Viking - Riksföreningen för Hjärt- Lungtransplanterade

Välkommen till Viking Riksföreningen för Hjärt- och Lungtransplanterade!

Medaljregn över Vikingarna

Det blev hela 47 medaljer då Team Sweden från Viking hjärt och lung deltog i EM för hjärt- och lungtransplanterade i Lignano, Italien 11-16 juni i år.

Bland de gladaste var nog Lennart Ekdahl som tog hem ”Geoff Finnegan cup Racketsport vandringspokal. Pokalen delades ut under sista kvällens galamiddag. Här följer några av bilderna från den fantastiska gemenskapen.

Läs här Jenny Karsbergs ord om hur det var att vara med på EM:

 EHLTC är ett fantastiskt arrangemang, där tävlande som kommer sist får flest applåder. ❤️ Vid cyklingen så var det en liten Belgisk dam, 62 år, bara 10 månader efter sin dubbelsidiga lungtransplantation, hon var osäker om hon hade cyklat sitt 6:e varv, det visade sig att hon hade ett varv kvar.

De flesta hade redan cyklat i mål, då hoppade 5-6 st upp på sina cyklar för art stötta henne igenom sista varvet. Hon fick flest applåder av alla när hon gick mål. När vi tittade på 400 m löpning, så var de dem som sprang så långsamt att det tog dubbelt så lång tid, men oj vad de blev framapplåderade ända fram i mål.

Jag själv skulle springa 800 meter, jag klarar inte att springa efter min transplantation, min strategi blev då att gå snabbt och kanske springa de sista metrarna. När jag hade 50 meter kvar så började jag springa, publiken jublade över min insats.

EM-spelen är till för alla, även om man inte är en atlet. Träning är viktig för oss på alla nivåer, försök hitta en träningsform som du gillar, det är det allra bästa!😀🇮🇹

Möjligt att förvara hjärta i 12 timmar

Tack vare en ny metod är det nu möjligt att transportera och förvara hjärtat från en donator i 12 timmar innan transplantationen måste äga rum. Det är tre gånger så lång tid än vad som tidigare varit möjligt.

Läs mer...

Sten Heckscher leder nya donationsutredningen

Regeringen konstaterar att den tidigare organdonationsutredningen, som blev färdig för mer än två år sedan, gav flera viktiga förslag för att antalet donationer skulle kunna öka. Dock menar regeringen att det fanns svårigheter i relation till grundlagen som behöver utredas vidare.

Läs mer i Läkartidningen:;

http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2018/03/Sten-Heckscher-leder-ny-donationsutredning/

 


Viking-shoppen

Nu kan ni köpa Vikings pin i shopen

 


Samarbete med Sponsorhuset

Nu kan du hjälpa Viking ekonomiskt genom att varje gång du handlar på nätet gå via Sponsorhuset! Läs mer om hur du gör och kom igång redan idag!