För Mac finns det ett flertal gratisprogram för hantering av ZIP-filer. Ett av dem är ZipIt, som finns för nerladdning här. För att öppna en ZIP-fil med ZipIt kan du t.ex. göra så här:
1. Dubbelklicka på ZipIt-ikonen
2. Välj "Open" från "file"-menyn. Välj ZIP-filen du laddat ner.
3. Välj "Select All" från "Edit"-menyn.
4. Välj "Extract" från "Zip"-menyn.
5. Klicka "Save".