Internationella Strokedagen 8 maj

Stroke kan förhindras

Många stockholmare löper risk att få stroke - men allt färre drabbas. Det förebyggande arbetet har under senare år gett goda resultat.

Temat för årets Strokedag den 8 maj är prevention. Att förebygga en stroke kan vara livsavgörande. För de 30 000 individer som drabbas varje år kan utgången bli dödlig och i en tredjedel av fallen leder den till bestående men, något som drabbar inte bara patienten utan även de anhöriga.

Förmaksflimmer, som är en bidragande faktor till många strokefall, kan idag beskrivas som en folksjukdom hos patienter över 75, men är vanligt förekommande även hos yngre personer.  Bara i Stockholms län drabbas närmare 70 000 personer av förmaksflimmer varje år. Det är därför diagnostisering och behandling av just förmaksflimmer är så viktigt. Sedan 2011 finns fler läkemedelsbehandlingar tillgängliga för att förebygga stroke hos flimmerpatienter, och allt fler tar del av dessa.

Effekten av ett ökat preventionsarbete med betoning av livsstilsfaktorer och bättre behandling har lett till färre strokefall än vad som annars skulle ha varit fallet. Vi vill se en intensifiering av detta arbete.

Det är inte bara mänskligt lidande som minskar då strokefallen blir färre. Även landstingens ekonomi skulle förbättras. Detta frigör också resurser till förbyggande arbete. Landstinget i Stockholm rekommenderar sedan 1 januari 2018 screening av äldre patienter genom pulsmätning. Vi hör dock oroande rapporter om att så inte sker.

Även vad gäller strukturerat mottagande, där flimmerpatienter tas om hand på ett effektivt sätt, visar den undersökning som låg till grund för årets Flimmerrapport från HjärtLung att det finns mera att göra i Stockholm. Medlemsundersökningen visar att 4 av 10 upplever att de inte har fått tillräckligt med information om förmaksflimmer och endast 1 av 10 har fått erbjudande om utbildning om förmaksflimmer. Om sjukvården i Stockholms län växlar över till strukturerat omhändertagande av förmaksflimmerpatienter skulle vi minska antal dödsfall och lidande, minska trycket på sjukvården och spara på den redan ansträngda sjukvårdsbudgeten.

För att ta ytterligare ett steg för att förebygga stroke vill vi

  1. Att ett strukturerat omhändertagande av flimmerpatienter genomförs i Stockholms läns landsting. Ett bättre omhändertagande från start halverar dödligheten i patientgruppen och det i sin tur minskar hjärt-kärlrelaterad sjukhusvård med hela 40 procent.
  2. Att landstinget kontrollerar att vårdcentraler genomför pulstagning på alla äldre patienter, och stöder dem i att informera om och införa denna rutin.
  3. Att Stockholms läns landsting gör egna analyser av hur det strokepreventiva arbetet kan stärkas och utvecklas.

Med dessa steg hoppas vi att ännu fler strokefall kan förebyggas bland stockholmarna under de kommande åren.

Maud Molander. Ordförande, Länsföreningen HjärtLung Stockholm

Håkan Mandahl, Ordförande Strokeföreningen i Stockholms län