2018 Dalslandsresa

Dalslandsresa med HjärtLung

Onsdagen den 27/6 åkte ett glatt gäng från Österlen till Dalsland där vi skulle inkvarteras på Dalslands Folkhögskola i Färgelanda. Väl ditkomna fick vi en presentation av vår eminente guide Bertil Jonshamre som var med oss alla dagarna. Varje dag intogs frukost på skolan och sedan bar det av i den sköna bussen som Ulf körde oss i. Vi var på många utflykter och lärde mycket.

DAG 2: Nära Norska gränsen högt upp på berget vid Parsetjärns skans finns en gammal befästning som användes under andra världskriget då Norge var belägrat av Tyskarna. Denna besökte vi trots höga stentrappor. Alla kom välbehållna både upp och ned för dessa. Vi var även i Dals-Ed där Karl X11 vandrade 1718. Besök gjordes också på Halmens Hus i Bengtsfors. Vidare färd till Herrgården Baldersnäs som Ingvar Oldsberg köpte men senare fick sälja igen. I det vackra landskapet med 400 sjöar åkte vi på ”Brudfjällsvägen” till Skålleruds vackra träkyrka.

DAG 3:Startades med en utflykt till hällristningarna i Högsbyn. Efter detta stopp åkte vi till Långbron/Dalslånged för en båttur på Dalslands Kanal med slussarna(11 stycken den biten vi fick åka) på denna vackra sjöväg som slutade vid akvedukten i Håverud.

DAG 4: Mot Mellerud med ett stopp i kurorten Dals-Rostock som har en unik Örtagård. Vidare till Fengersfors med besök på ett nedlagt pappersbruk där det upprättats ett konstnärs&hantverks centra som heter Not Quite. Vi besökte även Åmål för en måltid på det anrika Stadshotellet, där strosade vi sedan runt i den gamla delen av stan. I Sunnanå Hamn besökte vi de skandalomsusade svart byggnaderna som så småningom blev en god slant för kommunen.

DAG 5: På hemresan gjordes ett besök vid 3 generationers slussarna i Trollhättan byggda 1800-1844-1916. Efter detta fick vi ta avsked av vår fantastiska guide Bertil och av Dalsland. Tryggt åkande begav vi oss hem med Ulf vid ratten i den alldeles nya bussen från Kivik.

Med HjärtLung Österlen tackar vi resekomitèn, guide och chaufför för en alldeles underbar resa.

Genom Lohla Nilsson vid pennan.