TV-bowling

Projekt om alternativ motion

Sedan ett år tillbaka har fyra forskare (Leonie Klompstra, Tiny Jaarsma, Anna Strömberg & Linda Askenäs från Linköpings universitet, haft ett projekt där man bl.a. undersökt om det går att få människor att må bättre både socialt och konditionsmässigt, även om de inte av olika anledningar har möjlighet att motionera på vanligt vis. 

Av 600 deltagare från olika länder var hälften boende i Sverige med Norrköping/Linköping som huvudorter.
Hälften av deltagarna fick muntliga direktiv utan aktiviteter medan andra hälften fick tillgång till TV-spel att aktivera sig med.

Norrköpings- och Linköpings Hjärtlungföreningar fick möjligheten att deltaga och ett 15-tal medlemmar har medverkat vid olika tillfällen under året 2017.
Vi har då och då träffats i lokalen och spelat i huvudsak “TV-bowling” , d.v.s. stått stilla eller med liten ansats fört armen framåt utan något (klot) i handen mot TV:n.
Denna övning lämpar sig för de flesta med eller utan handikapp, t.ex. rullstollsbehövande.
Gör man tävling av det kan de ju bli mer spännande. Så gjorde vi i Norrköping/Linköping i samband med vår återföreningsträff den 10 januari 2018, då också forskarna delgav oss testresultatet

Det visade sig att de som utfört de ganska enkla aktiviteterna fått bättre kondition och verkade överlag må bättre.
För den andra gruppen märktes ingen större skillnad från ett år tillbaka. Vi var alla överens om att övningarna var positiva och nog skulle passa i de flesta HjärtLungföreningarna liksom hos PRO och på äldreboenden. 

Hur vår TV-bowlingmatch gick??   Jo, den blev oavgjord!


Information och resultatgenomgång.


Jan Lundqvist i bästa bowlingstil.


Utövning av Behrno Gustavsson.


Hela bowlinggänget. Bo Sonelin, Behrno Gustavsson, Tord Tunholm och Jan Lundqvist.

Text och foto; Bo Sonelin